Connect with us
Publicitate

Social

Elevii din Rupea au participat la experimente alături de peste 20 de cercetători

Publicat

pe

Publicitate

Prima oprire a Caravanei de știință ReCoNnect din 2024 a avut loc în weekend la Liceul Șt.O.Iosif din Rupea. Peste 20 de cercetători din domeniile cele mai diverse au propus elevilor participanți experimente și discuții despre: seismologie, magnetism, lumină, calitatea apei, rocile din România și chiar istoria, geografia și biologia zonei (foto).

Caravana de Știință de la Rupea a marcat debutul unei noi serii de evenimente de promovare a educației pentru știință realizate de Consorțiul ReCoNnect. Consorțiul, care adună laolaltă 10 instituții de învățământ superior și cercetare, s-a întâlnit la Rupea pentru a marca începerea celui de-al treilea proiect comun, în care vor organiza în următorii doi ani evenimente și activități de promovare a educației pentru știință în rândul copiilor, tinerilor și adulților din toată țara.

Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra si coordonatorul Geoparcului aspirant UNESCO Carpaterra, a fost gazda acestei întâlniri și a pus laolaltă cele două comunități, cea locală și cea a cercetătorilor din proiectul ReCoNnect, pentru o mai bună colaborare pe termen lung. Kinga-Emeșe Bănică, directoarea liceului, a declarat „Mă bucur foarte tare că am putut oferi elevilor noștri asemenea ocazie de a experimenta împreună cu cercetători de top și că astfel Liceul Șt.O.Iosif a devenit beneficiar cu drepturi depline al acestui proiect”.

Au fost prezenți cercetători și profesori universitari de la Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Dunărea de jos din Galați și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, precum și de la: Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Fizica Pământului (INFP), Institutul de Fizică Atomică (IFA), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Institutul Național de Fizica Materialelor (INFM), și Institutul de Științe Spațiale (ISS), care au discutat despre derularea evenimentelor din 2024 și 2025: Noaptea Cercetătorilor, Caravana de știință, Concursul Național de Știință pentru școli și licee, Școala Altfel ReCoNnect, Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, Harta Calității Apei. În plus, ei s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunităților locale implicați în proiecte de promovare a științei și descoperirilor, protejare a mediului și educație incluzivă și au vizitat puncte de interes din Geoparcul Carpaterra.

Publicitate

Consorțiul ReCoNnect organizează în luna septembrie evenimentele Noaptea Cercetătorilor la nivel național în 20 de localități din România, precum și alte activități cu publicul dedicate înțelegerii științei și meseriei de cercetător științific. Activitățiledin perioada 2024 – 2026 se desfășoară în cadrul proiectului european ReCoNnect 3 un finanțat de către UE prin programul HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01, GA 101162613.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes