Connect with us
Publicitate

Sport

Eric Durbalău, campion la vârsta de 9 ani. Un copil din Brașov practică trei sporturi, iar la două dintre ele a cucerit titlul de vicecampion național

Publicat

pe

În vreme ce fotbalul atrage cei mai mulți bani din sport și este promovat intens în România, deși rezultatele se lasă așteptate, există discipline unde sportivi despre care nu a auzit nimeni ajung să facă performanțe excepționale. Este și povestea lui Eric Durbalău, un puști de doar 9 ani din Brașov, care practică nu mai puțin de trei sporturi: gimnastică, lupte libere și jiu jitsu brazilian. Pentru două dintre aceste discipline a muncit atât de mult încât a reușit să devină vicecampion național.

Publicitate

Eric s-a îndrăgostit de gimnastică datorită tatălui său, Ciprian Durbalău, fost gimnast de performanță. El a devenit și antrenorul fiului său, iar aproape în fiecare zi cei doi petrec ore bune la antrenamente și pregătesc exercițiile pentru toate cele șase aparate: sol, cal cu mânere, sărituri, paralele, inele și bară. Eric a început să practice acest sport încă de la vârsta de șase ani, atunci când se antrena alături de fratele său mai mare, Ianis, care a și renunțat la gimnastică, între timp. În luna mai, la Campionatul Național pe Echipe și Individual pentru Juniori, de la Lugoj, Eric a reușit să câștige medalia de argint la individual compus, dar și la echipe.

„Soțul meu este fost gimnast la CSS Brașovia, vorbesc de acum 30 de ani și se pare că s-a transmis din tată în fiu toată pasiunea asta. Noi avem doi băieți. Ambii copii au învățat practic să meargă în sala de gimnastică. Eric, cel mic, care este și vicecampion național, face sportul ăsta de aproape 4 ani de zile, încă de la clasa zero. Făcând în fiecare zi același lucru, vă dați seama că i-a intrat în sânge tot sportul ăsta și cu ajutorul tatălui său, care e și antrenorul lui astăzi, se pare că prin muncă și perseverență a ajuns unde a trebuit. Toate aparatele îi plac. Este stăpân pe inele, pe paralele, pe cal cu inele. Pentru că el este micuț de înălțime, la sărituri se chinuie el puțin. Aici are cele mai mari emoții. Stăpânește solul cu o bucurie și un talent de nu pot să vă descriu. Bara și inelele sunt preferatele lui”, povestește Alina Durbalău, mama lui Eric.

Ca să facă performanță, băiatul știe că este nevoie de foarte multă muncă. Dar, pasiunea pentru gimnastică este atât de mare încât orele lungi de antrenament, petrecute în sală, nu i se par o povară. Nici măcar condițiile în care se antrenează nu sunt o piedică pentru micul sportiv.

Publicitate
Antrenament Eric

Antrenament Eric

„Face antrenamente într-o sală despre care nu am cuvinte să o descriu. Este dărăpănată, ei lucrează pe niște saltele pe care și tatăl lui a lucrat acum 30 de ani. Este o încăpere care iarna nu are lumină, nu are căldură, ne-am agitat să recondiționăm saltelele alea, că erau pline de acarieni, de bacterii. Soțul meu tot timpul i-a spus că trebuie să fie convins că este o muncă colosală. I-a povestit că își va rupe palmele, că va fi foarte greu, se va lovi, va cădea, se va accidenta. Răspunsul lui Eric a fost – eu asta vreau să fac în viață. El toată vara nu a avut vacanță. El a fost în fiecare zi prezent în sala de gimnastică cu tatăl său și se antrena separat de colegii lui, tocmai pentru a se pregăti de campionatele naționale din Lugoj. Rezultatele nu au întârziat să apară pentru că muncește foarte mult și o face cu așa o lejeritate”, a mai spus mama micului sportiv.

Ca și cum un singur sport nu era de ajuns, Eric a început să practice lupte libere, dar și jiu jitsu brazilian, iar inclusiv aici rezultatele au apărut deja. Puștiul a devenit vicecampion național la lupte.

„Pe partea de lupte a început acum un an de zile, în paralel cu gimnastica el făcând și școală și jiu jitsu brazilian. Domnul antrenor de acolo i-a recomandat să facă și lupte. Săptămâna trecută a ieșit vicecampion național. S-a luptat cu un băiețel care de trei ani de zile deține titlul ăsta și am înțeles că este mai mare decât Eric, are 11-12 ani”, a spus Alina Durbalău.

Eric este elev în clasa a treia, la Școala Generală 2, din Brașov. Băiatul are un program foarte încărcat, dar reușește să împartă orele de curs cu cele petrecute în sălile de antrenament.

Publicitate

„Se trezește la 6.30, până se pregătește, ieșim pe ușă la 7.10 – 7.15. Îl iau la 11.45, îl aduc acasă să mănânce. În timpul liber de două ore, până începe antrenamentul la gimnastică, el trebuie să mănânce și să își facă și o parte din lecții. Îl iau de la gimnastică la ora 16.00 și îl duc la lupte la 16.30. Eric mai apucă să mănânce sau să își facă lecțiile în mașină. Deci la noi totul este pe fugă. În fiecare zi merge câte 2 ore la gimnastică. De 3 ori pe săptămână are lupte și o dată pe săptămână merge la jiu jitsu”, povestește mama lui Eric.

Eric se pregătește intens pentru următoarele competiții la care va lua parte. El vrea să ajungă și la concursuri internaționale, acolo unde își dorește să cucerească cea mai înaltă treaptă a podiumului și să se întoarcă acasă cu cele mai strălucitoare medalii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes