Social
Fațadele a 163 de clădiri din Brașov au nevoie de lucrări urgente de reabilitare. Tencuiala și țiglele căzute la pământ pun în pericol trecătorii

Frumusețea centrului istoric al Brașovului este umbrită de zecile de clădiri ale căror fațade stau să cadă. Multe case construite cu sute de ani în urmă se degradează pe zi ce trece și ajung să fie un pericol pentru trecători. Bucăți de tencuială sau chiar țigle se prăvălesc la pământ și pot răni oricând pe cineva. Proprietarii a 163 de imobile vechi au fost somați să reabiliteze fațadele clădirilor, iar o parte dintre ei au fost deja amendați, anunță stirilekanald.ro.
163 de clădiri vechi din Brașov, ale căror fațade s-au degradat în timp, au fost identificate de autoritățile locale. Printre ele se află și Palatul Poștei, un imobil impunător, construit în anul 1806, care acum arată ca după război. Bucăți din clădire cad la pământ, iar tot ce au putut să facă administratorii a fost să lipească afișe cu mesajul „Atenție, cade tencuiala” și să interzică accesul pietonilor în zonele cu probleme.
„Este într-adevăr periculos. Nu prea e loc de trecere, e îngust așa. Este într-adevăr un pericol public. Mă așteptam să fie mai bine îngrijită decât așa, adică o clădire centrală”, spune un brașovean.
Mergem spre zona pietonală din centrul istoric al orașului și vedem la orice pas clădiri care pare că stau să cadă. Din cauza infiltrațiilor din pereți, mucegaiul și-a făcut apariția pe unele fațade, iar găurile și șanțurile din pereți au devenit parte din arhitectură. Acolo unde s-au investit ceva bani, lucrările pare să fi fost făcute în bătaie de joc. O clădire de pe strada Diaconu Coresi, de exemplu, nu a fost renovată de ani buni, însă administratorii au pus geamuri termopan, iar o altă casă veche de la intersecția străzilor Postăvarul cu Michael Weiss a fost reabilitată doar pe jumătate. În timp ce parterul a căpătat o nouă față, etajul a rămas încremenit în timp.
„Sunt clădiri vechi, pe atunci mortarul era făcut cu nisip și var și nicidecum cu ciment și este situația tuturor clădirilor vechi din Brașov. Probabil vor trebui și fondurile necesare și unele sunt proprietăți private și e mai greu de făcut acest lucru”, povestește o turistă.
Principala problemă a proprietarilor de clădiri vechi este lipsa banilor pentru reabilitare. Primăria Brașov vine în sprijinul lor cu un program de co-finanțare a acestor lucrări.
„Venim în sprijinul proprietarilor, alocând o cotă de finanțare de la bugetul local. Pentru acest an avem 3 milioane de lei prinse exact pe acest subiect. Am înființat anul trecut o fundație a monumentelor care vine să ajute cu consultanță, cu tot ce înseamnă pregătirea acestor documentații”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban, pentru aceeași sursă.
Cei care refuză sub orice formă să își renoveze fațadele caselor riscă amenzi usturătoare, dar și impozit pe clădire mărit cu până la 500%.
-
Socialacum 3 zile
Aeroportul Braşov are un nou director
-
Evenimentacum 18 ore
FOTO – VIDEO / Accident violent în Braşov! Mașina unei școli de șoferi „s-a înfipt” într-un stâlp pe strada Păcii. Şoferul era în timpul examinării
-
Economicacum 2 zile
Braşovul a depăşit Capitala în topul orașelor cu cele mai mari prețuri din domeniul imobiliar. Este pe locul doi, după Cluj
-
Administrațieacum 3 zile
FOTO – VIDEO / A fost deschis patinoarul din Piața Sf. Ioan. Sute de braşoveni s-au bucurat de gheaţă şi de produsele de la târgul din jurul ei
-
Evenimentacum 3 zile
Un tânăr preot din Brașov a murit la doar de 46 de ani, răpus de o boală necruţătoare. Mesaje de adio au curs pe reţelele sociale: „Un suflet bun a ales să plece dintre noi”
-
Administrațieacum 3 zile
Cel mai mare dezvoltator de sănii de vară din lume vrea să construiască sania din Poiana Brașov
-
Socialacum 3 zile
Transhumanța a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO. Tradiția veche de sute de ani va fi protejată la nivel internațional
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / O pasăre rară a reapărut în Parcul Natural Bucegi, după o lungă absență. Ierunca, sau găinușa de alun, este extrem de greu de găsit în mediul său natural