Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fosta șefă DIICOT, braşoveanca Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare pentru corupţie, nu se mai întoarce din Italia: „Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau”

Publicat

pe

Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, condamnată în România pentru corupție la 4 ani de închisoare, a declarat, într-un material realizat cu camera ascunsă de jurnaliști italieni și difuzat de Antena 3, că nu are nicio intenție să se întoarcă în țară. ”Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau”, a declarat Bica, refugiată în Bari, unde  a fugit din România înainte de aflarea sentinței pronunțată în iunie 2018.

Într-un material filmat cu camera ascunsă, jurnaliştii italieni ajung să discute cu patronul unui restaurant din Italia, Florin Busuioc, partenerul Alinei Bica, restaurant unde au fost surprinși la masă alături de fiica şi soţul Elenei Udrea.

La scurt timp, jurnalistul italian intră într-un dialog chiar cu Alina Bica cu care vorbește despre condamnarea din România şi motivele pentru care a ales Italia ca refugiu pentru a evita închisoarea.

Jurnalist Italian: Pot să vă pun o întrebare directă?

Publicitate

Alina Bica: Cum să nu.

Jurnalist Italian: Cum s-a încheiat povestea dvs? Pentru că am citit tot felul de chestii.

Alina Bica: Povestea mea s-a încheiat astfel: la început am avut 4 capete de acuzare, infracțiuni, am fost achitată în 3. Infracțiuni de corupție, abuz în serviciu şi favorizarea infractorilor… Am fost achitată pentru toate acuzaţiile de corupție, a rămas doar unul, pentru care sunt în această situaţie în Italia. Este vorba despre o infracțiune de favorizare a infractorilor.

Jurnalist Italian: Pe cine aţi favorizat?

Alina Bica: Un acuzat pe care eu l-am trimis în judecată. Şi, pentru că eu i-am zis judecătorului că îl las pe el să aleagă cum să-şi execute pedeapsa acuzatul, ei au zis că asta este favorizarea infractorului şi au dispus condamnarea cu aplicarea extensivă a legii penale.

În acest moment, am în curs o procedură la CEDO, care a trecut deja acel filtru de admisibilitate. Am fost achitată pe celelalte trei acuzații şi încerc să îmi fac treaba. Eu am zis aşa: eu eram şefă, am muncit toată viaţa. Ce persoană sănătoasă la cap poate spune „astăzi comit o infracțiune, risc totul pentru nimic?”(…)

Sunt aici, în Italia, din 2019. Am ales Italia pentru că sora mea a lucrat timp de 10 ani pentru guvernul de la Roma. Încerc să fac recunoașterea aici, pentru că am vrut să închid, nu am nicio intenție să mă întorc în România. Vreau să îmi fac o viaţă aici, vreau să mă simt liberă şi să fac ce vreau.

Context

Alina Bica, fost procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are din 2019 mandat european de arestare după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani închisoare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

Potrivit Ministerului Justiției, „instanța italiană a recunoscut sentința pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene”.

Dar Bica nu se află în închisoare, pedeapsa fiind suspendată până se fac o serie de clarificări juridice privind infracțiuniunea pentru care a fost condamnată, conform dreptului italian.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes