Connect with us
Publicitate

Cultural

Făgăraş / Au demarat lucrările de consolidare a cetăţii. Valoarea investiţiei este 29.106.349,95 de lei

Publicat

pe

Ieri a fost o zi importantă în viaţa Cetăţii Făgăraş pentru că primarul Gheorghe Sucaciu a semnat documentele pentru demararea lucrările de consolidare, restaurare şi conservare a acesteia. Împreună cu managerul proiectului, Floriana Micu, edilul făgărăşean a predat amplasamentul constructorilor asociaţi Troia Premium şi Pro Construct. Investiția pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Țara Făgărașului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispoziție 2 ani pentru finalizarea lucrărilor. Procedura pentru restaurarea monumentului a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanțare. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanțare, urmat de obținerea avizelor de la furnizorii de utilități, Ministerul Culturii și de la ISU Brașov. Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fost vizitată de 157.000 de persoane.

Licitaţie anevoioasă pentru desemnarea constructorului

Primarul făgărăşean Gheorghe Sucaciu (foto) spune că „licitaţia pentru desemnarea constructorului și atribuirea contractului a fost una anevoioasă. A durat mult și nervii au fost întinși la maxim, pentru că a trebuit să obținem toate avizele și autorizațiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuși. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările și primele rezultate le veți vedea chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe șantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120. Vă mulțumesc că ați avut răbdare până acum! Le mulțumesc și tuturor colegilor implicați în realizarea acestui proiect”, a declarat primarul Făgăraşului.

Va fi singura cetate cu pod mobil din România

Publicitate

Principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea este reprezentată de construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil; la finalizarea restaurării, va fi singura cetate din România care va avea un astfel de pod. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp. „Vom avea motive în plus pentru a petrece mai mult timp aici, pentru că vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere și de odihnă. Lucrările nu vor împiedica accesul în Cetatea Făgăraș, după ce am decis ca întreg procesul de restaurare să poată fi observat îndeaproape de doritori”, a spus în încheiere primarul Gheorghe Sucaciu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes