Connect with us
Publicitate

Entertainment

Fostul preşedinte CJ Braşov, Aristotel Căncescu, are şanse mari să scape de puşcărie, chiar dacă în prima instanţă a primit 3 ani de închisoare. Pedepsele din dosarul „Bani pentru partid” se pot prescrie

Publicat

pe

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, are șanse mari să scape de un nou dosar de corupție. Curtea de Apel Alba Iulia a respins miercuri, 15 noiembrie, cererea procurorilor DNA privind sesizarea CJUE pe tema prescripției.

Publicitate

Dosarul a fost strămutat la Alba Iulia în iulie 2023, de la Curtea de Apel Brașov. Pe fond, Aristotel Căncescu, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, a primit 3 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare în Dosarul „Bani pentru partid”, transmite adevarul.ro.

Procurorul DNA a solicitat completului de judecată sesizarea Curții Europene de Justiție cu patru întrebări pe tema prescripției penale și a cerut suspendarea cauzei până la pronunțarea instanței europene.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins miercuri, 15 noiembrie 2023, cererile DNA și a programat următorul termen în dosar pentru 30 ianuarie 2024.

Publicitate

Aristotel Căncescu este acuzat în acest dosar de luare de mită și abuz în serviciu. Alături de acesta mai sunt judecate alte patru persoane, printre care și un fost consilier județean. Pe fond, toți au primit pedepse cu suspendare. Faptele sunt mai vechi de 10 ani, ceea ce face ca să existe șanse mari ca toate faptele să fie prescrise până la o decizie finală în dosar.

Bani pentru campania electorală

„În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani și alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă Brașov, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov.

Una dintre cele trei persoane este și inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era șef de campanie electorală și consilier județean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la unul dintre viitorii candidați la funcția de consilier județean, în biroul său din cadrul CJ Brașov, suma de 50.000 lei. Banii respectivi au fost predați casieriei partidului, fără documente, fiind utilizați pentru materiale electorale, consecința fiind alegerea celor trei persoane în funcția de consilier județean.

După alegerea persoanelor respective în funcția de consilier, în perioada 2013-2014, au fost angajate în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă Brașov un număr de 22 persoane cărora li s-a plătit salariu pentru program normal de muncă deși, în realitate, au lucrat în tot sau în parte pentru trustul de presă controlat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian”, se precizează în comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată.

Publicitate

Aristotel Căncescu a fost eliberat din închisoare în 27 februarie 2023, ca urmare a unei decizii a Curții de Apel Brașov, el fiind condamnat într-un alt dosar la 7 ani de detenție.

Motivul eliberării sale este faptul că instanța a avut unele întrebări legate de supremația dreptului european și deciziile Curții Constituționale din România referitoare la prescripția faptelor, motiv pentru care a adresat trei întrebări către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În total, Căncescu a fost trimis în judecată în patru dosare de corupție.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes