Connect with us
Publicitate

Eveniment

Este risc însemnat de avalanșă în mai multe zone montane din România. La Bâlea Lac, în munții Făgăraș, stratul de zăpadă măsoară aproape doi metri și jumătate

Publicat

pe

Atenție dacă plecați în drumeție pe munte. Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanșă în mai multe zone montane din România. Pe o sacră de la 1 la 5, riscul de avalanșă este la valoarea de 3 în munții Făgăraș, Bucegi, Parâng – Șureanu și Țarcu – Godeanu.

Publicitate

Meteorologii spun că în munții Făgăraș, la peste 1800 de metri, la suprafață se regăsește un strat de zăpadă tip pulver, pe alocuri mai consistent, peste care în următoarele zile se va mai depune un strat nou. Astfel stratul instabil de la suprafață, alcătuit din zăpadă proaspătă sau relativ proaspătă, va depăși pe alocuri 40 de centimetri. Cea mai mare cantitate de omăt este la Bâlea Lac, acolo unde zăpada măsoară 2,42 de centimetri. În profunzime, stratul vechi este în general îngheţat și compact. Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat și poate apărea îndeosebi la supraîncărcări, când stratul instabil din partea superioară poate fi dislocat, sau când se pot rupe plăcile de vânt nou-formate.

Și în masivul Bucegi, la peste 1800 de metri, se întâlnește un strat de zăpadă instabil ce depășește pe alocuri 30 de centimetri format într-o mare măsură din zăpadă de tip pulver, depusă în zilele precedente. În perioada următoare va continua să ningă și se va depune un nou strat de pulver, local consistent. Îndeosebi pe versanții sudici, dar și pe cei estici sau sud-vestici sunt formate plăci de vânt, unele recente.

În munții Parâng – Șureanu stratul depus în ultimele 24-48 de ore, depășește pe alocuri 30 de centimetri. Astfel stratul instabil de zăpadă cu rezistentă scăzută, poate depăși în unele zone 45-50 de centimetri. În zonele adăpostite și pe văi sunt prezente depozite mai însemnate de zăpadă, iar în special pe versanții sudici, plăci de vânt.

Publicitate

Aceeași situație este și în munții Țarcu – Godeanu, acolo unde în partea superioară regăsim un strat de zăpadă pulver, ce depășește pe alocuri 30 de centimetri grosime. În zonele deschise sunt plăci de vânt formate recent. Stratul vechi este în mare parte stabilizat. Pe văi sunt formate depozite mai însemnate de zăpadă. În zonele de creastă sunt formate plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-vestici.

Meteorologii au emis o avertizare de risc moderat de avalanșe, adică de nivel 2, în munții Rodnei, Călimani – Bistriței – Ceahlău și Vlădeasa – Muntele Mare. Și temperaturile vor fi neobișnuit de scăzute pentru această perioadă a anului. Meteorologii spun că până luni mercurul din termometre va coborî până la -12 grade Celsius în zonele montane înalte.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes