Connect with us
Publicitate

Cultural

Filmul „Experimentul Pitești” va putea fi vizionat la Brașov. Cinefilii vor putea să admire și o expoziție unică cu obiecte folosite în timpul filmărilor

Publicat

pe

Asociația Connections îi invită pe brașoveni, dar și pe turști, marți, 11 iulie 2023, începând cu ora 18.00, la proiecția specială a filmului „Experimentul Pitești”, realizat de regizoarea Victoria Baltag. Evenimentul începe la ora 18.00, la Cinema Astra, Strada Lungă 1, și este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiul Brașov.

Publicitate

Proiecția lung-metrajului va fi precedată de o expunere UNICAT de obiecte autentice din timpul filmărilor, obiecte folosite de către foștii deținuți politic în închisori și obiecte de artă ale artiștilor contemporani legate de subiectul închisorilor comuniste.

Spectatorii vor avea parte de un moment vizual deosebit, pregătit de către regizoare cu doamna Elena Mazarini, nora Generalului Mazarini (n. 1 august 1889, Costișa, jud. Neamț; d. 24 iulie 1955, București) general român care a luptat în cel de-al doilea război mondial.

Întregul eveniment se va desfășura în regim special și în scop caritabil, urmat de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului. Intrarea se face pe baza unei donații de la 50 de RON, suma care merge la costurile restante de realizare a filmului independent.

Publicitate
  • Programul evenimentului:
  • 18.00 – 18.20 – primirea spectatorilor în sala de spectacol
  • 18.20- 18.45 – prezentarea exponatelor unicat cu urnă pentru donații
  • 18.45. 19.00 – scurtă introducere cu moment artistic
  • 19. 00 – 20.20 – proiecție film de lung-metraj ”Experimentul Pitești”
  • 20.20 – 20.45 – sesiune de întrebări, răspunsuri și concurs ”Experimentul Pitești”

Lung-metrajul‚ Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitețile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lung-metrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei.

Proiecția Specială va avea loc pe 11 iulie în prezența regizoarei. Tot atunci, Victoria Baltag va prezența detalii despre expoziția proiectului ’’Experimentul Pitești’’, exponate care tratează trei subiecte importante legate de lung-metraj. Între exponate vom găsi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, fotografii de la filmări. Adiacent, expoziția aduce spre interes trei lucrări semnate Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare. Un alt obiect de mare valoare este cerga purtată de către Constantin Merisca în anii de detenție, exponat oferit regizoarei ca donație. Constantin Merisca este unul dintre studenții care a trecut prin închisoarea de la Pitești

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes