Cultural
Expoziție în realitatea augmentată, în centrul istoric al Brașovului, organizată de Muzeul de Artă

O expoziție new media inedită au pregătit muzeografii Muzeului de Artă din Brașov. Începând de miercuri și până pe 30 septembrie, brașovenii și turiștii care vor ajunge în centrul istoric al orașului vor putea asista la o expoziție în realitatea augmentată.
Aceasta presupune plasarea într-un spațiu real, redat instant prin camera foto a smartphone-ului, a unuia sau a mai multor obiecte virtuale, digitale, bidimensionale, precum video-urile scurte care pot rula activate de o imagine aflată pe un plan, sau tridimensionale, mișcând în spațiu, oferind privitorului ocazia de a se roti în jurul obiectului sau chiar de a interacționa cu acesta. Augmentarea este declanșată de recunoașterea imaginii grafice bidimensionale de către aplicație.
Pornind de la „Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung”, expoziția pune accentul pe creația scrisă contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustrații și animații în realitatea augmentată.
Ansamblul expozițional folosește înregistrări cu vocile a 15 autori contemporani: Dan Alexe, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Radu Bata, Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivașcu, Mircea Mihăieș, Marta Petreu, Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac, Cristina Vremeș și Elena Vlădăreanu, fiecare contribuind cu poeme sau fragmente de proză pentru a completa o imagine parțială, dar diversă și reprezentativă a producției literare actuale în limba română.
Textele sunt ilustrate folosind animații 2d și 3d realizate de către artiștii Sergiu Negulici și Ioana Nicoară și însoțite de intervenții sonore semnate de duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma și Felix Petrescu). Augmentarea în spațiul virtual este realizată de către Augmented Space Agency (Sabin Șerban și Ciprian Făcăeru).
Proiectul multumedia, realizat prin fonduri AFCN în anul 2021, folosește animații 3D și 2D, sunet și realitate augmentată pentru a ilustra poeme sau fragmente de proză scrise de 15 autori contemporani.
Cele 15 opere pot fi văzute de publicul larg cu program non-stop, pe strada Republicii 55, între McDonald’s și fostul Festival 39. Cei care vor să vadă expoziție trebuie să descarce gratuit aplicația Reniform App din Play Store / Google Play.
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Jaf la Braşov! 76.000 de Euro au fost furaţi de la un bărbat, pe Bulevarul Gării
-
Evenimentacum 3 zile
Dubă plină cu lemn fără documente de provenienţă depistată de poliţiştii braşoveni
-
Turismacum 3 zile
O noapte la un hotel de 3 stele în Poiana Braşov a ajuns cât un sejur în Austria, Italia sau Bulgaria: „De banii ăștia mă duc la Innsbruck, îmi mai rămân să merg o săptămână la bulgari / Am luat o vacanță de opt zile în Italia la banii ăștia”
-
Economicacum 3 zile
Primul hotel Kempinski din România se deschide la Poiana Brașov. Kempinski este grupul hotelier de lux cu cea mai îndelungată existență din Europa
-
Businessacum 3 zile
FOTOREPORTAJ / Povești crestate pe pâine, într-o brutărie din Bod. O fostă jurnalistă din Brașov a renunțat la reportaje și a deschis o mică afacere cu produse de panificație
-
Economicacum 2 zile
CFR Marfă vinde un hotel din Predeal: „Trebuie să îl ia cineva care se pricepe în domeniul turistic”
-
Administrațieacum 2 zile
De mâine, „Miercurea brașovenilor” pe pârtiile din Poiana Brașov. Schiorii din oraş plătesc doar jumătate de preţ la instalaţiile pe cablu din staţiune
-
Turismacum 3 zile
Aproape 1,3 milioane de turişti au ajuns la poalele Tâmpei în primele 10 luni ale anului. Braşovul, în top 3 la nivel naţional