Connect with us
Publicitate

Eveniment

Focar de septicemie hemoragică virală într-o păstrăvărie din Cârţişoara, aproape de judeţul Braşov. Toți peștii vor fi sacrificați

Publicat

pe

Publicitate

Toți peștii dintr-o păstrăvărie din județul Sibiu vor fi sacrificați, după ce analizele au confirmat prezenţa virusului septicemiei virale la păstrăvi.

Focarul a fost descoperit la păstrăvăria Laita, din localitatea Cârțișoara, județul Sibiu, aparținând de Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Sibiu. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat vineri planul de măsuri, după ce boala a fost confirmată de analize, ca urmare a recoltării unor probe salmonide.

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, informează Prefectura Sibiu.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în zonele cu restricții vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, pentru depistarea bolii.

Publicitate

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.

Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Măsurile se mențin până la închiderea focarului de boală.

Este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes