Connect with us
Publicitate

Social

Emoții pentru absolvenții de liceu. Sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat începe luni cu proba scrisă la Limba și literatura română

Publicat

pe

Mii de absolvenți de liceu, din toată țara, vor trece prin emoțiile examenului maturității. Prima probă a Bacalaureatului este programată pentru luni, 26 iunie, adică cea la Limba și literatura Română. Această sesiune de BAC vine și cu o schimbare, față de anii trecuți. Din cauza grevei generale care a durat trei săptămâni, probele de competențe s-au echivalat cu mediile din liceu, astfel că în acest an candidații vor susține doar examenele scrise.

La această sesiune se pot înscrie atât candidaţii care au absolvit liceul anul acesta, cât și candidați din seriile anterioare care nu au promovat examenul. Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor, scrie psnews.ro.

Prima probă scrisă este cea de Limbă și literatură română. Potrivit metodologiei, accesul candidaţilor în centrul de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate. Examenul începe la ora 9.00, timpul destinat unei probe scrise fiind de trei ore.

Candidații nu au voie să introducă în săli ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, fiind obligați să lase obiectele menţionate în sala de depozitare stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop.

Publicitate

Totodată, este interzisă introducerea în sălile de examen, în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, în penare sau bănci orice fel de manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Telefoanele mobile, căștile audio, precum şi orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet sau la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul, sunt de asemenea, interzise în sălile de examen. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.

În timpul testării, candidaților nu le este permis să comunice cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe cu alți candidați foi din lucrare, ciorne sau notițe care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor.

Candidații care nu vor respecta regulile de examen vor fi eliminați și nu vor mai putea participa la propebe următoare. Totodată, acestora nu li se vor recunoaște în sesiunile următoare notele la probele promovate anterior eliminării și nici nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului de maturitate.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidaţii primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise. Nota minimă la probele scrise este 5, iar media de promovare a examenului este minimum 6.

Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul naţional de Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

Calendarul sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat 2023:

  • 26 iunie: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
  • 28 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00.
  • 4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes