Connect with us
Publicitate

Economic

Fabrica Sennheiser din Brașov a intrat în topul celor mai importanţi 500 de exportatori din România

Publicitate

Publicat

pe

Toţi marii producători de electronice şi electrocasnice îşi fac loc în clasamentul celor mai importanţi 500 de expor­ta­tori lo­cali. Este vorba de no­uă firme care realizează sau asamblează frigidere, aspi­ra­toare, es­pres­soa­re sau televizoare.

Publicitate

Este interesant de remarcat că în acest top îşi face loc din 2020 şi com­pania Sen­nheiser Electronic Gmbh & Co.Kg care de­ţine la Ghimbav o fabrică. Grupul german a des­chis în noiembrie 2018 în Româ­nia o fa­brică în care asamblează căşti au­dio. Fabrica a fost inaugurată oficial în august 2019, investiția totală s-a ridicat la 10 milioane de euro. Aceas­ta este una dintre cele pa­tru unităţi de pro­ducţie ale germanilor în lume.

În locația din Ghimbav sunt angajate peste 130 persoane care asamblează lunar mai bine de 50.000 căști, în principal modele clasice Sennheiser, precum căştile pentru DJ HD 25, dar şi a produse profesionale precum seria de microfoane fără fir XSW-D. Tot aici se realizează Momentum Wirelles, o cască premium lansată în 2019 la IFA Berlin. În fabrica din Ghimbav sunt asamblate şi produse profesionale precum căştile HD 300 Pro pentru studio, căştile de monitorizare HD 280 şi seria de microfoane fără fir XSW-D.

O altă schimbare în 2020 este pre­zenţa în top 50 exportatori locali, pentru pri­ma dată, a Philips Orăştie, fa­brica unde olan­dezii realizează es­pressoare sau produse de igie­nă orală. De altfel, trei jucători sunt în top 50, este vorba de De’Longhi, Arctic şi Philips, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

Grupul italian De’Longhi, ce deţine local două fabrici unde produce electrocas­ni­ce şi componente, a urcat în 2020 pe locul 28 în topul celor mai importanţi exportatori locali, câştigând astfel 13 poziţii. Mai mult, pentru prima dată, compania devine cel mai puternic exportator dintre producătorii de electro­cas­nice, depăşind Arctic, companie deţi­nută de grupul turc Arçelik.

Compania Arctic, care la rândul său deţine local două fabrici, a avut şi ea o evoluţie pozitivă în topul exportatorilor, urcând de pe 36 pe 30. Ascensiunea a fost însă mai lentă ca a italienilor, conform INS.

În clasamentul exportatorilor, dintre producătorii de electro-IT şi componente de astfel de aparate, îşi mai fac loc şi Electro­lux (producţie aragazuri), CER Cleaning Equipment (aspiratoare), Miele Tehnica (com­ponente pentru electrocas­nice), Electro­argeş (aspiratoare) şi Renaissance Public Service Srl (asamblare de tele­vizoare).

Conform Ziarul Financiar

Exporturile locale sunt puternic depen­dente de industria auto – contribuţia acestui sector apropiindu-se de 40-50%. De aceea, economiştii şi analiştii au afirmat în mai multe rânduri că e nevoie de o di­versificare a produselor şi serviciilor trimise peste graniţă şi de pariul pe bunuri cu valoare adăugată mai mare, cum e cazul celor din industria IT.

Pe lângă componente auto şi maşini, România exportă şi îmbrăcăminte şi încălţăminte, servicii IT, electrocasnice, alimente sau băuturi, precum şi multe alte tipuri de articole care îşi pun umărul – mai mult sau mai puţin – la totalul de 62 mld. euro anul trecut.

Publicitate

În total, peste 23.200 de firme care au operat exporturi în 2020, conform datelor provizorii de la INS, în scădere uşoară faţă de anul anterior, când numărul sărea de 24.000.

Totuşi, cea mai mare parte a exporturilor stă în mâna unui număr mic de companii. Mai exact, cei mai mari 500 de exportatori din economia românească ţin în spate circa 75% din totalul sumei, potrivit datelor INS. Mai mult, primele 100 de companii din top contribuie cu peste 50% la cele 62 mld. euro, iar primii zece au aproape 20%.

În cazul producătorilor de electronice şi electrocasnice, cea mai mare parte a bunurilor realizate local ia drumul exportului, ponderea ajungând la peste 80% de regulă.

România a produs în 2019, ultimul an pentru care există date publice, electrocasnice de aproape 7 mld. lei, piaţa crescând cu 6% faţă de anul anterior, dar fiind de patru ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. În ceea ce priveşte electronicele, companiile care au CAEN-ul „2640 – Fabricarea produselor electronice de larg consum“, au avut afaceri de aproape 500 mil. lei în 2019, cu 37% mai mari ca în anul anterior, conform Registrului Comerţului.

Cifrele pe anul trecut, marcat de pandemie, nu sunt disponibile, însă e posibil ca situaţia să se fi schimbat pentru că cererea a fost mare pentru astfel de produse. Acest lucru se vede şi în topul exportatorilor unde opt dintre cei nouă jucători au urcat în clasament. Singura scădere este cea a Renaissance Public Service Srl care a coborât pe 228 de  pe 159. Firma din Chiajna are o fabrică ce realizează televizoare Schneider, JVC sau NEI. O parte din producţie rămâne în România, dar o parte ia drumul exportului către Germania, Franţa sau Italia.

De altfel, acesta este modelul tuturor jucătorilor care trimit cea mai mare parte a producţiei peste graniţă.

Publicitate
surse: INS, Ziarul Financiar, Sennheiser
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes