Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fonduri europene de peste 8,5 milioane de lei primite ilegal de o fermă piscicolă. Trei inculpaţi trimişi în judecată de DNA Braşov

Publicat

pe

Trei inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA Braşov pentru că au obţinut peste 8 milione de lei din fonduri europene după ce au prezentat acte false. Cei trei inculpaţi şi-au deschis o fermă de creştere a păstrăvilor şi a sturioilor şi au cerut de la Direcția Generală de Pescuit 8,5 milioane de lei pentru un proiect care vaora 25 de milioane de lei. Faptele au avut loc în perioada 2011 – 2013.  

Publicitate

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, săvârșite în forma autoratului, instigării și complicității.”, transmite DNA.

În perioada 2011-2013, pe parcursul derulării proiectului finanțat din fonduri europene intitulat „Fermă de creștere intensivă a păstrăvilor și a sturionilor în sistem inside – outside”, unul dintre inculpați, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, la instigarea celui de-al doilea inculpat, ar fi depus la Centrul regional Brașov și la Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de management pentru P.O.P.A.M. mai multe documente false și/sau inexacte în susținerea cererilor de rambursare, obținând astfel pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 8.522.794 lei.

În concret, în cursul anului 2011, între societatea comercială și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit a fost încheiat contractul de finanțare privind construirea unei „Ferme de creștere intensivă a păstrăvilor și a sturionilor în sistem inside – outside”, valoarea totală a proiectului fiind de 25.006.338 lei.

Publicitate

„Conform conținutului cererii de finanțare, proiectul a avut ca obiective crearea unei ferme piscicole moderne, productive, conform normelor și standardelor europene, dezvoltarea unei tehnologii noi de creștere intensivă a peștilor, în sistem inside – outside, folosind sursa de apă naturală și sistemul de recirculare, realizarea a două hale de producție intensivă în sistem recirculant, dotate cu sisteme tehnologice standardizate, diversificarea către noi specii (sturion siberian) și producția de specii cu perspective comerciale bune (păstrăv curcubeu).

Ulterior aprobării proiectului, unul dintre inculpați, la instigarea celui de-al doilea inculpat, ar fi depus la Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de management pentru P.O.P.A.M. mai multe înscrisuri false/inexacte privitoare la proceduri de achiziții care în realitate ar fi fost manipulate, declarând necorespunzător adevărului că toate cheltuielile ar fi fost eligibile, realizate în vederea îndeplinirii obiectivului proiectului și în concordanță cu legislația în vigoare.

În realizarea activității infracționale, cei doi inculpați ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat care ar fi întocmit întreaga documentație necesară aferentă avizării proiectului (achiziție servicii de consultanță, de asistență tehnică și de execuție lucrări și de achiziție utilaje și echipamente tehnologice).”, mai transmite DNA.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept, de către societatea comercială beneficiară, a unor fonduri nerambursabile în cuantum de 8.522.794 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.115.718 lei.

Publicitate

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Brașov, instanța competentă să judece cauza pe fond având în vedere calitatea de avocat a unuia dintre inculpați, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes