Connect with us
Publicitate

Economic

Electrica a împrumutat 120 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea rețelelor sale de distribuție

Publicat

pe

Compania Electrica a anunțat miercuri că a contractat un împrumut pe termen lung de 120 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru modernizarea rețelelor sale de de distribuție a energiei electrice· Acest împrumut face parte din facilitatea de 210 milioane de euro pusă la dispoziție de BEI pentru modernizarea grupului.

Împrumutul BEI reprezintă până la 75% din costul proiectului de retehnologizare dorit de Electrica. Contractul a fost încheiat astăzi oficial între Banca Europeană de Investiții și firma Distribuție Energie Electrică România S.A. (DEER), subsidiara de distribuție a Grupului Electrica.

Prima finanțare realizată de Banca Europeană de Investiții pentru DEER va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din țară, inclusiv modernizarea și construirea de noi linii electrice, construirea și renovarea stațiilor electrice și instalarea componentelor pentru automatizarea rețelei în România.

Împrumutul de 120 de milioane de euro, oferit pe o perioada de 15 ani, prima parte a sprijinului BEI de 210 milioane de euro pentru investițiile în infrastructura energetică a DEER și acordul de garanție aferent au fost semnate la București de către Corina Popescu, CEO Electrica, Valentin Brănescu, CEO interimar al DEER, respectiv, Christian Kettel-Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, în prezența ministrului român al Energiei Virgil Popescu.

Publicitate

„Extinderea investițiilor în distribuția energiei este crucială pentru îmbunătățirea fiabilității rețelei, valorificarea potențialului energiei regenerabile din România și contribuția la tranziția energetică a Europei. Salut sprijinul Băncii Europene de Investiții în valoare de 120 de milioane EUR pentru investițiile în energie din România și noul lor parteneriat cu Grupul Electrica”, a declarat Virgil Popescu, ministrul român al Energiei.

„Grupul Electrica urmărește în mod activ opțiuni pentru diversificarea surselor sale de finanțare, având în vedere oportunitățile de dezvoltare a afacerii și planul ambițios de investiții. Pe segmentul de distribuție, Grupul Electrica se angajează să realizeze investiții care îmbunătățesc performanța operațională, îmbunătățesc calitatea serviciilor și optimizează costurile pentru consumatorul final, deschizând calea pentru o rețea mai inteligentă în România. Primul împrumut de 120 de milioane de euro parte a unei facilități de 210 milioane de euro convenite cu Banca Europeană de Investiții va ajuta Electrica să satisfacă mai bine nevoile de energie ale celor 3,8 milioane de clienți ai noștri în anii următori și să sprijine tranziția verde în România”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

„Banca Europeană de Investiții se angajează să consolideze sprijinul pentru investițiile energetice cu impact ridicat în România. Suntem încântați să acordăm prima noastră finanțare pentru Grupul Electrica in vederea sprijinirii investițiilor pentru transformare, pentru sporirea capacitații rețelei de distribuție a energiei electrice din România, pentru a răspunde cererii în creștere, pentru a îmbunătăți calitatea aprovizionării cu energie electrică și pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare pe termen lung „, a declarat Christian Kettel-Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil cu operațiunile de energie și împrumuturi din România.

Finanțare energetică îmbunătățită în cadrul pachetului de tranziție energetică al BEI

Noul împrumut BEI va finanța până la 75% din investițiile eligibile identificate de DEER. Acesta depășește limita normală de finanțare de 50% a BEI și reflectă un angajament sporit în regiunile care beneficiază de Fondul de Modernizare în cadrul pachetului de tranziție energetică al BEI.

Modernizarea distribuției de energie electrică în România

Noua investiție va moderniza distribuția energiei electrice, va reduce pierderile de energie și va îmbunătăți fiabilitatea generală a rețelei în Prahova, Dâmbovița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Satu Mare.

Conectarea de noi clienți și valorificarea energiei verzi

Modernizarea distribuției de energie electrică a operatorului din Grupul Electrica va permite conectarea a peste 180.000 de clienți noi și integrarea pe termen lung a energiei regenerabile în România.

Mai mult, implementarea contoarelor inteligente va contribui la o operare mai eficientă a rețelei.

Investiții în energie pentru sprijinirea dezvoltării durabile în România

Noua investiție in rețeaua Electrica, susținută de BEI, va spori furnizarea de energie modernă și fiabilă la prețuri accesibile (ODD 7), va sprijini o creștere economică incluzivă și durabilă (ODD 8) și acțiunile climatice (ODD 13).Din 1991, Banca Europeană de Investiții a acordat finanțări de peste 1,2 miliarde de euro pentru investiții în energie în România.

Informații generale

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice, acoperind 18 județe, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Cu o tradiție de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru peste 3,8 milioane de utilizatori, printr-o rețea de distribuție de aproximativ 198.988 de kilometri.

Din 2014, după oferta publica inițială, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea și îmbunătățirea rețelelor de distribuție a energiei electrice, cu un total de 4,39 de miliarde de lei investiți. Ca urmare a acestor investiții, calitatea serviciilor oferite de companiile de distribuție din cadrul Grupului s-a îmbunătățit semnificativ, contribuind și la rezultatele financiare solide.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes