Connect with us
Publicitate

Social

După reabilitarea faţadei Rectoratului, Universitatea Transilvania vrea să dea „o faţă nouă” tuturor clădirilor din centrul oraşului în care învaţă studenţii braşoveni

Publicat

pe

Universitatea Transilvania din Brașov prețuiește clădirile de patrimoniu pe care le are în proprietate și de aceea investește constant în restaurarea și conservarea lor. Numai în anul 2020 a alocat 5 milioane de lei pentru reabilitarea celor șase corpuri de clădire situate în centrul istoric. Din aceste fonduri, numai 7% sunt bani proveniți de la bugetul de stat, diferența o reprezintă fondurile proprii ale Universității.

După finalizarea în anul 2019 a acțiunii de restaurare a fațadei Rectoratului, lucrările de reparații și reabilitări s-au mutat la interior. Începând de anul trecut se lucrează la parterul clădirii, inclusiv la amenajarea unei noi săli de evenimente și conferințe cu o capacitate de 150 de locuri. De asemenea, urmează să se înlocuiască și instalațiile din clădire, iar interiorul își va recăpăta farmecul de altă dată. În ultimii ani, Universitatea a investit din venituri proprii aproape 14 milioane de lei în lucrări de restaurare și reparații ale acestei clădiri emblematice pentru Brașov.

Tot anul trecut au început și lucrările de reabilitare a fațadei corpului T. În mai puțin de un an, exteriorul clădirii a fost restaurat în totalitate și a fost reparat și acoperișul. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 1,6 milioane de lei.

Și în corpul R, de pe strada Castelului, au fost anul trecut începute și finalizate lucrările de reabilitare ale fațadei și unele reparații interioare, în valoare de aproximativ 180.000 de lei.

Publicitate

Lucrări de reparații se desfășoară și la corpul S (Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere). Aici a fost înlocuit acoperișul, iar în curând clădirea va avea și ferestre noi. Pentru aceste lucrări, Universitatea a plătit în anul 2020 peste 1 milion de lei. În acest an vor demara și lucrările de restaurare a fațadei. Toate aceste intervenții respectă planurile și recomandările specialiștilor Direcției de Cultură, astfel încât clădirea să își conserve toate caracteristicile arhitecturale originale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când a fost construită.

De altfel, toate reabilitările clădirilor din centrul istoric al orașului s-au realizat în conformitate cu acordul și recomandările Direcției de Cultură.

Clădiri istorice, interioare moderne

De asemenea au fost efectuate lucrări și în corpurile K (de pe strada Nicolae Bălcescu) și N (de pe str. Politehnicii). Aici, cele mai multe reparații au fost făcute în sălile de curs și laboratoare. În total, peste 340.000 de lei au fost investiți în reparațiile celor două clădiri.

De curând a fost lansată și licitația pentru restaurarea fațadei corpului N, așadar lucrările vor începe în acest an.

Clădirile universității situate în zona centrală a Brașovului întregesc peisajul istoric al orașului, iar poveștile fiecăreia reprezintă capitole valoroase din istoria arhitecturală a Brașovului. Aceste clădiri nu aparțin numai Universității Transilvania, ci sunt ale orașului și ale brașovenilor, care trebuie să le îngrijească și să le păstreze farmecul de altă dată.

Universitatea Transilvania din Brașov are 21 de corpuri de clădire destinate activităților didactice. Ele sunt situate în mai multe zone din oraș. Acestora li se adaugă două baze didactice (la Gârcini și Sânpetru), 13 cămine, 2 cantine și Institutul de cercetare-dezvoltare (compus din 12 clădiri cu eficiență energetică ridicată).

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes