Connect with us

Opinii

Elevii obțin performanța cu profesori performanți

Avatar

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N. ,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Când se vorbește despre învățămînt de perfomanță, despre școli de elită, trebuie avut în vedere faptul că rezultate excepționale se obțin numai dacă cei doi actori importanți profesorul și elevul se implică cu dăruire și își doresc să aibă rezultate deosebite.

Publicitate

Din perspectiva filosofică, educația este o componentă a existenței, în speță, a existenței socio-umane, un proces în desfășurare, un dat nemijlocit, intrinsec al acestei existențe, un fenomen antic ce ființează în cadrul sistemului social, care nu se ,,topește” în conținutul celorlalte elemente ale sistemului, ci se implică activ în transformarea și evoluția lor, având, totodată, o relativă autonomie prin funcțiile specifice pe care le îndeplinește.

Dintotdeauna educația a avut ca una dintre ținte: PERFORMANȚA

Publicitate

Rezultatele de la absolvirea ciclurilor școlare, precum și cele obținute la olimpiadele școlare, mai ales cele de vârf, evidențiază performanța. Este evident că, la obținerea acestor rezultate, participă atât elevul, cu disponibilitatea și dorința sa totală, cât și profesorul, cu dăruirea sa totală.

Atât unul, cât și celălalt ar trebui să aibă câteva calități, pentru a îndeplini anumite funcții, care să ducă la obținerea rezultatelor de performanță. Să amintim mai întâi câteva dintre calitățile și funcțiile profesorului, necesare obținerii performanței.

Publicitate

Pe lângă o pregătire de excepție în specialitate și o vastă cultură, profesorul ar trebui să se dovedească:

– profesorul creator de curriculum, care creează situații de învățare, pornind de la programele școlare și care dezvoltă programele școlare, mediind, totodată, relația elevului cu sursele de învățare specifice disciplinei;

– profesorul ca expert al actului de predare-învățare, care ia decizii privitoare la tot ce se întâmplă în procesul de învățământ;

Publicitate

– profesorul consilier, care încurajază stilurile și parcursurile individuale de învățare, susținând dezvoltarea aptitudinilor personale și care oferă instrumente de autocunoaștere, îndrumând elevul către viața profesională;

– profesorul – agent motivator, care declanșază și întreține interesul elevilor, curiozitatea și dorința lor pentru activitatea de învățare;

– profesorul ca lider ce conduce un grup de elevi, exercitându-și puterea asupra principalelor fenomene ce se produc aici; el este prietenul și confidentul elevilor, sprjin în ameliorarea stărilor de anxietate, substitut al părinților, exigent ori de câte ori trebuie cu elevii;

Publicitate

– profesorul moderator, care moderează relațiile dintre elevi din perspectiva comunicării și comportamentului civic;

– profesorul evaluator, care propune criterii de evaluare, monitorizează operații de evaluarea produselor activității, proiectează demersuri diagnostice;

– profesorul ca model, care se comportă exemplar în acțiunea de proiectare, structurare și valorificare a curriculumului, prin întreaga-i personalitate; el este exemplu pozitiv pentru elev;

Publicitate

– profesorul ca manager, care supraveghează întreaga activitate din clasă, asigură consensul cu ceilalți profesori, cu părinții, cu ceilalți factori ce pot participa la educație și ia toate măsurile pentru menținerea ordinii în clasă;

 – profesorul – partener al elevului, care colaborează cu fiecare elev și cu grupul de elevi, pentru realizarea demersului didactic, cu părinții și alți factori educaționali, pentru a armoniza educația formală cu cea nonformală și informală.

Un profesor cu asemenea calități va fi unul de prformanță prin performanța elevilor săi.

Săptămâna viitoare mă voi referi la calităţile elevilor de performanţă.

foto: pedagoteca. ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Opinii

Sportul braşovean, fără speranţe

Avatar

Publicat

pe

În Monitorul Expres de ieri, 29 septembrie 2020, colegul Adrian Marica a descris într-o ştire cum priveşte primarul ales al Braşovului, Allen Coliban, viitorul clubului municipaliităţii şi, implicit, al sportului în oraşul pe care el îl consideră „magnet” pentru toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării care ar vrea să se mute aici cu zecile de mii.

Publicitate

„Când voi ajunge primar, mă voi asigura că va avea loc un audit complet, audit cerut încă din iarnă. Mă angajez ferm că nu vor mai exista numiri politice la clubul finanțat din taxele brașovenilor și toate procesele și procedurile de la club vor fi transparente. Voi avea grijă să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“, sună o postare a lui Allen Coliban pe pagina de Facebook legată de ce să ne aşteptăm pentru sportul braşovean în viitor.

99% din declaraţie este despre vendetta faţă de foştii sau actualii conducători de la CSM Corona şi 1% despre un plan ambiguu de viitor.

Publicitate

Înainte de orice, trebuie spus din capul locului că, după părerea mea, Liviu Dragomir nu avea ce să caute vreodată în fruntea unui club sportiv, drept dovadă fiind scandalul uriaş în care a ajuns secţia de handbal sub conducerea sa. Probabil cel mai mare din istoria recentă a unui club din România.

Chestia cu auditul este normală, dar n-ar trebui făcut atâta tapaj de ea. Se face pur şi simplu, vinovaţii plătesc sub forma decisă de justiţie şi gata. Dar să o scoţi la suprafaţă ostentativ, aduce mai mult cu o arătare a pisicii sau cu o practică politică de intimidare a adversarului sau de a fi folosită în eventuale negocieri.

Publicitate

Cât despre planuri… „să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“. Adică nimic.

La Braşov, un oraş cu o bogată istorie sportivă, e nevoie să se vorbească de chestii concrete. De stadion refăcut la standarde, dacă nu de unul nou. De echipă competitivă sub numele de FC Braşov – brand deţinut de Consiliul Local Braşov – cât mai curând în Liga 1. De Corona Braşov înapoi în Liga Naţională de handbal, de Braşov Wolves să câştige campionatul şi Cupa României în mod frecvent la hochei, de baschet, de atletism, de volei, de atâtea şi atâtea sporturi care au contribuit la numele Braşovului în ţară sau străinătate.

Este foarte drept că şi până acum sportul trebuia să fie unul dintre punctele prioritare ale oricărei orânduiri politice pentru că sportul de performanţă înseamnă în primul rând sănătate şi disciplină.

Publicitate

Poate pentru politicienii braşoveni sportul şi fanii sportului din Braşov nu reprezintă o masă demnă de luat în seamă în campaniile electorale, motiv pentru care se şi poartă aşa cu această ramură din care ar avea de câştigat enorm în planul imaginii atât ei, cât şi oraşul sau judeţul.

Ori, mesajul lui Allen Coliban este clar: face audit să-i arate cu degetul pe ceilalţi, nu construieşte baze, stadioane sau echipe. Pentru astea nu va fi cadrul legal sau se vor găsi mereu alte priorităţi.

Deci, fanii, sportivii, antrenorii sau cei care activează sau au activat în slujba sportului trebuie să-şi ia gândul că Braşovul va mai conta prea curând în acest domeniu.

Publicitate

foto: digi24.ro

Publicitate
Citește mai mult

Opinii

„Românul superior”

Avatar

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

Nu cred să existe pe lumea asta vietate mai ticăloasă, mai proastă și mai josnică decât românul care-i urăște pe români. Îl știți. Vă loviți de el peste tot, pentru că insul e pretutindenar. E genul de om căruia îi pute tot ce se petrece în țară. Totul. Iar dacă, totuși, se întâmplă ceva fain în ograda asta, sau vreun băștinaș face o chestie de tresare mapamondul, ei bine, asta e doar baftă porcească. Hahaha, chiar și calul orb mai nimerește grajdul! 

Publicitate

Pentru el, lozinca supremă e „Frumoasă țară, păcat că-i locuită”. Adică, mă înțelegeți, el nu face parte din acest popor promiscuu de hoți, puturoși, nespălați, nu! El e și nu e român, cum să vă spun, e o ființă de rasă nobilă, o existență superioară. Ai crede că și flatulația îi miroase a iasomie. De la înălțimea ființei sale de soi comentează, pufnește, blestemă, privește cu dispreț. Iar vocabularul său e deja adaptat. El zice mereu „la voi”, strâmbând din nas cu aerul că ar fi cel puțin stirpe de prinț monegasc. La voi totul e nasol, nimic nu merge. Voi n-o să ajungeți niciodată să… Voi nu sunteți în stare să… Iar dacă îndrăznești să-l contrazici, uh, nu te mai spală șapte ape! „Românul superior”. Scârbavnică și proastă creatură.

Publicitate
Citește mai mult

Opinii

Populism și ticăloșie

Avatar

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

345 de noi infectați azi, 17 iunie. De 40 de zile, mai exact din 7 mai, când eram la vârful pandemiei, n-am mai avut atâtea cazuri într-o zi. Sper că-s mulțumiți ciolacii, tăricenii și ponții, care și-au rupt hainele de pe ei că vor relaxare totală, cu deschiderea restaurantelor, teatrelor, stadioanelor etc. Și care le-au indus multora, mai slabi de înger, ideea că pandemia nu există, e doar o gripă cu marketing mai bun, cum zicea un gânditor din distinsa lume a fotbalului. Dacă nu ne omoară virusul, sigur o vor face populismul și ticăloșia.

Publicitate

Tot azi, Camera Deputaților a votat cu voioșie o lege prin care impozitează pensiile speciale. Mai exact, 85% din ce depășește 7000 de lei. Frumos. Discursuri sforăitoare, aplauze. Numai că nu s-a destupat șampania. Vin alegerile și toate partidele, repet, toate, au votat cu entuziasm infantil această lege. După care au venit ciolacii și au slobozit pe gură următoarea zicere: cu acești bani, guvernul poate dubla alocațiile și mări pensiile cu 40%!

Ia să vedem cum stăm. Statul a cheltuit anul trecut cu pensiile bazate pe contributivitate 14,7 miliarde de euro. Echivalent, desigur. Dacă se aplică mărirea aruncată generos de alde Olguța, cu 40%, anul viitor va trebui să scoată, mort-copt, numai pentru plata pensiilor, 22,5 miliarde de euro! 8 miliarde în plus! Euro! Știți cât cheltuiește statul cu pensiile speciale (inclusiv cele ale militarilor și MAI)? Echivalentul a 2 miliarde de euro. Cât s-ar obține prin impozitare? 200? 300? 400 de milioane de euro? Plătești cu banii ăștia și dublarea alocațiilor (circa 1,5 miliarde euro) și majorarea pensiilor (8 miliarde de euro)? Mă opresc aici. Dacă nu va fi atacată la CCR (și va fi!) legea votată miercuri nu va aduce decât echivalentul unui pahar de țuică într-o vadră cu apă. Mai nimic. Doar populism și ticăloșie. Cât cuprinde.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>