Connect with us
Publicitate

Social

Este criză a medicamentelor pentru copii în farmaciile din toată țara. Părinții sunt nevoiți să își trateze micuții cu ce găsesc

Publicat

pe

Publicitate

Bate vântul în farmacii la rafturile cu medicamente pentru copii. Tot mai mult tratamente împotriva anumitor afecțiuni au dispărut din cauza numărului foarte mare de micuți care s-au îmbolnăvit în ultima perioadă. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a anunțat că, în acest sezon, consumul de soluții pediatrice de ibuprofen și paracetamol a depășit inclusiv nivelul de dinaintea pandemiei și există deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime, iar penuria din România a fost agravată de faptul că sunt solicitate anumite mărci.

Specialiștii spun că deși producătorii au pus în vânzare cantități mult mai mari de medicamente față de anii trecuți, consumul susținut a dus la dispariția acestor pastile. Potrivit PRIMER, cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare datorită problemelor apărute la nivel global:

  • capacități de producție finite, care nu pot fabrica volume suplimentare;
  • lipsa unor precursuri și intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate;
  • restricțiile intermitente în livrarea substanțelor active (fabricate în marea lor majoritate în China);
  • costurile în creștere a materiilor prime și materialelor, de exemplu kg de paracetamol s-a scumpit de 12 ori;
  • planificări de producție eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021.

Responsabilii susțin că în România criza a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecţie anumite mărci comerciale de ibuprofen şi paracetamol, deşi în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conţin aceeaşi substanţă activă, având aceeaşi calitate, eficienţă, siguranţă şi gust placut, care sunt chiar mai ieftine.

„În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol pe lună, atât fabricate în Romania, cât şi de la export, aşadar problema îşi va găsi rezolvare la începutul anului 2023. Facem un apel respectuos la părinţi să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situaţia de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranţă timp de maximum 1-2 luni”, precizează reprezentanţii PRIMER.

Publicitate

În prezent există cantităţi destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale şi este important să se ceară sfatul medicului şi farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes