Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Eclipsa parţială de soare poate fi văzută şi de la planetariul de la Zoo Braşov

Publicat

pe

Peste câteva zile, brașovenii vor avea ocazia să vadă Soarele așa cum nu l-au mai văzut până acum: cu pete solare, cu proeminențe, cu facule sau plaje – toate în timp ce Luna trece prin fața Soarelui.

Publicitate

Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” organizează în Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov o sesiune de observații cu ocazia eclipsei Parțiale de Soare.

Evenimentul va avea loc în 25 octombrie, între orele 12.00 și 15.00, transmite Radio România Braşov FM.

Vor fi instalate mai multe telescoape care fac posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui.

Publicitate

Participanții la fenomenul astronomic trebuie să poarte ochelari speciali pentru eclipsă.

“Dacă sunt persoane care au deja ochelari, normal, e în regulă să-i poarte. Numai așa se poate observa în condiții de siguranță eclipsa. Dacă nu au, vor primi din partea noastră gratuit câte o pereche de ochelari, venind la eveniment și participând la eveniment”, a precizat directorul Parcului Zoo Brașov în care este amenajat Planetariul, Alin Pînzaru.

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă pe tot teritoriul României, cu grad de acoperire diferit. La Brașov, discul solar va fi acoperit în proporție de aproape 39%, spun specialiștii.

“Eclipsa este parțială pe teritoriul României. Practic, de aici vom vedea cam 38% din Soare acoperit de umbra Lunii. Dar, în general, eclipsele sunt totale, având un anumit punct de maxim undeva pe suprafața globului terestru. De data aceasta, punctul de maxim va fi înregistrat undeva în Federația Rusă, departe, prin Siberia. Deci, această eclipsă de Soare care se va petrece acum, pe 25 octombrie, este a 25-a eclipsă parțială din acest secol”, a explicat cosmonautul brașovean Dumitru Prunariu.

De ce nu poate fi urmărit fenomenul astronomic fără ochelari de protecție ne-a spus tot cosmonautul Dumitru Prunariu:

Publicitate

“În primul rând, radiația solară poate să aducă prejudicii retinei. Nu este recomandat să privim direct Soarele. Soarele poate fi privit prin ochelari speciali care sunt, de regulă, comercializați cu ocazia eclipselor. Aceștia au o folie foarte subțire, care pare din aluminiu și care filtrează radiația și lumina Soarelui. În general, este bine să ne protejăm ochii. Pot fi folosite și altfel de filtre. De exemplu, un filtru foarte bun îl reprezintă ochelarii de la aparatele de sudură”.

În zilele precedente eclipsei, în perioada 22 – 24 octombrie, la Planetariul Brașov va fi difuzat, înaintea fiecărui spectacol, un material despre mecanica eclipselor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes