Connect with us
Publicitate

Economic

După investiții de 130 mil. euro, Brașovul are cea mai mare fabrică de lactate din România

Publicat

pe

Comuna Hălchiu din județul Brașov, găzduiește cea mai mare fabrică de lactate din România, conform datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmite ZF.ro.

Fabrica de Lapte Braşov, subsidiara locală a grupului grec Olympus, este prezentă pe piața din România înca din 1999 când opera o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, județul Covasna. Inaugurată în 2011, fabrica de la Hălchiu a reușit în mai puțin de 10 ani, după investiții de 130 milioane de euro să devină cea mai mare fabrică de lactate din România.

„În prezent, cea mai mare fabrică de lactate după capacitatea de producţie din România este Fabrica de Lapte Braşov, subsidiara locală a grupului grec Olympus, singura investiţie mare de la zero făcută în ultimii 20 de ani în industria laptelui, cu peste 130 de milioane de euro, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).” transmite ZF.ro.

Stelios Sarantis, unul dintre acționarii companiei, declara anul trecut pentru Revista Progresiv că fabrica de la Hălchiu are o capacitate zilnică actuală de 550 de tone de lapte de consum la sticlă PET și UHT în ambalaje TetraPak, 170 de tone de iaurturi şi 120 de tone de brânzeturi. Mai mult, unitatea de producție în prezent se aprovizionează cu lapte doar de la fermieri locali.

Publicitate

OLYMPUS este o companie de familie aflată acum la a treia generație de antreprenori, care deține o poziție de lider în Grecia în domeniul produselor lactate, fiind în același timp foarte activă pe piețele internaționale, cu prezența sa în 38 de țări din întreaga lume. Astfel că în 2019 exporturile reprezentau 45% din cifra de afaceri a companiei. Anul trecut, producătorul elen a avut afaceri mai mari de 100 de milioane de euro în România.

Model de succes

Elenii sunt fost un model de succes, având in vedere evoluția industriei de prelucrare a laptelui care în ultimii 15 de ani a numărat mai bine de 30 închideri de fabrici, ultimele chiar anul acesta prin închiderea fabricilor Lactalis din Vatra Dornei și Floreni.

Sursa: ZF.RO

„Afacerile pornite de antreprenori români în industria alimentară după 1990, de-a lungul vremii, fie au intrat în insolvenţă, fie au intrat în faliment, fie au fost vândute unor grupuri mari străine, iar astăzi numai opt fabrici de lapte cu acţionariat românesc au printre cele mai mari capacităţi de producţie interne. Iar, Ecolact Prod, compania de pe locul 19, deţinută de Gheorghe Petrache, este acum în faliment.

Jumătate din cele mai mari unităţi de producere a lactatelor sunt deţinute de investitori stăini, iar Lactalis are cinci dintre ele şi la începutul lunii iulie a anunţat că închide două dintre fabrici, de la Vatra Dornei (Suceava) şi Floreni (Vaslui), unde vor fi desfiinţate circa 150 de poziţii.” conform ZF.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Orjan Toader

    2 februarie, 2022 at 7:33 pm

    Bună ziua, sunt din judetul Brăila și doresc să îmi construiesc o afacere in zootehnie,dar daca aș începe să cresc oi, capre sau vaci, nu am unde sa îmi vând laptele. Mă puteți ajuta va rog cu un sfat?
    Va mulțumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes