Connect with us
Publicitate

Social

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a obținut ce și-a dorit. Senatul a votat legea care dă liber la vânătoarea urșilor bruni. 45 de exemplare ar urma să fie împușcate în județul Brașov, anul viitor

Publicat

pe

Dacă planul lui nu a fost dus la capăt prin ordin de ministru, pe vremea când era șef la Mediu, actualul senator Tanczos Barna a reușit să își convingă colegii din Parlament să voteze legea propusă de el pentru împușcarea unui număr de aproape 500 de urși în fiecare an. La inițiativa UDMR, Senatul a adoptat proiectul care prevede că, pe viitor, cotele de vânătoare la specia urs brun vor fi stabilite prin lege.

Publicitate

Potrivit profit.ro, peste 420 din aceste exemplare vor fi vânate în scop „de prevenție”, iar doar 55 de exemplare sunt stabilite drept cotă de „intervenție” pentru combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Cei mai mulți urși vor fi recoltați, adică vânați, în județele Harghita, Covasna, Brașov și Mureș.

Liberalii au solicitat retrimiterea proiectului la comisie, dar nu au avut suficiente voturi pentru a fi admisă cererea. Proiectul va fi transmis pentru dezbatere și vot final deputaților, în condițiile în care o parte a opoziției a reclamat că astfel de prevederi nu pot fi adoptate prin lege organică, dincolo că încalcă directivele europene de mediu.

Unul dintre inițiatorii proiectului este senatorul UDMR Tanczos Barna, care în calitate de ministru al Mediului a promovat măsurile pentru împușcarea urșilor agresivi care intră în localități, care apoi în Parlament au fost extinse și în afara localităților.

Publicitate

În ciuda acestor măsuri, senatorul UDMR susține că în prezent există o situație alarmantă privind populația de urs brun, ca urmare a „lipsei de curaj și profesionalism din Ministerul Mediului”, care nu a atins obiectivele de protejare a speciei de urs și nici de protejare a cetățenilor.

Proiectul prevede o cotă de prevenție și o cotă de intervenție. Prima reprezintă numărul de exemplare de urs bun care pot fi vânați, de vânători, iar a doua reprezintă numărul de exemplare care pot fi împușcați în cazurile de pericol prevăzute de legislația în vigioare.

În comisii, proiectul a fost completat tot de către inițiatorii UDMR și prin votul majorității, stabilindu-se că „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiala cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024 se aprobă un număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă cota de prevenție la nivel național și un număr de 55 exemplare de urs brun care reprezintă cota de intervenție la nivel național”.

Proiectul prevede o repartiţie exemplarelor de urs brun pe județe pentru anul 2024, iar în această repartiție cele mai mari cote de vânătoare sunt alocate județelor Covasna (54), Harghita (73), Brașov (45) și Mureș (43).

Pentru trofeele de urs vânat, proiectul stabilește și sumele care se achită de vânători. La inițiativa senatorului UDMR Tanczos Barna, senatorii au admis și un amendament care prevede că același număr de urși va fi prevăzut pentru vânătoare și recoltare inclusiv în 2025.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes