Connect with us
Publicitate

Util

Avertismentul Salvamont Braşov: „Atenţie la zăpadă ortopedică”

Publicat

pe

Publicitate

La acest moment, pe pârtii avem aşa numita zăpadă „ortopedică”, cea care ne-ar putea pune destul de multe piedici atunci când ne urcăm pe schiuri sau pe snowboard. Vorbim despre o zăpadă cu o consistență ce face virajele greu de luat și solicită puternic ligamentele schiorilor și snowboarderilor.

Salvamontiştii spun că această zăpadă „ortopedică” este una mai grea, de o consistenţă  mai apoasă. Nu arată ca zăpada de la -3…-4 grade Celsius şi asta pentru că, la orele prânzului, în staţiunea Poiana Braşov, de exemplu, temperatura de este 4 grade Celsius, iar zăpada s-a înmuiat, transmite observatornews.ro.

Salvatorii montani spun că este mult mai greu de luat viraje într-o zăpadă cu o asemenea consistență, ceea ce presupune un risc pentru ligamente, în special. Astfel că trebuie să adaptăm viteza propriilor aptitudini de a controla traiectoria, chiar şi pe pârtii dificile.

De altfel, se schiază foarte bine pe toate pârtiile din zona superioară a Masivului Postăvarul.

Publicitate

Risc de avalanşă la munte

Este risc de avalanşă în majoritatea masivelor, din cauza ninsorilor recente şi a diferenţelor mari de temperatură din ultimele zile. Chiar ieri, doi turişti au fost la un pas să-şi piardă viaţa, la Bâlea Lac, după cea mai mare avalanşă produsă acolo în ultimii trei ani.

Căderile de zăpadă le-au înghiţit corturile cu totul. Din fericire oamenii nu erau la acel moment înăuntru. Acum, la altitudini mari, stratul de zăpadă proaspătă depăşeşte pragul de un metru. Iar meteorologii avertizează că va deveni extrem de instabil, în câteva ore, din cauza temperaturilor ridicate. Riscul de avalanşă se va menţine ridicat şi în zilele următoare, mai ales că, de duminică, sunt aşteptate noi ninsori în Munţii Făgăraş. Şi mare grijă – avalanşele pot fi declanşate şi de noi, turiştii, mai ales dacă mergem cu snow-mobilul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes