Connect with us
Publicitate

Social

Facturi în minus pentru aproximativ 200.000 de români care au plătit mai mult pentru energie, în 2022

Publicat

pe

Românii care au plătit facturi mai mari la energie, față de cât au consumat, ar putea primi compensații la viitoarele facturi. Potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, peste 150.000 de români, poate chiar 200.000 de români, au consumat mai puțin în 2022, astfel că regularizarea ar trebui să le aducă facturi cu minus, deci bani recuperați, anunță fanatik.ro.

Publicitate

„Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000. Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE..

Legea spune că în februarie 2023 acei clienți care în 2022 au avut un consum mediu real mai mic decât cel din 2021 se încadrează pentru plafonarea prețului, deci vor fi reîncadrați pentru a beneficia de acest preț plafonat și vor plăti, implicit, facturi mai mici la curent electric.

Facturile de regularizare a consumului vor veni cu minus. Clientul nu primește de fapt niciun ban, decât dacă cere asta în mod expres, însă următoarele facturi sunt trecute în acel sold, așadar dacă o factură vine cu minus 200 de lei, următoarea factură de 200 de lei nu mai trebuie plătită. Dacă acel client dorește bani în cont trebuie să facă o cerere la furnizor.

Publicitate

Anunțul vine în contextul în care tot ANRE transmitea că tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică ar putea să crească de la 1 aprilie.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea. Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, este menționat în mesajul trimis de ANRE.

Așadar, costurile vor crește pentru firmele de distribuție, însă prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici nu vor fi afectate, acestea fiind plafonate până în 2025. Desigur, orice plafonare e făcută de fapt tot din banii cetățenilor plătitori de taxe, iar orice cost suplimentar va fi resimțit într-o formă sau alta de populație.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes