Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fost director al Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov trimis în judecată de DNA. Prejudiciul este de peste 5 milioane de lei

Publicat

pe

Publicitate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Chiran Ion, la data faptelor director al Direcției de Pază și Ordine (D.P.O.) a județului Brașov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 3 fapte şi folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt în perioada 2010-2014, inculpatul Chiran Ion și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de director al Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov și ordonator de credite, printre altele:

– ar fi pus la dispoziția unei societăți comerciale (pe care ar fi administrat-o împreună cu o rudă a sa și care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecție și pază), în baza unui contract de comodat, un imobil și un număr de peste 100 angajați (foști agenți de pază disponibilizați de la D.P.O. Brașov),

– ar fi încheiat cu aceeași societate mai multe contracte de asociere în participațiune care aveau ca obiect derularea în bune condiții a contractelor de prestări servicii de pază la anumiți beneficiari ai Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov, fără inițierea și desfășurarea unei proceduri de licitație deschisă,

Publicitate

– ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în așa fel încât împărțirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societății respective (inițial 97% ulterior 99% din veniturile realizate de asociere),

– ar fi decis nejustificat plata către aceeași firmă a unor sume de bani în condițiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenți din cadrul Direcției pe care o conducea.

De asemenea, inculpatul Chiran Ion, acționând cu știință tot pentru favorizarea propriilor interese, și-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiționale la contractul individual de muncă. Prin aceste demersuri, bugetul Direcției de Pază și Ordine a județului Brașov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea administrată de inculpatul Chiran Ion.

Direcția de pază și Ordine a Județului Brașov a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 5.510.594 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Chiran Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes