Connect with us
Publicitate

Social

Fără flori și atenții! Tot ce trebuie să faci, ca părinte și elev, la deschiderea pentru anul școlar 2020-2021, de astăzi, 14 septembrie

Publicat

pe

Astăzi, 14 septembrie 2020, are loc deschiderea anului școlar 2020-2021 și la Brașov! Aceasta se va face în condiții speciale: nu sunt organizate ceremonii oficiale, părinții nu pot aduce flori profesorilor și nu au voie să intre în sala de clasă. În județul Brașov sunt 390 școli cu personalitate juridică. Din acestea sunt 225 de școli cuprinse în scenariul verde (57,62 la sută), alte 162 de școli sunt în scenariul galben (41,53 la sută), iar 3 școli sunt în scenariul roșu (0,76 la sută).

Publicitate

Scenariile complete pentru începerea anului școlar 2020-2021. Iată decizia completă a CJSU

Comitetul Județean pentru Stuații de Urgență (CJSU) Brașov a stabilit câte un scenariu în parte pentru fiecare unitate școlară din județul Brașov. În baza datelor oferite de Ministerul Sănătății, în funcție de rata de infecție, în județ sunt o zonă roșie la Ghimbav și Brașov (cursuri exclusiv on-line), zone galbene în municipiul Brașov și localitățile: Codlea , Fagăraș, Săcele, Zărnești, Victoria, Bod, Bran, Hărman, Podu Oltului, Moieciu de Jos, Poiana Mărului, Prjemer, Lunca Câlnicului, Prejmer, Recea, Berivoi, Dejani, Gura Văii, Recea, Săvăstreni, Sânpetru, Șinca Veche, Perșani, Șercăița, Șinca Veche, Șinca Nouă, Paltin, Vulcan și Colonia 1 Mai (cursuri și on-line, și clasice), iar restul școlilor din județ vor aplica scenariul verde (cursuri clasice). Scenariile galbene și verzi se vor aplica în toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică din întreg județul și doar în 3 unități de învățământ va fi aplicat scenariul roșu.

Lista completă cu scenariul propus pentru fiecare unitate de învățământ o puteți regăsi mai jos.

Publicitate

În perioada 7-30 septembrie vor avea loc vizite de consiliere și monitorizare a școlilor din județul Brașov

În acest context, având în vedere prevederile Ordinului comun nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul școlilor și liceelor, în perioada 7-30 septembrie vor avea loc vizite de consiliere și monitorizare.

Cum sunt aranjate băncile într-o clasă, la modul ideal?

Mobilierul în plus din clasă trebuie eliminat, elevii nu își vor schimba clasa și nici locurile între ei, clasele vor fi aerisite minimum 30 de minute înainte de a veni elevii, curtea școlii va fi măturată și spălată în  fiecare zi, acestea sunt câteva dintre prevederile organizării activității în cadrul instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

O clasă de elevi = o sală de clasă

Publicitate

În normele oficiale se arată că fiecare sală de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică între elevi. Deplasarea elevilor în interiorul instituției trebuie limitată prin alocarea unei săli de clasă unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este „O clasă de elevi = o sală de clasă“. Locurile din clasă trebuie să fie fixe; după aranjarea elevilor în bănci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor. Este interzis schimbul de obiecte personale. Întâlnirile dintre elevi vor fi limitate în perimetrul clasei, spre exemplu prin stabilirea unui sens de circulație în interiorul clasei, care poate să fie indicat prin marcaje aplicate pe podea. Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul recreațiilor minimum 10 minute și la finalul zilei. Trebuie evitate experimentele practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi. Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare. Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ.

Coșuri de gunoi cu pedală

Se vor stabili locurile în care vor fi amplasate coșurile de gunoi destinate aruncării/eliminării măștilor uzate. Coșurile de gunoi vor fi de tip coș cu capac și pedală prevăzut cu sac în interior. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea și întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar). Elevii trebuie să se spele pe mâini înainte și după ce merg la toaletă. Se va verifica în permanență dacă grupurile sanitare permit elevilor și membrilor personalului să-și spele (cu apă și săpun lichid) sau să își dezinfecteze mâinile; sunt recomandate prosoapele de hârtie de unică folosință. Sunt interzise uscătoarele electrice de mâini și prosoapele pentru mâini din material textil. Se va verifica și se va face completarea, reîncărcarea cu regularitate pe parcursul zilei, astfel încât să existe consumabile în cantități suficiente la toaletă (săpun lichid, hârtie igienică, prosoape de unică folosință etc.). Se va verifica realizarea curățeniei zilnice și a dezinfectării regulate a suprafețelor atinse în mod frecvent.

Curtea școlii, spălată zilnic

Cadrele didactice se vor dezinfecta obligatoriu pe mâini la intrarea în cancelarie și la preluarea catalogului sau a altor materiale utilizate în comun. Curtea școlii va fi măturată și spălată zilnic cu jeturi de apă dimineața, înaintea începerii cursurilor.

Spațiile de joacă prevăzute cu jucării de exterior vor fi curățate, igienizate cu jeturi de apă și apoi dezinfectate cu soluții avizate pentru suprafețe, zilnic și înaintea începerii cursurilor fiecărui ciclu de învățământ.

Publicitate

Distanțarea fizică va fi menținută la intrare folosind orice mijloc posibil (panouri, marcaje aplicate pe sol, dispozitive de distanțiere, bariere etc.). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanțării fizice a persoanelor care intră în instituția de învățământ este esențială. După dezinfecția mâinilor, elevii vor merge direct în sălile de clasă. Accesul oricăror persoane străine (părinți, alți însoțitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepționale, unde este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ.

Avertismentul lui Raed Arafat cu o zi înainte de începerea școlii: „Va fi o perioadă dificilă“

Raed Arafat a lansat un avertisment, cu o zi înainte de începerea școlii. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că va fi o perioadă dificilă și că este nevoie de o colaborare între profesori, părinți și autorități.

„Va fi o perioadă dificilă, dar dacă colaborăm cu toții sunt convins că putem desfășura activitatea în siguranță. Aici este nevoie de colaborare între profesori, părinți și autorități. Ați văzut că deciziile de deschidere/ închidere sunt decizii locale pentru că nimeni nu știe mai bine situația din școli decât de cei care sunt acolo“, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a declarat duminică seară că susține în continuare ideea unor reguli care să fie respectate în fiecare casă în care locuiesc elevi și bunici, odată cu începerea anului școlar și riscul ca unii copii să ducă acasă coronavirusul.

Publicitate

„O crestere a numarului de infectari e posibil sa aiba loc in urma deschiderii scolilor si toata miscarea care exista la nivel de elev, profesor, parinte. Orice reluare de activitate inseamna un risc. Poate fi redus la maxim posibil daca instruim copiii, parintii, profesorii”, a spus Arafat.

În acest context, el a pledat în continuare pentru ca elevii care merg la școală să se ferească acasă de contact cu bunicii lor pentru că elevii ar putea să ia COVID, să fie asimptomatici, și să le dea vârstnicilor în cazul cărora efectele virusului sunt mai severe.

„Inclusiv in casa trebuie sa ai niste lucruri legate de contactul elevului cu bunicul. Aceste aspecte sunt si in alte tari. Spania la ce a patit, credeti-ma ca a analizat foarte bine”, a declarat Arafat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes