Cultural
Expoziţie cu afişe din România socialistă la Muzeul Amintirilor din Comunism din Braşov

Expoziţia Muzeului Amintirilor din Comunism prezintă afişe ale producţiilor cinematografice sau ale evenimentelor science fiction din România ce fac parte din colecţia privată a colecţionarului Lucian C. Oancea.
Proiectul expoziţional se concentrează pe două arii principale de preocupare ale colecţionarului Lucian C. Oancea. O primă categorie este destinată evenimentelor science fiction din România anilor ’80. Printre cel şapte afişe originale expuse se numără şi unul realizat pentru activităţile Cenaclului Antares din Braşov.
A doua serie include afişe de filme şi animaţii de cinema, şase dintre ele fiind ale unor animaţii celebre ori filme pentru copii. În cadrul colecţiei va fi expus şi afişul original al celui mai vizionat film românesc pe plan internaţional, Mihai Viteazul (1971).
„Ne bucurăm să putem aduce publicului o colecţie deosebită, care dezvăluie tendinţele designului grafic şi explorează o parte a culturii mai puţin supuse propagandei comuniste, o supapă pentru românii acelor timpuri: filme, animaţii şi science fiction. Afişele urmează schimbările economice şi culturale din societate dar devin în prezent, din pure materiale publicitare, exponate de artă valoroase.” a declarat Alina Beteringhe, antropolog şi fondatoare MAdC.
Colecţionarul Lucian C. OANCEA provine dintr-o familie de anticari interbelici. Unul dintre bunicii săi a pictat afişele cinematografice efemere de mari dimensiuni din Galaţiul anilor ’60-’70, iar celălalt i-a transmis pasiunea de a colecţiona. Preocupat de anticipaţie din copilărie, membru de cenacluri în domeniu din adolescenţă, deţine în acest moment cea mai semnificativă arhivă de materiale SF din România. În ultimii ani, a început să colecţioneze şi postere originale de cinema referitoare la producţia cinematografică autohtonă. Aria sa de interes este reprezentată în mod special de filmele şi animaţiile pentru copii şi tineret.
„Afişul reprezintă ceva eminamente efemer, un far luminos menit să ne capteze şi să ne concentreze atenţia asupra unui eveniment punctual. Există ţări cu puternice şcoli şi cu tradiţie în domeniu, însă şi pe plan naţional au existat realizări, unele dintre ele remarcabile. Din păcate, puţine exemplare din afişele romaneşti de secol XX au fost salvate. Dincolo de nostalgie şi de amintirile plăcute pe care le generează, această expoziţie reprezintă o punere în valoare a unei părţi semnificative a culturii grafice româneşti de secol XX.” A declarat Lucian C. Oancea.
Expoziţia „Călătorie vizuală în grafica Epocii de Aur” este deschisă publicului până la 8 martie 2023 şi poate fi vizitată gratuit de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Braşov.
-
Evenimentacum 2 ore
„Spitalul groazei”, de la Brașov. Cum arată una dintre unitățile medicale din oraș unde pacienților le este teamă să ajungă
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Accident grav, la Bran. Un tânăr de 19 ani a intrat cu mașina într-un gard de beton
-
Evenimentacum 2 zile
O turistă a căzut 100 de metri într-o prăpastie, în munții Bucegi. Salvamontiștii din Brașov și Prahova s-au chinuit mai bine de 3 ore să o salveze
-
Utilacum 22 de ore
Un nou semafor a fost montat în Braşov
-
Businessacum o zi
Punctele gastro local din Vama Buzăului, exemplu de bună practică. Parlamentarii pregătesc un proiect de lege pentru dezvoltarea acestui tip de afacere în zonele rurale
-
Evenimentacum 23 de ore
FOTO / Un stâlp a căzut pe o maşină, în zona Coresi
-
Fapt diversacum 23 de ore
Îngheţată cu gust de bere, pălincă sau vin produsă la Braşov
-
Fapt diversacum o zi
România trece la ora de vară, în acest weekend. Când vor fi date ceasurile cu o oră înainte