Connect with us
Publicitate

Util

Facturile la curent cresc cu aproape un sfert de la 1 ianuarie. Cum poţi evita scumpirile

Știri Brașov

Publicat

pe

Românii care nu negociază contractul la energie electrică cu furnizorul şi aleg o reînnoire automată de către acesta vor plăti preţuri cu până la un sfert mai mari decât cele actuale, de la 1 ianuarie.

Majoritatea consumatorilor vor plăti preţuri mai mari la curent, de la 1 ianuarie, dacă nu îşi schimbă contractul cu furnizorul, arată ofertele publicate până în prezent de furnizori. La începutul anului viitor piaţa de energie electrică va fi liberalizată, ceea ce înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate de către stat. Clienţii au două opţiuni. Una este să nu facă nimic şi să lase actualul furnizor să le livreze în continuare curent, la un „preţ pentru serviciu universal”, însă această opţiune vine cu scumpiri substanţiale în facturi. Cealaltă este să negocieze contractul cu actualul furnizor sau să aleagă un alt furnizor, la un „preţ concurenţial”.

Majoritatea ofertelor publicate de furnizori arată că acei clienţi care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari, potrivit datelor analizate de profit.ro, prezentate de Adevarul.

Publicitate

Clienţii casnici ai Electrica din Transilvania şi zona de Nord a Munteniei care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari cu un procent cuprins între 13,9 şi 16,5% decât cele actuale. Pentru zona Muntenia Nord (judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa), clienţii plătesc în prezent 0,6582128 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie vor plăti 0,7598269 lei/KWh (cu TVA). Pentru zona Transilvania Sud (judeţele  Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), preţul actual este de 0,6446349 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,7512232 lei/KWh (cu TVA). Pentru zona Transilvania Nord (judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Sălaj şi Cluj) preţul actual este de 0,651168 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,7415247 lei/KWh (cu TVA). Cu alte cuvinte, la o factură de 100 de KWh, clienţii din zona Muntenia Nord vor achita cu 10 lei mai mult (75, în loc de 65 lei), cei din Transilvania Sud cu 11 lei mai mult (75, în loc de 64 lei), iar cei din Transilvania Nord cu 9 lei mai mult (74, în loc de 65 lei).

Consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte, cea de serviciu universal şi cea concurenţială, până la data de 31 ianuarie 2021.

Publicitate

Și restul țării înregistreză creșteri

Consumatorii casnici din Moldova ai E.ON care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial, vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 13,4% decât cele actuale. Compania va practica începând cu 1 ianuarie un preţ pentru serviciu universal de 0,7707987 lei/KWh (cu TVA), faţă de preţul actual de 0,6797 lei/KWh (cu TVA). La o factură de 100 KWh, un consumator casnic în regim reglementat achită în prezent 67,97 lei, iar începând cu luna ianuarie va achita cu 13,4% sau 9 lei mai mult, respectiv 77,07 lei.

Consumatorii casnici din Oltenia ai CEZ care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita începând din luna ianuarie facturi mai mari cu 17,5% decât cele actuale. Preţul pe care îl plătesc în prezent clienţii companiei este de 0,6742659 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va creşte la 0,792 lei/KWh (cu TVA). La o factură de 100 KWh, rezultă că dacă în prezent, un consumator casnic în regim reglementat achită 67,42 lei, începând cu luna ianuarie va achita cu 17,5% sau aproape 12 lei mai mult, 79,2 lei.

Publicitate

lienţii Enel din Bucureşti care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita, începând din luna ianuarie a anului viitor, facturi mai mari cu 23,4%. Astfel, dacă în prezent un KWh era tarifat la un preţ de 0,59 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noul preţ va fi de 0,7309 (cu TVA). Similar şi în cazul consumatorilor Enel din Banat sau Dobrogea, care vor plăti 25,7%, respectiv 18% în plus faţă de cât plătesc în prezent. Astfel, în cazul bănăţenilor, dacă în prezent un KWh este tarifat cu 0,6352458 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noul preţ va fi de 0,7987 (cu TVA). În cazul dobrogenilor, dacă în prezent un KWh este tarifat cu 0,6512513 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noul preţ va fi de 0,7681 (cu TVA). Cu alte cuvinte, la o factură de 100 de KWh, bucureştenii, ilfovenii şi giurgiuvenii vor achita cu 14 lei mai mult (73, în loc de 59 lei), bănăţenii cu 16 lei mai mult (80, în loc de 64 lei), iar dobrogenii cu 12 lei mai mult (77, în loc de 65 lei).

Sursa: Profit.ro, Adevarul.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Util

În weekend „Brașovul reciclează” deșeuri electrice și electronice. Vezi unde sunt punctele de colectare şi cum poţi scăpa gratuit de electrocasnicele de care nu mai ai nevoie

Redactia Brasov

Publicat

pe

În perioada 15 – 16 mai 2021 locuitorii Municipiului Brașov sunt încurajați să se implice activ în protecția mediului înconjurător, prin colectarea separată a deșeurilor electrice și electronice (inclusiv a becurilor și a neoanelor).

Asociația ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov şi Eco Civica Center, organizează o campanie pentru locuitorii din Brașov, dedicată colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Publicitate

„Unul dintre obiectivele acestui mandat este de a face din Brașov Capitala Verde a României, iar pentru asta trebuie atât noi ca Municipalitate, cât și noi ca brașoveni, să facem tot ce depinde de noi pentru ca acest oraș să fie unul verde. Campania de colectare a DEEE-urilor care va avea loc la sfârșitul aceste săptămâni se încadrează între măsurile pe care le putem lua, împreună, pentru a proteja mediul. Trebuie să fim conștienți că în cazul DEEE-urilor riscurile sunt mult mai mari pentru mediu, decât în cazul altor tipuri de deșeuri, pentru că acestea conțin o serie de materiale și substanțe care sunt foarte poluante și greu de neutralizat. Toți cei care vor să se debaraseze de aceste deșeuri o pot face fie sunând la centrul de colectare, în cazul deșeurilor de mari dimensiuni – frigidere, aragazuri sau mașini de spălat – pentru ca angajații centrului să ridice aceste deșeuri de la domiciliu, fie venind la cele 16 puncte de colectare mobile, care funcționează în acest weekend în toate cartierele Brașovului”, a declarat primarul Allen Coliban.

Locuitorii au la dispoziție, în cadrul campaniei:

Publicitate

Preluarea GRATUITĂ de la domiciliu a deșeurilor voluminoase (minim 20 kg deșeuri electrice/frigider/aragaz/TV/mașină de spălat, uscătoare de rufe etc.) pe baza programării la numărul de telefon 0742 400 404 (apelabil de luni până duminică, între orele 9.00 – 18.00) sau la email-ul comenzi@ecocivicacenter.ro

Predarea la punctele de colectare următoare:

Nr

Amplasament punct provizoriu de colectare

1

Livada Poştei – în parcare, lângă Biblioteca Județeană

2

Astra – B-dul Saturn nr.32 – în fața Galeriilor Orizont

3

Bartolomeu – Str. Gospodarilor nr.3 – lângă locul de joacă

4

Calea Bucureşti – Parcul Someş

5

Centru Civic – în parcarea din faţa Sergiana Center

6

Centrul Vechi – Str. Avram Iancu intersecţia cu Str.Bisericii Române

7

Craiter – Str.Hărmanului nr.110 intersecţia cu Str. Pavilioanele CFR

8

Făget – Str. 13 Decembrie, lângă stația RAT

9

Florilor – B-dul Alex. Vlahuță nr.10 în fața ITC

10

Griviței nr.47 – intersecția străzii Emil Racoviță, lângă locul de joacă

11

Metrom – Str. Carpaților, nr 60, obiectiv 71 (în incinta Metrom)

12

Prund – Șchei – P-ța Unirii lângă stația RAT

13

Răcădau – Parcul Trandafirilorlângă Carrefour Magnolia

14

Tractorul – Str. Olteț nr.12 – lângă Piața Tractorul

15

Noua – Dârste – Str Prunului nr 9, lângă stația RAT

16

Stupini – Str Bârsei, nga biserică

Programul punctelor de colectare este între orele 10:00 și 17:00.

Publicitate

Pentru încurajarea predării corecte spre reciclare a electricelor și electronicelor uzate, fiecare locuitor care va aduce la punctele de colectare DEEE-uri va fi înscris automat la o tombolă având ca premii:2 x cuptor microunde, 2 x aspirator, 4 x fier de calcat, 4 x uscător păr, 4 x trusă de scule. Extragerea va avea loc pe 16 mai, ora 18:00, la punctul de colectare de la Livada Poștei.

Persoanele care vor solicita preluarea de la domiciliu a DEEE-urilor mari și voluminoare, de minim 40 de kg/bucata (mașină de spălat, uscător de rufe, frigider sau combină frigorică) vor primi tichete cadou.

Publicitate
Citește mai mult

Util

DSP Braşov: 2.563 de angajați s-au vacinat la muncă. Doar 35 de de braşoveni din mediul rural au fost vaccinaţi de medicii de familie

Redactia Brasov

Publicat

pe

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Brașov, în perioada 3-10.05.2021, echipele de vaccinare au imunizat  împotriva COVID-19 un număr de 2.563 de angajați din cadrul a 35 de companii private, la sediile acestora.

În același interval, în județ au acționat 4 echipe mobile pentru vacinarea persoanelor din centrele rezidențiale și din centrele de dializă, a persoanelor nedeplasabile și a celor fără adăpost. Aceste echipe, formate din 4 medici, 8 asistenți și 2 registratori, au efectuat 6 misiuni, în cursul cărora au vaccinat 126 de persoane.

Publicitate

De asemenea, 22 de medici de familie din mediul urban au vaccinat 83 de persoane, iar 9 medici de familie din mediul rural au vaccinat 35 de persoane.

Echipa care funcționează la centrul mobil de vaccinare a vaccinat 33 de persoane, precum și 266 de persoane din Penitenciarul Codlea.

Publicitate

În cadrul evenimentului „Liber în Europa” organizat în data de 9 mai în Piața Sf. Ioan din municipiul Brașov s-au vaccinat 420 de persoane, iar la maratonul de vaccinare de la Castelul Bran au fost imunizate 252 de persoane.

În această săptămână începe vaccinarea la sediile și punctele de lucru ale unui număr de 9 operatori economici fiecare având peste 100 de angajați.

Publicitate
Citește mai mult

Util

FOTO / Atenţie şoferi! Au început lucrările la podul de la Azuga. Datează din 1936 iar ultima consolidare a sa a fost făcută acum 24 de ani

Redactia Brasov

Publicat

pe

Încep lucrările la structura de rezistență a podului peste pârâul Azuga, situat pe DN1, km 135+332, localitatea Azuga, județul Prahova, în data de 10.05.2021.

Podul de la Azuga a fost construit în 1936, iar ultima consolidare s-a făcut în urmă cu 24 de ani. Între timp, fluxurile de trafic au crescut considerabil. 

Publicitate

Reamintim că tranzitarea punctului de lucru pentru vehiculele având masa totală maximă admisă (MTMA) mai mare de 7,5 tone este interzisă, conform informațiilor transmise anterior de CNAIR. Consultările pe această temă cu transportatorii s-au desfășurat pe o perioadă de circa 5 luni. 

Se exceptează de la aplicarea restricției vehiculele deţinute sau utilizate în baza unui drept legal de către serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aşa cum sunt definite în Ordonanţa Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare si cele destinate prin construcție asistenței medicale de urgență și de prim ajutor.

Publicitate

Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone, cu excepția celor menționate anterior, între Ploiești si Brașov, va fi deviată pe DN 1A, pe ambele sensuri, pe traseul: DN 1  –  DN 1A Centura Ploiești – DN 1A – Intersecția DN 1A cu DN 1 Săcele.

Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone, între Ploiești și punctul de lucru (km 135+332) se va desfășura pe DN 1 conform reglementărilor legale în vigoare (O.M.T. – M.A.I. nr. 647 – 127/2016 privind introducerea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu mtma ≥ 7,50 tone altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane pe DN 1 (E60), sectorul București-Ploiești-Brașov și O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare).

Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone, între Brașov și punctul de lucru (km 135+332) se va desfășura pe DN 1 conform reglementărilor legale în vigoare (O.M.T. – M.A.I. nr. 647 – 127/2016 privind introducerea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu mtma ≥ 7,50 tone altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane pe DN 1 (E60), sectorul București-Ploiești-Brașov și O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare).

Publicitate

Termenul-limită de finalizare a lucrărilor este 15.12.2021, însă, în urma unor discuții aplicate cu antreprenorul, se vor face demersuri pentru încheierea mai rapidă a acestora.

În zona lucrărilor, circulația vehiculelor având masa totală maximă admisă mai mică de 7,5 tone se va face după cum urmează:

ETAPA I – se va închide partea stângă a podului existent, urmând ca circulația pe direcția Ploiești – Brașov să se realizeze pe un pod metalic provizoriu (situat pe partea dreaptă a podului existent), iar circulația pe direcția Brașov – Ploiești se va devia pe partea dreaptă a podului existent;

Publicitate

ETAPA II – se va închide partea dreaptă a podului existent, urmând ca circulația pe direcția Ploiești – Brașov să se realizeze pe podul metalic provizoriu (situat pe partea dreaptă a podului existent), iar circulația pe direcția Brașov – Ploiești se va realiza pe partea stângă a podului existent;

ETAPA III – se va închide partea stângă a podului existent pentru așternere strat de uzură. Circulația pe direcția Ploiești – Brașov se va devia pe podul metalic provizoriu (situat pe partea dreaptă a podului existent), iar circulatia pe direcția Brașov – Ploiești se va devia pe partea dreaptă a podului existent;

ETAPA IV – se va închide partea dreaptă a podului existent pentru așternere strat de uzură. Circulația în ambele sensuri se va desfășura alternativ pe banda stângă;

Publicitate

ETAPA V – se va închide total podul existent urmând ca circulația să se desfășoare alternativ pe podul metalic provizoriu.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>