Connect with us
Publicitate

Cultural

Filme de mediu, ateliere de descoperit lilieci, picnic sustenabil și târg de haine. Începe Cinemateca CULMEA la Brașov

Publicat

pe

Publicitate

A doua ediție a festivalului CULMEA, dedicat subiectelor de mediu și adresat copiilor și tinerilor, fură startul. Începând din mai și până în septembrie, când are loc festivalul, publicul e așteptat la cinematecă.Fiecare lună este dedicată unei teme, de la biodiversitate și fast fashion la risipa alimentară și activism, iar copiii și adolescenții sunt așteptați la ateliere de educație pentru mediu, la picnicuri și o serie de proiecții de filme documentare și desene animate.

La prima ediție a festivalului din Brașov, cea de anul trecut, au participat peste 300 de copii și adulți.

Evenimentele și proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc pe parcursul mai multor zile, pe teme diferite. Luna mai este dedicată biodiversității, astfel că în weekendul 18-19 mai, copiii pot participa la ateliere nocturne de descoperit lilieci și proiecții de film la Cinema Modern. Unul dintre filmele care vor fi proiectate, anunță organizatorii, este documentarul francez „Animal” (2020, regia Cyril Dion), câștigător al premiului Young Audience Award al Academiei Europene de Film 2021, ajuns în selecția Cannes 2021. „Animal” este despre doi adolescenți preocupați de probleme ecologice care discută cu oameni de știință pentru a găsi o cale prin care oamenii să coabiteze cu celelalte specii fără să le distrugă, transmite scoala9.ro.

Picnic cu consum responsabil

Publicitate

În 29 iunie, lună dedicată risipei alimentare, în grădina Nuc va avea loc un picnic comunitar, însoțit de ateliere de meal planning și discuții despre cum poți fi un consumator responsabil prin reducerea risipei alimentarea și promovarea resurselor locale. Pe seară, toată lumea este așteptată la proiecția „Mănâncă tot” / „Just Eat It”, documentar canadian din 2019, în regia lui Grant Baldwin. Documentarul, care a primit marele premiu la One Earth Festival în 2015, îi urmează pe cei doi regizori într-o provocare autoimpusă: cum ar fi să trăiască șase luni doar din alimentele aruncate la gunoi? În UE, aproape 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate anual.

Fast Fashion este tema lunii iulie, iar în weekendul 13-14 iulie CULMEA organizează un târg comunitar second hand. Sub ideea promovării economiei circulare, îți poți schimba garderoba din șifonier mai ieftin și mai responsabil. În iulie, programul de filme cuprinde, printre altele, „Mambar Pierette”, un film belgian din 2023 ajuns în selecția de anul trecut de la Cannes. „Mambar Pierette” spune povestea unei croitorese din Camerun care încearcă să-și țină în picioare afacerea în timp ce luptă cu datoriile și își crește copiii. Filmul este ficțiune, însă faptul că actorii nu sunt profesioniști și se joacă cumva pe ei înșiși, dă poveștii mai multă autenticitate.

În septembrie, CULMEA vorbește despre activism prin mai multe scurtmetraje difuzate în weekendul 6-8 septembrie și organizează primul marș pentru climă din Brașov, în parteneriat cu Street Delivery. Unul dintre filmele proiectate va fi „Bigger Than Us” (Franța, 2021, regia Flore Vasseur), un documentar despre tineri activiști din toată lumea care au pus umărul la a ajuta comunitățile în care trăiesc.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes