Interviurile Brasov.net
Eduard Grosu, singurul ciclist profesionist din România: „În ultimii 8 ani, performanțele pe care le-am adus pentru România au fost pe banii echipelor mele de club din Franța și Italia”

„Ciclismul românesc, după Revoluție și până în 2015, a fost într-un colaps”. Sunt vorbele amare ale lui Eduard Grosu, singurul ciclist profesionist din România și reprezentantul nostru la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Prezent în studioul Interviurilor brasov.net – De vorbă despre tine, Edi ne-a făcut o mărturisire tare dureroasă: în ultimii 8 ani, toate punctele pe care le-a adus României au fost pe banii echipelor sale de club din Franța și Italia.
Eduard Grosu face ciclism de 25 de ani, de când avea 3 ani. În acest sfert de secol, a primit de la statul roman doar 3 indemnizații a câte 3500 RON. Adică undeva la 2000 de euro, în contextul în care doar o bicicletă costă 12.000 de euro. Și, din păcate, cam acesta este nivelul la care se poartă discuțiile când vine vorba despre susținerea sportului românesc de performanță în general, nu doar în ceea ce privește ciclismul.
De ce se întâmplă asta? Ei bine, pentru că, evident, nu sunt bani. Dar de ce nu sunt bani?
Edi crede că totul începe de jos, de la copii și părinții lor, care în loc să-i împingă de la spate către mișcare, le obțin de la medicii de familie adeverințe care îi scutesc de orele de educație fizică, și așa puține, care se fac în școală.
Mai mult decât atât, neavând nici măcar o școală sportivă în toată țara, copiii nu cresc cu acea cultură a sportului care să îi împingă pe de o parte să facă și ei mișcare, iar pe de alta să consume sport din punctul de vedere al marketingului – fotografii cu atograf ale sportivilor, diverse accesorii cu numele acestora etc., așa cum se întâmplă în alte țări. Așadar, în România, sportul nu vinde. Și pentru că nu vinde, nu primește. Nici de la stat, nici de la sponsori, care sunt dispuși să facă investiții doar atunci când ROI-ul (Return Of Investment) este pe plus.
Ce e de făcut? Clar peste noapte nu se poate rezolva problema. Este nevoie de strategii pe termen lung, de răbdare, dar mai ales de partneriate între mediul privat (care are bani), stat (care are puterea reglementărilor legale și administrative) și mass-media (care au puterea de a promova și încuraja toți actorii implicați) pentru a pune piatra de temelie a dezvoltării sportului românesc. Pentru că, dincolo de performanță, sportul înseamnă, înainte de toate, sănătate și o dezvoltare armonioasă a copilului, atât fizică, cât și comportamentală.
Vezi mai jos interviul complet!
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / 224.000 de curcani vor fi sacrificați din cauza celor 3 focare de gripă aviară care au fost confirmate la Codlea. Unii localnici cred că virusul nu este real
-
Sportacum 2 zile
Rezultat istoric pentru CSU Braşov. Patinatoarea Julia Sauter, locul 10 la Campionatul European de patinaj artistic
-
Evenimentacum 3 zile
OPC Braşov a închis Pizza Station. Inspectorii au găsit produse expirate şi băuturi ţinute în vestiar, unde există şi un WC
-
Evenimentacum 3 zile
Matei Dima, condamnat la amendă penală, după ce a fost prins drogat la Râşnov. Actorul şi-a recunoscut vinovăţia
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / Un jandarm braşovean supraveghează turiştii de pe pârtiile din Poiana Braşov direct de pe placa de snowboard
-
Administrațieacum 2 zile
Lucrările la Sala Polivalentă din Braşov continuă. Au fost turnaţi 600 de piloți forați din cei 1.800 pe care îi va avea construcţia
-
Evenimentacum 2 zile
Al doilea focar secundar de gripă aviară, confirmat la Peneş Curcanul, în Codlea. Ferma are peste 113.000 de curcani
-
Evenimentacum o zi
Prima sentinţă definitivă în dosarul „Şpagă în spitalele Covid din Braşov”. Poliţistul care sifona date din dosar a primit şase ani de închisoare