Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Liber la joacă în curțile a 10 unități de învățământ din Brașov. Consiliul Local a votat un program pilot prin care copiii vor avea acces la terenurile de sport din curțile școlilor, în afara orelor de curs

Publicat

pe

Consiliul Local a adoptat astăzi Regulamentul-cadru de implementare a proiectului „Fără lacăte pe curtea școlii!”, ce are ca obiect accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport în aer liber aflate în administrarea/folosința unităților de învățământ preuniversitar de stat, precum și lista celor 10 școli și licee care au terenuri de sport ce se încadrează în prevederile acestui regulament.

Acest regulament creează cadrul necesar pentru ca toți copiii și elevii din Brașov să poată intra pe terenurile de sport din curțile școlilor în afara programului educațional, astfel încât numărul bazelor sportive la care aceștia au acces să crească semnificativ.

Fără lacăte pe curtea școlii!
play-sharp-fill

Fără lacăte pe curtea școlii!

Varianta propusă de primarul Allen Coliban a fost amendată, la solicitarea consilierilor PNL, în ce priveşte numărul şcolilor care vor participa, într-o primă fază, la acest proiect, prin reducerea de la 24 la 10, dar şi prin eliminarea unor sancţiuni stabilite pentru directorii de şcoli, respectiv pentru părinţii copiilor cu vârsta sub 10 ani care vor fi „prinşi” singuri pe terenurile de sport.

Publicitate

„Noi, acum, discutăm despre unde se vor juca copiii braşoveni în lunile următoare, cât o va permite timpul. (…) Speranţa mea este că înţelegem cu toţii miza acestui proiect şi nu vom participa la nişte joculeţe politice”, le-a transmis primarul USR PLUS, Allen Coliban, consilierilor PNL şi PSD, subliniind că multe dintre municipiile din ţară au astfel de regulamente în aplicare.

„Nu avem nimic împotriva proiectului, ci doar avem şi noi nişte opinii şi încercăm să îmbunătăţim nişte lucruri”, a spus, la rândul său, viceprimarul liberal Sebastian Rusu.

Conform Regulamentului adoptat, accesul în curţile şcolilor se va putea face în weekend şi perioadele de vacanţă între orele 9,00 şi 21,00, iar în perioada activităţii şcolare după finalizarea cursurilor, până la ora 20,00.

Prin acest Regulament sunt interzise fumatul şi consumul de băuturi alcoolice, inclusiv din partea părinţilor care asistă la aceste activităţi, precum şi accesul cu motociclete şi scutere în aceste spaţii.

În ceea ce priveşte supravegherea activităţilor, aceasta va fi asigurată prin personal plătit din bugetul local, însă conducerea Primăriei nu a precizat în plenul şedinţei, la solicitarea consilierului PSD Lucian Pătraşcu, care sunt costurile estimate pentru pază.

„Fără lacăt pe curtea şcolii” a fost o iniţiativă civică, lansată în 2017, de un ONG printre ai cărui lideri se număra Codruţ Bucur, actualmente subprefect USR PLUS. Ulterior, ideea a fost preluată şi sprijinită de USR Braşov, fiind etalată inclusiv în campania electorală.

„Este un proiect important pentru brașoveni în general, despre care am fost întrebați în repetate rânduri la întâlnirile din cartiere, este un proiect foarte important pentru copiii brașoveni, pentru că este vacanță, pentru că avem nevoie de mai multe locuri în care copiii să se poată juca și să practice sportul, Cele mai bune condiții la ora actuală, în afara spațiilor deja amenajate, cred că le oferă curțile școlilor. Din păcate, avem o fazare, și durează, în anumite situații, mai mult să atragem în parteneriat directorii de școli, dar mă bucur că avem un prim pas în direcția aceasta, mă bucur că vom începe cu deschiderea unui număr de 10 școli în primă fază. Invit toți directorii de școli să dea curs și să arate deschidere acestui demers, iar noi, municipalitatea, suntem gata să acoperim costurile care țin de pază și de oferirea unor condiții foarte bune pentru toți copiii brașoveni“, a explicat primarul Allen Coliban.

Cele 10 unități de învățământ incluse în acest program sunt:

  • Școala Gimnazială nr. 3, str. Venus nr. 1;
  • Școala Gimnazială nr. 5, str. Dr. I. Cantacuzino nr. 3;
  • Școala Gimnazială Nr. 8, Str. Verii 2A;
  • Școala Gimnazială Nr. 9 Nicolae Orghidan, corpul A + B, de pe str. Brazilor nr. 18 și Corpul C, de pe str. Prunului nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr. 11 – Str. Busuiocului nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr 14, Corp C, str. Fagurului nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr. 15, str. Mihai Viteazu nr.100;
  • Școala Gimnazială Nr. 31, str. Simeria nr. 5;
  • Colegiul Național Aprily Lajos, str. După Ziduri nr. 3;
  • Liceul Silvic Dr. Nicolae Rucăreanu, str. Minerva nr. 11.

Conform regulamentului, pe terenurile de sport se vor desfășura numai activități cu caracter sportiv, obiectivul fiind de a le asigura accesul, în principal, copiilor și adolescenților. În cazul copiilor sub 10 ani, aceștia trebuie să fie însoțiți, în mod obligatoriu, de aparținători (părinți sau bunici).

Programul de acces în curțile și pe terenurile de sport în aer liber este zilnic, în perioada vacanțelor, și doar în weekend, în perioada anului școlar, în intervalul orar 09:00 – 21:00. Programul poate fi restrâns în funcție de anotimp, astfel încât activitățile sportive să se desfășoare în condiții de lumină naturală. În zilele în care au loc cursuri, programul este de la terminarea cursurilor și până la maxim ora 20.00, în funcție și de anotimp.

Prin regulament se stabilește și modalitatea în care aceste terenuri pot fi utilizate, dar și obligațiile pe care le au cei care le folosesc. Astfel, terenurile de sport din curtea școlii pot fi utilizate numai pentru a practica sporturi conforme cu amenajările, instalațiile specifice și dotările existente.

Le este interzis celor aflați în incinta unităților de învățământ să fumeze, să consume băuturi alcoolice sau substanțe stupefiante, indiferent dacă este vorba despre copii sau părinți, care doar asistă la activități. O altă interdicție se referă la accesul utilizatorilor în curțile școlilor cu automobile, motociclete, motorete, scutere în incinta unităților de învățământ.

De asemenea, cei care distrug echipamentele, dotările sau care aduc prejudicii unităților de învățământ au obligația de a suporta toate cheltuielile de reparații/înlocuire necesare.

În cazul în care cei care utilizează aceste spații nu respectă prevederile regulamentului, vor fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 150 și 800 de lei.

În prezent, în cartierele din municipiul Brașov sunt funcționale 36 de terenuri de sport, la care se adaugă 49 de zone cu aparate de fitness și 9 locații de street-workout.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes