Connect with us
Publicitate

Economic

După o creștere spectaculoasă a afacerilor la 795 milioane lei în 2020, Horațiu Țepeș, proprietarul Bilka Steel vrea să ajungă la afaceri de peste 1 miliard lei în 2021

Publicat

pe

Horaţiu Ţepeş, antreprenorul care deţine compania Bilka Steel, producătoare de aco­pe­ri­şuri metalice, şi-a propus să depăşească 1 miliard de lei cifră de afaceri în 2021, după ce, anul tre­cut, s-a apropiat con­side­rabil de acest prag, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

„Bilka a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 795 milioane lei (163 milioane de euro), în creştere cu 20% faţă de 2019, când a înregistrat afaceri de 655 milioane lei. Rezultatele financiare sunt conform obiecti­velor stabilite la începutul anului 2020. Obiec­tivul nostru pentru 2021 este să depăşim pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri. In­ves­tiţiile realizate în dezvoltarea capa­cităţilor de producţie şi a creşterii gamei de produse, împreună cu reţeaua de distribuţie dezvoltată la nivel naţional şi cererea din piaţă sunt principalii factori pe care ne bazăm pentru atingerea acestui obiectiv“, spune Horaţiu Ţepeş pentur sursa citată.

Deşi începutul pandemiei a adus o scădere a vânzărilor pentru Bilka în lunile martie şi aprilie din 2020, scădere cauzată de starea de urgenţă, începând cu luna mai businessul s-a redresat, iar vânzările au început să fie recuperate.

„Anul 2020 a fost unul dificil în care pandemia a fost de departe cea mai mare provocare pentru toată lumea, companii, angajaţi, instituţii sau guverne. Pentru noi în 2020 gestionarea investiţiilor în noul context, adaptarea la noile condiţii şi mai ales incertitudinea au devenit parte din activi­tatea de zi cu zi. Faptul că de-a lungul anilor am avut o strategie sănătoasă de creştere şi o strategie pe termen lung, ne-a ajutat în această perioadă să nu fim nevoiţi să luăm măsuri drastice la nivel de business.“

Publicitate

Bilka Steel numără 550 de angajaţi în prezent, atât în procesul de producţie, cât şi personal TESA.

„Continuăm recrutările aproape pe toate departamentele, astfel că pe finalul lui 2021 estimăm că vom ajunge la 600 de angajaţi“, adaugă Horaţiu Ţepeş.

Bilka are acum în derulare construcţia unei fabrici noi de panouri termoizolante, parte a unui plan mai amplu de investiţii, totalizând 25 milioane de euro. În urmă cu doi ani, compania a achiziţionat platforma industrială Hidromecanica 2 Braşov, din vecinătatea halelor deja deţinute, pentru a se extinde.

„Pentru Bilka, 2021 preconizăm că va adu­ce o fabrică nouă. Dacă nu vom mai întâmpina blocaje birocratice pentru auto­rizări, la finalul anului ar trebui să finalizăm ulti­ma etapă de investiţii din programul de­marat în 2017, care se ridică în total la peste 25 mil. euro. Astfel, anul acesta pentru noi prioritare sunt investiţiile pentru inau­gurarea fabricii de panouri termoizolante.“

Pe lângă investiţiile în zona de producţie, compania continuă şi anul acesta creşterea gradului de digitalizare pentru eficientizarea proceselor.

Publicitate

„Pandemia ne-a reiterat nevoia de adaptabilitate la condiţii noi şi nevoia unor strategii de business solide care să reziste la un şoc extern.“

Piaţa acoperişurilor are premise de creştere pentru următorul an, sunt de părere jucătorii din domeniu, care iau în calcul chiar şi un avans redus faţă de anul trecut sau într-un ritm mai lent, dar fără îndoială un avans. Cererile de produse mai scumpe, premium vor deveni tot mai mari, adaugă ei, iar balanţa se va echilibra între consumul pentru construcţii noi şi cel pentru renovări, arată o analiză ZF.

Piaţa locală de învelitori pentru clădiri a ajuns în 2019 să valoreze 237 de mil. euro, în creştere cu 10% comparativ cu anul pre­cedent, după cum arată datele Neomar Consulting. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani, în 2009, piaţa valora 125,9 milioane de euro. Astfel, într-un deceniu, sectorul a crescut cu 88%. Centrul şi nordul ţării sunt regiunile care atrag cele mai mari cereri de acoperişuri pe piaţa locală, mai arată datele Neomar.

În 2019, din totalul pieţei, cea mai mare pondere o aveau acoperişurile metalice, care cumulează aproape 159 de milioane de euro. Pe acest segment, sunt activi jucători precum Bilka Steel, Metigla, Wetterbest sau Novatik.

De la 2 angajaţi la 600

Horaţiu Ţepeş a creat businessul în 2007, în anul premergător venirii crizei financiare. De profesie inginer, el pornea în urmă cu 14 ani afacerea Bilka Steel, într-o perioadă neprielnică pentru un business în domeniul construcţiilor, pe o piaţă imatură şi dominată de multinaţionale cu experienţă de zeci de ani în domeniu.

Publicitate

După absolvirea facultăţii, Ţepeş a lucrat timp de patru ani în cadrul firmei slovace Rova, preluată ulterior de suedezii de la Lindab, cu care concurează în prezent. În 2007, compania Rova urma să fie vândută, motiv pentru care Horaţiu Ţepeş a luat decizia de a porni de unul singur pe drumul anteprenoriatului.

Astfel, Ţepeş a demarat afacerea Bilka Steel împreună cu un coleg, cu banii pe care i-a câştigat la primul job, cel din cadrul companiei Rova.

Bilka a început cu doi angajaţi, o linie de producţie de ţiglă metalică şi o hală de 4.500 de metri pătraţi, la porţile căreia bătea criza economică. Pentru deschiderea fabricii din Braşov, investiţia a fost realizată din fonduri proprii şi s-a ridicat la 200.000 de euro.

Numele companiei este al unui sat din Bulgaria. Era nevoie de un nume scurt şi de impact, iar în momentul în care l-a ales, Ţepeş era la el în birou, cu o hartă a Europei pe perete şi aşa a apărut brandul.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes