Connect with us
Publicitate

Prima pagină

După o zi record, care este imaginea reală a luptei contra noului coronavirus?

Publicat

pe

Stai calm și poartă mască!

Cu perspectiva unei noi perioade de restricții și o luptă absurdă între instituțiile statului în privința măsurilor impuse, o reflecție la rece este cea mai bună soluție pentru adoptarea unei atitudini senine. Cea mai importantă variabilă – rata de infectare cu SARS-CoV-2 arată o creștere bruscă pe fondul lipsei de respectare a măsurilor minime. Specialiștii spun că depășirea capacității sistemului medical local ne indică să fim mai precauți, dar în niciun caz să ne panicăm.

Teama, panica și revolta au acaparat opinia publică după ce, recent, Grupul de Informare Strategică (GIS) anunță un număr record de infecții cu noul coronavirus. Atitudinile regăsite la nivel de populație sunt normale, dat fiind contextul economic și social redefinit de pandemie. Cele mai optimiste scenarii elaborate în martie au fost depășite de parcursul lunii iunie. Graba de a relua viața de dinainte a întors societatea înapoi la startul COVID-19. O analiză a datelor arată care poate fi cea mai bună atitudine pe care trebuie să o avem în perioada următoare.

Rata de infectare versus număr de cazuri

Chiar dacă numărul cazurilor confirmate este un indicator important în comunicarea strategica, nu oferă cu adevărat cea mai fidela imagine a situației actuale. Dacă stăm cu ochii pe butelie sau așteptăm să cadă drobul de sare de pe sobă, întreținem un sentiment de anxietate. În schimb, analiza statistică a cazurilor raportate la numărul de teste efectuate ne poate arăta dacă putem privi situația cu mai multă seninătate.

Publicitate

La 1 aprilie, numărul cazurilor confirmate de Covid-19 era de 293, relevate în urma a 1.955 de teste efectuate, rezultând o rată de infectare de aproape 15%. Ieri au fost înregistrate 698 noi cazuri de Covid-19 (recordul absolut de la începutul pandemiei) care au provenit în urma efectuării a 14.610 teste, ceea ce înseamnă o rată de infectare de 4,7%, de 3 ori mai mică decât la începutul lui aprilie dar aproape triplă față de minimul atins la data de 6 iunie (1,6%).

Evoluția ratei de infectare în România

Graba cu care oamenii și-au reluat stilul de viață de dinaintea sosirii primăverii a escaladat numărul total de cazuri, care, de data aceasta, nu a mai putut fi coborât nici măcar de sporirea testării (creșterea numărului de cazuri noi este mai mare față de creșterea numărului de teste aplicate). Într-o singură lună, am asistat la aproape o triplare a ratei de infectare: medie de 4,7% pe țară atinsă ieri, 11 iulie. Este bine de știut că intensificarea testării față de începuturile pandemiei nu poate decât să crească fidelitatea rezultatelor și implicit încrederea în cifre. „Ceea ce am făcut în ultima luna și jumătate nu a fost cel mai ok. Este transmitere comunitară și recomand măsuri ferm impuse, luate în serios. Scenariul negru se va scrie dacă continuăm în acest trend”, a declarat pentru Brasov.net Dr. Andreea Moldovan, director medical – Spitalul de Boli Infecțioase.

Evoluția numărul testelor efectuate în România

Atitudini diferite, rezultate diferite. Aceleași întrebări.

Situația la nivel european arată două moduri -mai mult sau mai puțîn intenționate- de abordare a epidemiei: o imunizare în masă accelerată (imunizarea de turmă), în țări precum Franța, Italia, Spania, Suedia și una mai lină – precum în România. Totodată, denotă eficiența măsurilor impuse de Guvernul României, dacă nu luăm în calcul riscurile economice.

În faza II, după relaxarea măsurilor de combatere a epidemiei, țări precum Austria, Germania, Marea Britanie sau Italia au reușit să stăpânească și să mențină nivelul infectării. Printre posibilele cauze ale succesului – care converg spre un nivel ridicat de conformare în rândul populației la măsurile sanitare propuse de guvernele țărilor sus menționate. Dr Moldovan crede că atitudinea mult prea relaxată a românilor – de după 15 iunie – a fost o contra-reacție la starea de urgență, la măsurile luate direct în piept, de la jumătatea lunii martie.

Rata de infecție după 15 mai, comparată cu alte țări europene

Au trecut șase luni de când COVID-19 a apărut în viața noastră și mai există multe semne de întrebare. Specialiștii nu știu la ce nivel a ajuns imunizarea în rândul populației, pentru că în România nu s-au realizat studii de imunoprevalență. „Nu știm nici când apare imunitatea, cât durează, încă nu este clar dacă au apărut reinfecții și dacă da, la ce nivel?”, a declarat directorul medical al Spitalului de Infecțioase. În mod clar, nu știm cât vă dura. „Sper că odată pus pe piață, vaccinul vă pune capăt acestei situații”.

Scenariul cel mai negru

Deși situația este momentan controlabilă, suntem în pericol să pierdem bătălia și să ajungem la o creștere exponențială precum cea din Statele unite sau India, unde rata de infectare se îndreaptă vertiginos spre 10%. „Sub nicio formă nu trebuie să ne panicăm, dar e îngrijorător”, mărturisește Andreea Moldovan. Încă de acum două săptămâni, o parte din pacienții din Brașov au luat calea spitalelor din județe învecinate din cauza lipsei de locuri în spitale. Transferul pacienților poate continua, dar paturile rămase libere devin inutile dacă personalul medical cedează. „Facem azi 4 luni de pendemie și devine apăsător. Dar suntem conștienți că nu avem de ales. Personalul trebuie să facă față, este singura opțiune. Am implementat măsuri și încercăm să ne menajăm, să plecăm în concediul, să avem ruperi de ritm”, mai spune medicul. Un lucru este sigur: „încă mai avem de tras”.

„Noi toți putem controla situația”

Creșterea ratei de infectare va conduce la măsuri stringente, sau chiar la blocarea sistemului medical local, situație care se vă reflecta și în creșterea numărului de morți. Modulul ATI, promis de acum 2 luni, se află în stadiul de pornire a lucrărilor. În concluzie, purtarea măștii, spălarea/dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței sociale rămân cele mai eficiente soluții aplicabile la scară largă, dacă nu dorim să mergem în vizită la apropiați, în spitalele din alte județe. Andrea Moldovan face apel la responsabilitate: „cred că doar noi toți la un loc am putea să facem diferență. Noi controlăm situația!”

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes