Eveniment
Făceau „percheziții” în casele pe care le jefuiau. Mai mulți hoți, care au dat spargeri în Brașov și alte două județe, se dădeau drept mascați și convingeau victimele că sunt cercetate penal. Ce detaliu i-a dat de gol pe tâlhari

O bandă de hoți care a dat spargeri în locuințele unor oameni bogați din Brașov, Bacău și Ialomița a fost capturată de polițiști în urma unei anchete extrem de complicate. În vara anului 2021, indivizii au dat spargeri în casele unor oameni bogați, iar felul în care acționau era desprins parcă din filme.
Potrivit ziare.com, cei șapte tâhari versați, violenți și tupeiști, acționau la pont, intrau în timpul nopții peste oameni în vilele lor și le furau banii și bijuteriile de mare valoare. Deși bine organizați, cu rutina unor astfel de fapte bine învățate, tâlharii au făcut greșeli grosolane, de începători care i-au dus în cele din urmă în închisoare.
Înainte de atac, suspecții făceau o documentare minuțioasă. Informații primeau de la cunoștințe ale victimelor. Într-unul dintre cazuri bănuită a fost femeia care făcea curățenie, iar într-un alt caz, informator a fost un colaborator al omului de afaceri care aducea marfă la magazinele acestuia. Cine oferea ponturi valoroase, primea un procent din pradă.
Hoții atacau noaptea fără să le pese dacă proprietarii sunt în casă sau nu. Intrau cu tupeu pe ușa principală sau pe geam, folosindu-se de scule improvizate. Cu cagule pe față și cu hanorace de culoare neagră cu gluga în cap se credeau invincibili. Scoteau din funcțiune sistemele de supraveghere sau orientau spre tavan, de exemplu, camerele de luat vederi pentru a nu surprinde imagini care să poată fi folosite în anchetă și apoi își vedeau de treabă.
Se recomandau polițiști aflați în percheziții, aveau un comportament care mima oarecum atitudinea „mascaților”, foloseau expresii specifice: „Culcat!”, „Stai jos!”. Se foloseau fie de pistoale de jucărie, fie de unele neletale (cu bile de tip airsoft), dar și de bâte (cozi de topor), bastoane telescopice pentru a impresiona victimele. Năuciți de somn și de prezența unor nepoftiți în toiul nopții în casele lor, oamenii colaborau și chiar o perioadă erau convinși că sunt suspecți în dosare de evaziune fiscală, așa cum li se spunea.
Realizau ulterior, când li se cerea cu fermitate să indice locul unde țin banii, bijuteriile sau alte bunuri de valoare că sunt jefuiți, nu percheziționați. Dacă se opuneau, erau culcați la pământ și ținuți în poziție culcat cu forța până acceptau să deschidă seiful sau cutia de valori.
Primul jaf a avut loc în județul Brașov, pe 26.06.2021. Tâlharii știau că familia care deține casa se află în vacanță, dar nu și că în vilă se aflau părinții unuia dintre proprietari. Chiar și așa nu s-au sfiit au intrat peste oamenii care dormeau liniștiți în dormitor. Din această casă au furat 15.000 euro, 20.000 lei, precum și mai multe bijuterii din aur, estimate la suma de aproximativ 50.000 lei. Se pare că o parte dintre bijuterii au fost aruncate ulterior într-un lac de acumulare, întrucât hoții au considerat că nu sunt valoroase. Înainte de a părăsi vila din Brașov, hoții au încuiat victimele într-un dulap și le-au luat telefoanele ca să nu poate anunța poliția imediat.
Deși erau tâlhari versați, cu antecedente penale și cu multe alte fapte de acest tip, hoții au dat dovadă de mult amatorism. În timpul jafului din casa oamenilor de afaceri chinezi, una dintre camerele de luat vederi instalată în casă a surprins un cadru esențial pentru anchetă, în momentul în care unul dintre tâlhari a mers să îndrepte obiectivul spre tavan.
Respectivul purta la mână o brățară din mărgele negre, albe și gri, iar acest detaliu a fost surprins de cameră în secunda în care hoțul a mers să schimbe poziția obiectivului.
Poliția avea deja un cerc de suspecți. Li s-a verificat fiecăruia contul de Facebook, iar într-una dintre postări apărea un individ cu o brățară similară din mărgele negre, albe și gri. Cadrele surprinse de camerele de luat vederi și fotografiile postate pe Facebook de unul dintre suspecți au fost analizate criminalistic, dovedindu-se ulterior că podoaba cu mărgele este una și aceeași.
Pe de altă parte, hoții au dovedit că erau rămași mult în urmă cu posibilitățile tehnice ale poliției. Erau convinși că, dacă folosesc „telefoane cu butoane” sau dacă schimbă des cartelele telefonice nu pot fi interceptați. Tocmai asta i-a și dat de gol. Numerele lor de telefon au fost identificate pe OLX unde se apucaseră să scoată la vânzare din bunurile furate, iar datele oferite de la operatorul de telefonie mobilă au arătat că telefonul urmărit a fost activat în nopțile jafurilor din zone aflate în imediata apropiere a caselor tâlhărite.
A fost suficient ca un singur făptaș să fie dus la poliție, pentru ca în gașcă să se dea alarma. Fiecare suspect și-a sunat soția, iubita sau altă rudă pentru a le cere să ardă hainele pe care le folosise în timpul jafului. Tot acest val de discuții a fost înregistrat de polițiști, telefoanele suspecților fiind la acel moment interceptate.
În instanță hoții au recunoscut faptele, cei șase fiind inculpați pentru 5,6 capete de acuzare: tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, punerea în circulație a unui autoturism neînmatriculat, conducere fără permis, complicitate la aceste fapte, instigare la tâlhărie.
-
Evenimentacum 2 zile
Bărbat tâlhărit şi bătut de o prostituată, pe bulevardul Griviţei din Braşov, după ce a refuzat avansurile ei. Femeia a fugit cu 200 de lei
-
Administrațieacum o zi
S-a aflat data şi ora când primul avion va ateriza pe Aeroportul Braşov
-
Economicacum 2 zile
O fabrică de căști din Brașov și-a crescut profitul de 36 de ori, în doar doi ani. Compania Sennheiser, de la Ghimbav, a înregistrat un câștig de peste 24 de milioane de lei, în 2022
-
Turismacum 2 zile
FOTO – VIDEO / Pădurea cu arbori seculari, motorul turismului din satul Mercheașa. Cum a ajutat un stejar bătrân de peste 920 de ani la dezvoltarea micilor afaceri din zonă
-
Administrațieacum 2 zile
Încă trei toalete automatizate au fost puse în funcțiune, în Brașov. Un singur WC inteligent costă în jur de 50.000 de euro
-
Entertainmentacum 2 zile
Cum a fost învinsă Jandarmeria Română de un turist amendat pentru că a urcat în masivul Piatra Craiului fără buletin
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Incendiu izbucnit la o mașină parcată în curtea unei case din Brașov
-
Economicacum o zi
Benchmark investeşte 10 milioane de dolari pentru a extinde fabrica din Braşov