Connect with us
Publicitate

Social

Florin Cîţu: s-au înmulţit cazurile de covid pentru că oamenii au fost la schi, nu au respectat regulile. Nu va fi lockdown de paşti

Publicat

pe

Publicitate

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că nu se ia în calcul un lockdown de Paşte în România, susţinând că numărul de cazuri de infectări creşte pentru că oamenii au fost la schi, nu au respectat în totalitate regulile şi că s-a demonstrat că nu deschiderea şcolilor a generat această problemă.

Nu va fi lockdown de Paşti

‘Este cel mai mare (numărul de infectări – n.r.). Am mai avut aceste numere. Obiectivul este să păstrăm… Din primul moment, de când am văzut efectele lockdownului anul trecut, ne-am gândit că nu mai putem să trecem prin aşa ceva. Deci nu există acest risc în România. Trebuie să găsim acel echilibru în care să avem economia funcţională, dar să şi putem să controlăm pandemia’, a afirmat Cîţu, la B1Tv.

Întrebat dacă există riscul unui lockdown de Paşte, premierul a spus că nu se ia în calcul aşa ceva.

Publicitate

‘Gândiţi-vă că anul trecut nu am intrat în lockdown şi ajunsesem la cifre foarte mari. (…) În valul doi nu a mai existat nicio perioadă de lockdown şi România a fost cred că singura ţară în Europa fără lockdown după prima perioadă iniţială. Nu, nu luăm în calcul aşa ceva’, a precizat Cîţu.

Schiori printre SARS CoV 2

El a susţinut că se ştie de ce creşte numărul cazurilor de infectări, referindu-se la faptul că oamenii au mers la schi.

‘Ştim de ce cresc aceste cazuri. România a fost ţara care a avut un sezon de iarnă în care oamenii au mers la schi. Foarte puţine ţări şi-au permis acest lucru, acest lux şi acum, e adevărat, oamenii nu au respectat în totalitate regulile. Dacă acolo ar fi respectat regulile, n-am fi fost nevoiţi să luăm şi măsurile din perioada următoare. Dar am demonstrat ceva, că am deschis şcolile şi nu de acolo vine problema şi nu de acolo a crescut numărul de infectări’, a subliniat prim-ministrul.

Testarea în masă, fără efect

Potrivit acestuia, oamenii sunt responsabili şi atunci când copiii au primele semne, îi ţin acasă.

‘Întotdeauna vreau să văd partea plină a paharului, dar pentru că nu avem cealaltă parte, nu există focare în şcolile din România’, a adăugat Cîţu.

Premierul a mai menţionat că s-a văzut că testarea în masă ar putea să nu aibă efect.

‘Să ne uităm la Slovacia, care a testat pe toată lumea şi nu ştiu dacă a avut vreun efect în Slovacia. Astăzi are una dintre cele mai dificile situaţii. Şi Cehia la fel. Sunt ţări care au testat toată populaţia şi nu a ajutat aproape la nimic acest lucru. Din contră, vedem că astăzi au probleme foarte mari. Deci nu ştiu dacă testarea în masă, să testăm mai mult e rezultatul – nu sunt expert aici -, dar Slovacia aşa arată.

Cred că trebuie să fim responsabili. În momentul în care avem primele simptome… Există deja acum teste rapide. Putem să ne testăm, să ne izolăm, să stăm acasă, să purtăm mască tot timpul, pentru că dacă porţi mască şi dacă chiar nu ai simptome, dar eşti infectat, nu poţi să răspândeşti la fel de uşor. Deci totul depinde de noi. Vă spun, masca, purtarea măştii în spaţiul public, dezinfectant, distanţare socială au arătat în România că funcţionează, acest lucru a funcţionat’, a mai spus Cîţu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes