Connect with us
Publicitate

Social

Elevii braşoveni care au terminat clasa a VIII-a şi vor să îşi continue studiile în învățământul dual sau cel profesional îşi pot depune dosarele de înscriere

Publicat

pe

Publicitate

Absolvenții clasei a VIII-a care vor să continue studiile în învățământul dual sau în învățământul profesional de stat se pot înscrie în perioada 1-5 iulie, potrivit calendarului oficial.

Pentru acest nivel de învățământ se pot înscrie absolvenți ai clasei a VIII-a fără a fi necesară participarea la examenul de Evaluare Națională.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, introdusă începând cu anul școlar 2017-2018.

Învățământul dual, ca formă de organizare a învățământului profesional, cu durata de 3 ani, are următoarele caracteristici specifice:

Publicitate
  1. a) este organizat la solicitarea operatorilor economici sau a structurilor asociative interesate (cum ar fi camere de comerț, asociații patronale de ramură, cluster-e etc.) în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică;
  2. b) asigură o rută alternativă de educație și formare profesională, organizată pe bază de parteneriat și conform unor contracte individuale de pregătire practică încheiate cu elevii/părinții acestora;
  3. c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice pentru învățământul profesional și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor;
  4. d) se bazează pe un parteneriat extins, asigurând colaborarea dintre unitățile de învățământ partenere, autoritățile publice centrale și locale și mediul economic și asociativ.

Elevii care frecventează învățământul dual beneficiază de bursa profesională acordată de stat, la care se adaugă bursa lunară și alte forme de susținere din partea operatorilor economici parteneri de practică, după cum urmează:

În oferta educațională pentru învățământul dual și pentru învățământul profesional de stat, în județul Brașov sunt disponibile 1.169 de locuri, respectiv 641 de locuri în 12 unități școlare brașovene. Oferta completă este disponibilă în Broșura de admitere, publicată pe pagina de web a Inspectoratului Școlar Județean Brașov.

Înscrierea candidaților se face pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual, nivel 3, eliberată de secretariatul unității școlare gimnaziale de proveniență.

Afișarea listei candidaților înscriși, de către unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional și dual, se va face în data de 5 iulie 2024.

Derularea probei de preselecție/probelor eliminatorii, în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acesteia, se va face conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate de învățământ care organizează preselecție/ probe eliminatorii, în perioada 8—9 iulie 2024.

Desfășurarea probei suplimentare de admitere/ probelor de admitere este programată în zilele de 15—16 iulie 2024. La unitățile de învățământ unde numărul de candidați înscriși este mai mare decât numărul locurilor oferite se vor afișa informațiile legate de proba suplimentară de admitere/ probelor de admitere (data, locul de desfășurare, ora, acte necesare de identitate a candidaților, alte detalii organizatorice).

Validarea de către comisia de admitere județeană pentru învățământul profesional/dual, a listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional/dual se va face pe 18.07.2024.

Depunerea dosarelor la unităților de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul profesional/dual se fa face în perioada 23—26 iulie 2024.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes