În Evul Mediu, prin secolul al XIII-lea, biserica susținea că spălatul e o practică pagână, întrucât diavolul profită și intră în corpul persoanei. Pe cale de consecință, băile populare, foarte apreciate în țări din Occident, au fost închise. N-are sens să mai vorbesc de consecințe. Reamintesc doar că „Moartea neagră”, ciuma bubonică de la mijlocul acelui secol teribil, a exterminat o treime din populația Europei. În primul rând datorită igienei precare.
Acum un an, Google îl sărbătorea pe medicul Ignaz Semmelweis. În urmă cu 170 de ani, Semmelweis, pe atunci la Spitalul General din Viena, a descoperit că, dacă medicii și asistentele se spălau pe mâini, transmiterea bolilor se reducea substanțial. Mulți ani, ideea sa a fost ignorată. Se considera că înbolnăvirea e o consecință a spiritelor rele. Și că bolile se transmit prin miasmele din aer.
Zilele trecute, Institutul Național de Sănătate Publică a trasnsmis mai multe recomandări pentru măsurile de relaxare de după 15 mai. Între altele: „Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei, în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”. Replica BOR, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu: „Problema împartășaniei nu este o problemă medicală. Este foarte clar și afirm cu toată responsabilitatea că niciodată sfânta împărtășanie nu a constituit sursă de infectare pentru cineva. Acest lucru operează în regimul credinței”. Atât.