Connect with us
Publicitate

Administrație

Firmele de construcții se reorientează spre contracte cu statul. Adrian Gabor: „Avem la licitaţie de la 3 la 8 oferte pe o singură lucrare”

Publicat

pe

Publicitate

Criza declanşată de pandemie are şi efecte benefice. După ce, ani la rând, firmele de construcţii nu s-au mai încurcat cu lucrări de la stat, acum se prezintă la licitaţiile organizate de primării şi consilii judeţene, relatează stirileprotv.ro.

Proiecte care nu-şi găseau executant au început să prindă contur, fie că vorbim de modernizări de drumuri, reparaţii la şcoli sau alte lucrări edilitare. Constructorii se reorientează către stat, pentru că aici plăţile sunt mai sigure. În plus, unele dintre investiţiile private au stagnat.

Primăria din Braşov încearcă de mai multă vreme să transforme o clădire într-un centru pentru oamenii străzii.

Lucrarea, în valoare de 19 milioane de lei, a fost scoasă încă de anul trecut la licitaţie şi, deşi banii pe care i-ar fi putut încasa constructorul nu sunt puţini, nimeni nu s-a arătat interesat. Acum, lucrurile încep să se mişte.

Publicitate

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov: „Am reluat licitaţia, sunt mai multe firme care şi-au depus ofertele”.

La fel se întâmplă peste tot în ţară.

Şapte firrme concurează pentru asfaltarea unui drum. Lucrările au fost scoase la licitaţie la sfârşitul lunii iulie, iar ofertele au început să curgă încă de atunci. Acum, Consiliul Judeţean urmează să le evalueze şi să aleagă câştigătorul.

Adrian Gabor, vicepreședinte al CJ Brașov: „Pentru prima dată, avem la licitaţie de la 3 la 8 oferte pe o singură lucrare. Ne mai plecand muncitorii din România şi venind din Spania, Italia, Germania, firmele au muncitori. Nu se mai plâng din punctul ăsta de vedere”.

Constructorii spun că, în vremuri de criză, un contract cu statul e un venit sigur.

Asta în vreme ce investitorii privaţi stau mult pe gânduri înainte de a angaja o cheltuială.

Adriana Iftimie, director al Federației Patronatelor Societăților din Construcții: „Investitorii privaţi evident că au trebuit să fie mai prudenţi. S-au orientat mai degrabă către lucrările publice care ar trebui normal să dea mai multă siguranţă”.

În plus, ofertele puse la bătaie de instituţiile statului s-au mai adaptat noilor reglementări.

Sandor Gal, avocat specializat în achiziții publice: „Autorităţile locale şi-au elaborat oferte noi, în sensul în care la stabilirea preţului estimativ au luat în considerare măririle de salariu, reglementate de ordonanţă 114, şi atunci şi societăţile pot oferta la valoarea reală”.

În continuare, principalul criteriu în atribuirea lucrărilor rămâne preţul cel mai mic.

sursa stirileprotv.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes