Connect with us
Publicitate

Social

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, vrea să dea liber la vânătoarea a aproape 500 de urși care trăiesc în pădurile din România. El a depus în Parlament un proiect prin care cotele de prevenție și intervenție să fie stabilite prin lege

Publicat

pe

Publicitate

Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului, pare că luptă din răsputeri să își ducă la bun sfârșit planul pentru uciderea a 500 de urși. După ce Academia Română a înjumătățit cotele de intervenție pentru această specie, acum senatorul UDMR a depus în Parlament un proiect de lege pentru stabilirea cotelor pe care el le-a propus în ultima zi a mandatului de la ministerul Mediului. Barna spune că omorârea acestor animale ar fi singura soluție în rezolvarea conflictului dintre om și urs.

Senatorul UDMR din judeţul Harghita a elaborat un proiect de lege prin care cotele de prevenţie şi intervenţie pentru vânătoarea de urşi bruni ar fi stabilite prin lege. Această iniţiativă care a fost semnată de peste o sută de parlamentari a fost înregistrată la Parlament, iar acum Barna speră să își convingă colegii să voteze propunerea sa legislativă.

„Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de menţinerea speciei. Acest principiu este susţinut de UDMR. Prin includerea în lege a cotelor de prevenţie pentru 426 de exemplare şi a cotelor de intervenţie pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare”, a declarat senatorul Tanczos Barna.

Cotele de intervenție au fost calculate pe baza unui studiu realizat de specialiști ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea“ și ai Universității Transilvania din Brașov. Raportul arată că în pădurile din România trăiesc între 7410 și 8590 de exemplare, ceea ce ar însemna în jur de 40% din populația totală a acestei specii, din Europa. În realitate însă, acestea sunt doar estimări pentru că autoritățile nu au făcut niciodată o numărătoare exactă a acestei specii.

Publicitate

„Nu se poate da o lege pe baza unei estimări. Pentru că există estimări contradictorii. Să îi ascultăm pe cei care zic că sunt 3500, de exemplu, de urși. Sper ca Parlamentul României să nu se lase influențat și să aprobe o astfel de lege. Promovarea unei legi pentru uciderea urșilor nu rezolvă această problemă. Trebuie pusă întâi întrebarea care sunt cauzele acestui fenomen. Ar trebui să se facă această numărătoare care a fost promisă, acest recensământ după metode științifice și luate și alte măsuri. Din punct de vedere politic trebuie ca cineva să ia o decizie de a face o gestionare corectă a urșilor și de a găsi metode pentru prevenirea conflictelor dintre oameni și urși”, a declarat Cristina Lapis, președintele Asociației Milioane de Prieteni.

În propunerea sa, Tanczos Barna introduce două articole noi. Primul se referă la nivelul de prevenție, adică numărul de exemplare care pot fi recoltate anual, prin organizarea de vânători. Al doilea articol se referă la nivelul de intervenție, care înseamnă numărul de animale sălbatice care pot fi ucise pentru a preveni atacurile asupra oamenilor sau a bunurilor acestora.

„Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de menţinerea speciei. Acest principiu este susţinut de UDMR. Toate cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează că populaţia de urşi creşte semnificativ în România, iar odată cu aceasta creşte şi numărul de atacuri şi daune cauzate de către aceasta. Prin urmare, necesitatea intervenţiei este incontestabilă. Astăzi, am depus un proiect de lege în Parlament care readuce vânătoarea pe baze ştiinţifice, cu cote precise, aşa cum se întâmplă deja în legislaţia românească pentru alte specii mai puţin periculoase”, a afirmat Tánczos Barna, după depunerea proiectului de lege.

Inițiativa legislativă a lui Barna mai prevede că asociaţiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împuşcării, iar urşii masculi de vârf care depăşesc anumite punctaje, dar şi ursoaicele cu pui nu pot fi împuşcaţi. Proiectul mai stipulează și faptul că Ministerul Mediului trebuie să facî recensământul populaţiei de urs la fiecare doi ani şi să stabilească cotele de vânătoare pe baza acestora.

Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat şi apoi, după lucrările comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, proiectul final va fi supus adoptării de plenul Camerei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes