Connect with us
Publicitate

Cultural

Expoziție despre conservarea patrimoniului cultural, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Publicat

pe

Muzeul de Etnografie Brașov deschide miercuri, 14 iunie 2023, orele 18.00, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15, expoziția intitulată „Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, în cadrul proiectului „Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu instituții muzeale și ONG-uri culturale din Brașov și din țară, respectiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Prima Școală Românească și Asociația ERMIS Brașov.

Proiectul desfășurat în perioada martie – iulie 2023 a avut ca principal obiectiv prezentarea unei tehnologii inovatoare din domeniul conservării curative și preventive a bunurilor de patrimoniu din colecții muzeale și din colecții private, prin organizarea de workshop-uri și ateliere interactive.

În cadrul acestor activități s-a prezentat instalația de tratare cu azot, deținută de Muzeul de Etnografie Brașov, precum și metoda de conservare în mediu anoxic, și s-a realizat un schimb de bune practici în domeniul conservării și restaurării, între specialiștii din cadrul instituțiilor participante.

Un alt obiectiv al proiectului a fost organizarea prezentei expoziții, care prezintă obiecte aparținând instituțiilor partenere, supuse tratamentului inovativ, non-invaziv și ecologic de conservare prin anoxie, în cadrul laboratorului de conservare-restaurare al Muzeului de Etnografie Brașov.

Publicitate

Expoziția se adresează colecționarilor, deținători de obiecte de patrimoniu, membrelor din șezători, dar și publicului care nu deține cunoștințe de specialitate în conservarea obiectelor cu caracter etnografic, dar este interesat să afle cum se poate păstra starea unui obiect în condiții optime, pentru o perioadă cât mai lungă.

Proiectul a creat o punte de legătură între instituțiile muzeale, pe de o parte, și mediul privat reprezentat de organizații nonguvernamentale, șezători, colecționari, pe de altă parte, pentru a înlesni oferirea celor mai bune metodologii de conservare, păstrare, depozitare și etalare a obiectelor de patrimoniu.

Vă așteptăm la deschiderea expoziției, ocazie cu care publicul se va putea întâlni cu specialiști din domeniul conservării și reprezentanți ai instituțiilor partenere în proiect.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes