Connect with us

Social

După reabilitarea faţadei Rectoratului, Universitatea Transilvania vrea să dea „o faţă nouă” tuturor clădirilor din centrul oraşului în care învaţă studenţii braşoveni

Redactia Brasov

Publicat

pe

Universitatea Transilvania din Brașov prețuiește clădirile de patrimoniu pe care le are în proprietate și de aceea investește constant în restaurarea și conservarea lor. Numai în anul 2020 a alocat 5 milioane de lei pentru reabilitarea celor șase corpuri de clădire situate în centrul istoric. Din aceste fonduri, numai 7% sunt bani proveniți de la bugetul de stat, diferența o reprezintă fondurile proprii ale Universității.

Publicitate

După finalizarea în anul 2019 a acțiunii de restaurare a fațadei Rectoratului, lucrările de reparații și reabilitări s-au mutat la interior. Începând de anul trecut se lucrează la parterul clădirii, inclusiv la amenajarea unei noi săli de evenimente și conferințe cu o capacitate de 150 de locuri. De asemenea, urmează să se înlocuiască și instalațiile din clădire, iar interiorul își va recăpăta farmecul de altă dată. În ultimii ani, Universitatea a investit din venituri proprii aproape 14 milioane de lei în lucrări de restaurare și reparații ale acestei clădiri emblematice pentru Brașov.

Tot anul trecut au început și lucrările de reabilitare a fațadei corpului T. În mai puțin de un an, exteriorul clădirii a fost restaurat în totalitate și a fost reparat și acoperișul. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 1,6 milioane de lei.

Publicitate

Și în corpul R, de pe strada Castelului, au fost anul trecut începute și finalizate lucrările de reabilitare ale fațadei și unele reparații interioare, în valoare de aproximativ 180.000 de lei.

Lucrări de reparații se desfășoară și la corpul S (Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere). Aici a fost înlocuit acoperișul, iar în curând clădirea va avea și ferestre noi. Pentru aceste lucrări, Universitatea a plătit în anul 2020 peste 1 milion de lei. În acest an vor demara și lucrările de restaurare a fațadei. Toate aceste intervenții respectă planurile și recomandările specialiștilor Direcției de Cultură, astfel încât clădirea să își conserve toate caracteristicile arhitecturale originale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când a fost construită.

Publicitate

De altfel, toate reabilitările clădirilor din centrul istoric al orașului s-au realizat în conformitate cu acordul și recomandările Direcției de Cultură.

Clădiri istorice, interioare moderne

De asemenea au fost efectuate lucrări și în corpurile K (de pe strada Nicolae Bălcescu) și N (de pe str. Politehnicii). Aici, cele mai multe reparații au fost făcute în sălile de curs și laboratoare. În total, peste 340.000 de lei au fost investiți în reparațiile celor două clădiri.

Publicitate

De curând a fost lansată și licitația pentru restaurarea fațadei corpului N, așadar lucrările vor începe în acest an.

Clădirile universității situate în zona centrală a Brașovului întregesc peisajul istoric al orașului, iar poveștile fiecăreia reprezintă capitole valoroase din istoria arhitecturală a Brașovului. Aceste clădiri nu aparțin numai Universității Transilvania, ci sunt ale orașului și ale brașovenilor, care trebuie să le îngrijească și să le păstreze farmecul de altă dată.

Universitatea Transilvania din Brașov are 21 de corpuri de clădire destinate activităților didactice. Ele sunt situate în mai multe zone din oraș. Acestora li se adaugă două baze didactice (la Gârcini și Sânpetru), 13 cămine, 2 cantine și Institutul de cercetare-dezvoltare (compus din 12 clădiri cu eficiență energetică ridicată).

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 4,92 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,90 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Vineri, 16 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,92, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 13,33 la mie.

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 127 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Primarul Clujului, Emil Boc, laudă atitudinea Andreei Moldovan după remaniere: „a ieşit cu demnitate în faţa uraganului şi a spus că decizia trebuie respectată”

Avatar

Publicat

pe

Primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, îi recomandă lui Vlad Voiculescu să ia exemplul Andreei Moldovan, care a ieşit „în faţa uraganului” cu demnitate şi a spus că viaţa merge mai departe după remaniere.

Publicitate

Emil Boc (PNL) spune, joi, la Digi 24, că i-a plăcut foarte mult atitudinea Andreei Moldovan, după remaniere: a ieşit cu demnitate în faţa uraganului şi a spus că decizia trebuie respectată.

„Uitaţi-vă la reacţia de excepţie a doamnei Andreea Moldovan. Putem să fim de acord cu unele sau cu altele din lucrurile pe care le-a făcut. Cu siguranţă a făcut foarte multe lucruri bune. E un om cu expertiză, dar uitaţi ce reacţie a avut. A ieşit în faţa presei, în faţa uraganului, cu demnitate şi a spus că această decizie trebuie respectată, . A înţeles locul pe care îl are un tehnocrat, pentru că şi ministrul, şi secretarul de stat sunt oameni politici în esenţă. Acolo sunt produsul politicii. Au înţeles acest lucru, viaţa trebuie să meargă mai departe cu altcineva. Nu este o tragedie”, a spus Emil Boc.

Publicitate

Liberalul le transmite membrilor USR PLUS că nu poate fi transformată o problemă personală în problema unei ţări.

Boc este de părere că dacă ministrul Voiculescu ar spune că trebuie să meargă mai departe coaliţia ar fi o soluţie pentru aplanarea scandalului.

Publicitate

„Dacă ar veni şi ar spune: . (…) Poate fi o idee pentru domnul Voiculescu”, a mai spus Boc.

Boc mai spune că solicitarea de a schimba premierul când face o remaniere guvernamentală nu are acoperire constituţională. În plus, nu se poate ca de fiecare dată când premierul remaniază un ministru să fie schimbat întregul Guvern.

„Vă daţi seama ce înseamnă schimbarea premierului? Înseamnă căderea întregului Guvern, 10- 15 zile de harababură (…). Sunt de acord că cei din USR PLUS pot să nu fie de acord cu decizia premierului, dar când au intrat la guvernare au acceptat Constituţia României care dă dreptul primului ministru să conducă un guvern. Nu sunt trei guverne. Într-un guvern nu sunt 20 de prim-miniştri, este unul singur şi atunci trebuie să îi dau posibilitatea primului ministru să îşi ajusteze din mers echipa guvernamentală”, a mai spus Boc.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Social

Pe Aeroportul din Braşov se vor efectua curând primele zboruri interne

Avatar

Publicat

pe

Terminalul aeroportului din Braşov este aproape gata şi din toamnă se vor efectua zboruri interne cu aeronave de mici dimensiuni spune Alexandru Anghel, reprezentantul direcţiei de implementare a aeroportului. Clădirea terminalului care permite un trafic de 1,2 milioane de pasageri anual este finalizată în proporţie de 93% şi acum se lucrează la finisaje.

Publicitate

„Interesul companiilor de zbor este foarte ridicat şi real pentru că zona Braşovului este cu potenţial şi nu depinde de sezon. Practic am avut discuţii cu toate companiile mari din România”, a spus Alexandru Anghel, reprezentantul direcţiei de implementare a aeroportului pentru Mediafax.

Urmează să instaleze echipamentele de sortare bagaje de la subsol şi să pună în funcţiune scările rulante şi lifturile. Lucrările terminalului de pasageri au început anul trecut în martie, iar valoarea depăşeşte 30 de milioane de euro.

Publicitate

„Avem un proiect de a aduce calea ferată din Ghimbav până la aeroport. Cred că vom fi primul aeroport din România care avem prevăzută cale ferată”, adaugă Alexandru Anghel, directorul Direcţiei de Implementare a aeroportului.

CJ: Anul viitor, de la 1 aprilie, vom avea curse aeriene internaţionale de pe Aeroportul Braşov. Primele zboruri vor fi pe rute interne

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>