Connect with us
Publicitate

Cultural

Filarmonica Brașov împlinește 145 de ani. Care este povestea instituției de cultură, fondată pe 6 mai 1878

Publicat

pe

Este sărbătoare la Filarmonica Brașov, în această perioadă. Instituția de cultură împlinește 145 de ani de existență, iar artiștii îi invită pe brașoveni să le fie alături la toate spectacolele pe care le vor pune în scenă și în următorii ani.

Povestea Filarmonicii Brașov începe pe data de 6 mai 1878, atunci când a fost organizat primul spectacol în oraș sub bagheta lui Anton Brandner. Dirijor, compozitor și profesor acesta poate fi considerat inițiatorul și fondatorul societății și prin extensie, al Filarmonicii Brașov de astăzi.

În prezent, instituția de cultură este condusă de pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu și își desfășoară activitatea în incinta Sălii Patria. În decursul ultimilor ani, Filarmonica Brașov a devenit cea mai importantă instituție muzicală din regiune și promovează arta și cultura la un nivel înalt prin propunerea unei palete variate și complexe de concerte și recitaluri. Prin activitățile sale, culturale, Filarmonica Brașov oferă publicului evenimente diverse, memorabile, unice și totodată se se impune ca un factor educațional în peisajul cultural autohton, prin promovarea unor activități menite să educe publicul tânăr și totodată să ridice ștacheta nivelului cultural al publicului larg.

În fiecare joi, la Filarmonică are loc un nou concert simfonic, săptămânal artiștii Filarmonicii Brașov concertând alături de invitați din România și din străinătate.

Publicitate

Majoritatea celor 200 de evenimente pe care Filarmonica Brașov le organizează anual au loc în propria Sală Patria. În timpul verii sunt programate spectacole în aer liber (inclusiv spectacole de jazz, muzică de film și folclor), iar orchestra a concertat frecvent în cadre oarecum neobișnuite. Concertele educative (la care participă anual aproximativ 7.000 de copii) pe care Filarmonica Brașov le susține în sala proprie și în numeroase școli din județ joacă de asemenea, un rol important în activitățile sale. Filarmonica Brașov a organizat de asemenea, programe în cadrul cărora tinerii pot vizita filarmonica și pot învăța despre diferite instrumente, ca parte a eforturilor sale de a contribui în procesul educațional din sfera muzicală.

De asemenea, Filarmonica Brașov a propus publicului numeroase programe artistice din străinătate, colaborând cu Ambasada Statelor Unite, Ambasada Elveției și Ambasada Croației dezvoltând astfel relații puternice cu lumea artistică internațională.

În ceea ce privește inovația culturală, Filarmonica Brașov a devenit recent una dintre cele mai avansate instituții de profil din România, fiind una dintre puținele instituții din țară care, în 2021 a transmis spectacole în direct în perioada de izolare. Aceste concerte au servit drept sursă de inspirație pentru crearea unei serii de concerte complet digitale (sub titlul Amplify Concerts), primul dintre acestea având ca invitat Vița de Vie, una dintre cele mai cunoscute trupe rock din România, care a performat alături de orchestra filarmonicii.

Filarmonica Brașov este de asemenea, o instituție cu puternică deschidere internațională. Nu numai că invită în mod constant artiști din toate colțurile lumii fie în postura de soliști sau dirijori (printre cele mai mari nume se numără violonceliștii Mischa Maisky și Gary Hoffman), dar orchestra călătorește și în diferite orașe din țară și din străinătate.

În 2022, aceasta a cântat alături de violonistul de renume mondial Maxim Vengerov într-un turneu uluitor de 11 evenimente în Marea Britanie. În februarie 2021, Filarmonica Brașov a primit premiul pentru Organizația Culturală a Anului în cadrul Galei Premiilor Culturale de la Brașov, organizată de Consorțiul Cultural Corona. Pe lângă acest premiu, a obținut și premiul pentru Concertul Anului.

Joi pe 4 aprilie, Filarmonica Brașov invită brașovenii la un nou concert simfonic de excepție. Programul, compus din Concertul pentru violoncel și orchestră în la minor și Allegro appassionato pentru violoncel și orchestră de Camille Saint-Saëns și Simfonia nr. 3 în la minor (numită și Scoțiana), de Felix Mendelssohn, va fi dirijat de Alexandru Ilie.

Alexandru Ilie este dirijor permanent și conduce departamentul de Studii Muzicale al Operei Comice pentru Copii din București. În paralel cu activitatea din muzica clasică, Alexandru Ilie inițiază și proiecte cu totul speciale. Iubește să aducă în fața publicului concepte de tip „fusion” cum ar fi pop-simfonic având numeroase colaborări cu artiști ai muzicii ușoare (Moga & friends – Alba Iulia, Nico, Marcel Pavel, Andra, Ovidiu Anton, Ayona etc.) sau pop-rock-simfonic colaborând cu Paula Seling, Iris sau Holograf și chiar și muzică lăutărească transpusă pentru orchestră cu soliști cunoscuți în acest sector de activitate.

Pe lângă faptul că este un muzician desăvârșit, în activitatea sa profesională se vor recunoaște şi activităţi manageriale, Alexandru Ilie fiind fondator şi co-fondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal, Orchestrei şi Corului Metropolitan, Cervantes Chamber Orchestra sau VIBE Orchestra.

Solistul serii va fi violoncelistul Ștefan Cazacu, un violoncelist care se bucură de o carte de vizită ce constituie baza unei cariere de succes. A primit de timpuriu o educație complexă într-o celebră familie de muzicieni, a urmat studii muzicale universitare la București și la Viena, a obținut premii în diverse competiţii naţionale și internaționale și a fost apreciat – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și în recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Germania ș.a.

Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.

În octombrie 2018, alături de părinții și de sora sa – violoncelistul Marin Cazacu, flautista Constanța Cazacu și violonista Iulia Cazacu – Ștefan a participat la primul său turneu național, intitulat Clasic la puterea a treia. Ștefan Cazacu colaborează constant – începând din anul 2011 – cu ansamblul Violoncelissimo, creat de tatăl său, Marin Cazacu, în anul 1992.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes