Connect with us
Publicitate

Social

Este oficial! Recensământul urșilor din România va începe în curând, anunță ministrul Mediului, Tanczos Barna

Publicat

pe

Planul național pentru conservarea populației de urs brun din România a fost lansat oficial. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat care sunt soluțiile pentru rezolvarea războiului dintre oameni și urși. Principalul obiectiv al autorităților este estimarea genetică a populației de urs brun din țara noastră. O astfel de numărătoare nu s-a mai făcut din 2016 atunci când specialiștii estimau între 6000 și 7000 de exemplare. Silvicultorii spun că numărul ar fi mult mai mare, asta dacă ar fi să ne raportăm la atacurile tot mai dese ale acestei specii, dar și la prezența constantă a sălbăticiunilor în sate și orașe.

„Prelevarea probelor genetice va fi realizată cu sprijinul a peste 400 de specialişti din cadrul Romsilva, cu ajutorul câinilor specializaţi în depistarea excrementelor de urs, dar şi al gestionarilor fondurilor cinegetice. Echipele care vor culege datele din teren vor transmite probele către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, unde vor fi analizate în laborator şi interpretate”, a declarat Tanczos Barna, citat de dcnews.ro.

Proiectul are o valoare de peste 53 de milioane de lei și mai include măsuri precum instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a gospodăriilor populației. Vorbim aici despre peste 1100 de garduri electrice de diverse tipuri, dar și despre montarea de camere de supraveghere în zonele frecventate de sălbăticiuni. Autoritățile plănuiesc și construirea unui complex de îngrijire a urșilor care sunt răniți.

„E nevoie de instrumente de protecţie a populaţiei. Ieri am primit ultimele informaţii privind numărul de apeluri ale populaţiei la serviciul unic de urgenţă: în anul 2021 au fost peste 4.400 de apeluri la 112, faţă de peste 200 de apeluri în 2016. Contactele om-urs sunt tot mai frecvente. Acestea pot fi prevenite prin măsuri active: habitatul natural al ursului trebuie să fie protejat, iar migrarea acestei specii în zonele locuite să fie mai rară” – a mai precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru dcnews.ro.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes