Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fost şef din Poliţie condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și dare de mită. A oferit unui subaltern un sejur în Poiana Braşov pentru a nu-i face dosar penal unui amic

Publicat

pe

Un fostul sef al Serviciului Sistematizări din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră a fost trimis în judecata de DNA pentru trafic de influență și dare de mită, a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Brașov, după ce în primă instanță ofițerul fusese achitat.

Publicitate

Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au schimbat radical soluția de achitare dată de instanța ierarhic inferioară și au apreciat că poliţistul și-a folosit influența dată de funcția sa de șef în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră pentru a-l determina pe un subaltern să dea o soluție de clasare într-un dosar în care inculpat era un amic de-al său. În schimbul acestui favor, ofițerul a primit drept recompensă un sejur la un hotel foarte apreciat din Poiana Brașov, potrivit ziare.com.

Pe lângă pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, fostul șef din cadrul Brigăzii Rutiere nu va mai avea dreptul să ocupe o funcție care implică exerciţiul autorităţii de stat ori de a mai ocupa funcţia de poliţist ”pe o perioadă suficientă pentru a înlătura pericolul pe care acesta l-a creat pentru buna desfăşurare a relaţiilor de serviciu, adică pentru 5 ani”, a decis Curtea de Apel Brașov.

În plus, polițistul a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei Măgurele sau în cadrul Grădiniţei nr. 1 Măgurele.

Publicitate

Decizia Curții de Apel Brașov este definitivă.

Luând decizia de a schimba radical soluția de achitare dată de Tribunalul Brașov, Curtea a avut în vedere ”ușurința cu care acesta a fost de acord că îşi încalce atribuțiile de serviciu, pentru a interveni în favoarea inculpatului. Lipsa de integritate a inculpatului este întărită și de atitudinea sa procesuală, acesta demonstrând prin declarațiile furnizate în fața organelor judiciare, și în special în fața instanței de apel, că nu conștientizează absolut deloc caracterul penal al conduitei sale, considerând-o normală, admisibilă pentru orice funcționar public.

În raport de această atitudine a inculpatului, se constată că procesul penal nu a avut niciun rol educativ asupra sa. În opinia Curţii, comportamente precum cel adoptat de inculpat cauzează o neîncredere sporită a societății nu doar în privința conduitei sale individuale, ci afectează și prestigiul funcției pe care acesta a deținut-o. În plus, această conduită a întărit convingerea inculpatului că, prin diverse favoruri materiale, se poate situa deasupra legii, și că lui nu i se aplică aceleași obligații ca și celorlalți cetățeni”, se arată în motivarea Curții, potrivit rejust.ro

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2019, inculpatul poliţistul, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis că își va folosi influența dată de funcția sa de șef în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră, pentru a-i determina pe colegii săi din cadrul Poliției Stațiunii Poiana Brașov să acționeze în scopul propunerii unei soluții de clasare. Concret, un ofițerul din București dorea ca agentul din Poiana Brașov să dea o soluție favorabilă într-un dosar care îl privea pe prietenul său, prins la volan deși avea permisul suspendat.

Publicitate

Pentru “serviciile” sale, inculpatul ar fi primit de la celălalt inculpat un sejur în valoare de 1.100 lei la un hotel de patru stele situat în stațiunea Poiana Brașov.

De menționat este faptul că, în dosarul Poliției din Poiana Brașov, celălalt inculpat era cercetat pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în condițiile în care, anterior, acestuia i-a fost suspendat dreptul de a conduce, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de conducere sub influența alcoolului.

Potrivit procurorilor, în data de 18 octombrie 2019, dată la care inculpatul era citat pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect, ofițerul de poliție s-a deplasat la Poliția Stațiunii Poiana Brașov unde a discutat cu mai mulți colegi, printre care și cu cel care instrumenta cauza respectivă, încercând să le impună acestora adoptarea unei soluții de clasare.

În același context, poliţistul inculpat i-a promis polițistului care instrumenta cauza respectivă ajutorul său ori de câte ori se va afla în București și va avea nevoie, precum și un calculator pentru instituția în care lucra, ce urma a fi donat de celălalt inculpat. De la șoferul prins fără drept de a conduce, agentul primise o invitație la restaurant, dar și favoarea de a ”se da” cu un BMW X6.

Cel care a fost prins fără permis, trimis și el în judecată împreună cu ofițerul de la București, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei comunei Popeşti Leordeni sau în cadrul SC Utilpub Prest Eco Serv PPL SRL.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes