Connect with us
Publicitate

Social

Este secetă în județul Covasna. Peste 60 de gospodării din Baraolt au rămas fără apă potabilă după ce fântânile au secat

Publicat

pe

Cu o situație fără precedent se confruntă localnicii unui sat din județul Covasna. Peste 60 de gospodării din Căpeni, aparținător orașului Baraolt, au rămas fără apă potabilă după ce fântâna care alimenta rețeaua a secat complet. Primăria a apelat la sprijinul pompierilor voluntari pentru a transporta apă în bazinul care alimentează mare parte din sat, și a făcut apel la populație să nu facă risipă, fiind interzisă irigarea grădinilor și stropirea curților, scrie weradio.ro.

Publicitate

Oamenii sunt îndemnați să folosească apa doar pentru strictul necesar, având în vedere că fiecare transport cu autospeciala de pompieri a comunei poate asigura doar 4 metri cubi de apă. Primarul orașului Baraolt, Benedek Huszár János, a precizat că în zonă nu a mai plouat de mai bine de o lună, iar pentru ca rețeaua să funcționeze în condiții normale, este nevoie să cadă o cantitate importantă de precipitații.

„La rețeaua existentă sunt racordate 63 de gospodării, iar fântâna care deservește această rețea a secat, din păcate. S-a întâmplat în acest sfârșit de săptămână. Înainte, ne-am gândit că este ceva problemă cu o pompă, dar duminică după-masa s-au deplasat acolo colegii și au văzut că, de fapt, nu mai este apă. Este un bazin din care este pompată apă în rețea, iar în acel bazin vom duce apă cu mașina pompierilor voluntari din comună, deci nu pompierii ISU. Avem această mașină de pompieri, am mai ajutat gospodarii și în anii trecuți, la Racoșul de Sus sau la Bodoș. Deocamdată, pornim să alimentăm acel bazin, dar problema este că cetățenii trebuie să înțeleagă să nu risipească apa. Pe de altă parte, deja am primit două telefoane de la alți cetățeni care nu sunt racordați la rețea, dar care au rămas fără apă în fântâna proprie. Nu li s-a întâmplat niciodată până acum, dar acum a secat și acea fântână. Prin pompierii noștri, prin acea mașină care poate transporta 4.000 de litri de apă, începem să alimentăm bazinul și să ajutăm acele persoane care au fântâni secate, dar până când nu vor fi ploi abundente, va persista această problemă. Trebuie să avem timp de câteva zile ploi abundente pentru ca fântânile să aibă apă”, a explicat edilul.

Orașul Baraolt a fost inclus pe lista localităților care vor beneficia de finanțare europeană pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), însă investițiile se vor face abia la finalul deceniului, spune primarul.

Publicitate

„Din 2017, orașul Baraolt face parte din ADI Aquacov, și și aici va fi realizată rețeaua de alimentare cu apă, cu ajutorul proiectului mare care se va finanța din POIM, dar doar la sfârșitul deceniului. Înainte de acest termen nu avem șansa și nu sunt alte fonduri pentru alimentarea cu apă potabilă, deoarece Masterplanul este făcut astfel încât localitățile care au sub 2.000 de locuitori sunt dezavantajate, fiindcă acolo este mai costisitoare introducerea rețelei. În vară nu am avut problema asta, nu au secat fântânile, dar în zona noastră de peste 1 lună și jumătate nu a plouat nici măcar o picătură, și este o foarte mare problemă. La Căpeni, ori cu inundațiile, ori cu fântânile secate avem probleme, dar am văzut că nu este singurul caz în țară. Tocmai citeam că în județul Vaslui sunt peste 6.000 de fântâni secate, acolo problema este și mai mare. În momentul de față, atât agricultura, care duce un an secetos, cât și noi avem nevoie de ploaie”, a mai spus primarul.

În prezent, doar două dintre cele șase localități arondate dispun de rețea de apă potabilă, respectiv orașul Baraolt și Racoșul de Sus.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes