Fapt divers
Eclipsa parţială de soare poate fi văzută şi de la planetariul de la Zoo Braşov

Peste câteva zile, brașovenii vor avea ocazia să vadă Soarele așa cum nu l-au mai văzut până acum: cu pete solare, cu proeminențe, cu facule sau plaje – toate în timp ce Luna trece prin fața Soarelui.
Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” organizează în Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov o sesiune de observații cu ocazia eclipsei Parțiale de Soare.
Evenimentul va avea loc în 25 octombrie, între orele 12.00 și 15.00, transmite Radio România Braşov FM.
Vor fi instalate mai multe telescoape care fac posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui.
Participanții la fenomenul astronomic trebuie să poarte ochelari speciali pentru eclipsă.
“Dacă sunt persoane care au deja ochelari, normal, e în regulă să-i poarte. Numai așa se poate observa în condiții de siguranță eclipsa. Dacă nu au, vor primi din partea noastră gratuit câte o pereche de ochelari, venind la eveniment și participând la eveniment”, a precizat directorul Parcului Zoo Brașov în care este amenajat Planetariul, Alin Pînzaru.
Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă pe tot teritoriul României, cu grad de acoperire diferit. La Brașov, discul solar va fi acoperit în proporție de aproape 39%, spun specialiștii.
“Eclipsa este parțială pe teritoriul României. Practic, de aici vom vedea cam 38% din Soare acoperit de umbra Lunii. Dar, în general, eclipsele sunt totale, având un anumit punct de maxim undeva pe suprafața globului terestru. De data aceasta, punctul de maxim va fi înregistrat undeva în Federația Rusă, departe, prin Siberia. Deci, această eclipsă de Soare care se va petrece acum, pe 25 octombrie, este a 25-a eclipsă parțială din acest secol”, a explicat cosmonautul brașovean Dumitru Prunariu.
De ce nu poate fi urmărit fenomenul astronomic fără ochelari de protecție ne-a spus tot cosmonautul Dumitru Prunariu:
“În primul rând, radiația solară poate să aducă prejudicii retinei. Nu este recomandat să privim direct Soarele. Soarele poate fi privit prin ochelari speciali care sunt, de regulă, comercializați cu ocazia eclipselor. Aceștia au o folie foarte subțire, care pare din aluminiu și care filtrează radiația și lumina Soarelui. În general, este bine să ne protejăm ochii. Pot fi folosite și altfel de filtre. De exemplu, un filtru foarte bun îl reprezintă ochelarii de la aparatele de sudură”.
În zilele precedente eclipsei, în perioada 22 – 24 octombrie, la Planetariul Brașov va fi difuzat, înaintea fiecărui spectacol, un material despre mecanica eclipselor.
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Parcul fotovoltaic al lui Călin Donca, din Săcele, nu ar fi racordat la rețeaua publică. Milionarul le promitea investitorilor săi câștiguri fabuloase, chiar dacă panourile solare nu funcționau. Printre păgubiți ar fi și cunoscutul influencer român, Dorian Popa
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov sunt în grafic. Imagini de la construcţia celei mai mari săli de sport din România
-
Evenimentacum 2 zile
Trafic blocat pe DN 73, Pitești – Brașov. O conductă de gaze a fost spartă de un utilaj
-
Economicacum 2 zile
Un proiect în valoare de 70 de milioane de euro va fi construit în Poiana Brașov: „Va fi unul dintre cele mai prestigioase din estul Europei. 75 de proprietăți, reședințe de lux concepute la cele mai înalte standarde”
-
Socialacum 2 zile
Lucrări ample pe calea ferată. 30 de șantiere au fost deschise pe rețeaua feroviară din Brașov și alte șase regionale ale CFR
-
Evenimentacum 2 zile
Un urs a fost împușcat în Sfântu Gheorghe. Primarul orașului spune că echipa de intervenție a urmărit animalul sălbatic vreme de trei ore
-
Turismacum o zi
VIDEO / O vloggeriță din SUA, impresionată până la lacrimi de frumuseţea Braşovului şi de cât de impozantă este Biserica Neagră: „Chiar este una dintre cele mai nebunești clădiri pe care e posibil să le fi văzut până acum”