Connect with us
Publicitate

Administrație

După evenimentul din martie, CNAIR va amplasa plase ancorate şi bariere împotriva căderilor de roci pe DN 10, la Siriu, pentru a înăspri siguranța circulației

Redactia

Publicat

pe

Găsirea unei soluţii pentru ca traficul pe cel mai circulat drum care face legătura dintre Buzău şi Braşov să se desfăşoară în siguranţă reprezintă o urgenţă, mai ales după ce în urmă cu o lună o bucată imensă de stâncă s-a desprins de pe versant şi a blocat Drumul Naţional 10, timp de 5 zile. Despre necesitatea acestui fapt a atras atenţia şi senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu, care, într-o interpelare către minsitrul Transporturilor, a cerut să fie luate măsuri urgente în zona Siriu şi cu o rezolvare pe termenul lung a problemelor de acolo. Astfel, la o lună după incidentul care a paralizat întreagă zonă Buzău-Braşov, vin şi primele răspunsuri cu privire la ce fac oficialii pentru remedierea unei probeleme despre care de altfel se ştie de ani buni. Cătălin Drulă a răspuns în scris senatorului PNL şi spune că se lucrează la o soluţie. În plus, oficialii din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă care este soluţia pentru ca circulaţia pe Drumul Naţional 10, la Siriu, să devină sigură.

Publicitate

Pe 18 martie 2021, o tragedie pe DN10 a fost evitată doar printr-o minune . Atunci, un bloc uriaş de stâncă desprins de pe versant au blocat circulaţia pe Drumul Naţional 10, la Siriu. Timp de cinci zile, traficul a fost oprit, iar din 22 martie, după degajarea părţii carosabile blocate de căderile de piatră, circulaţia a fost reluată însă se desfăşoară pe o singură bandă, banda cea mai îndepărtată de versant.

CNAIR anunţa pe 22 martie 2021: „Pentru asigurarea circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă în zonele predispuse căderilor de bolovani, arbori şi blocuri de stâncă pe sectorul de drum de la km 79+550 la km 87+300 s-a dispus împărţirea acestui sector în două subsectoare ce vor fi semaforizate individual astfel circulaţia desfăşurându-se pe o singură bandă, banda cea mai îndepărtată de versant. Astfel circulaţia se va desfăşura alternativ pentru ambele sensuri prin semaforizare, presemnalizare şi semnalizare”.

Publicitate

Totuşi, reluarea tarficului nu reprezintă şi rezolvarea problemelor care au dus la căderile masive de piatră, fapt sesizat de senatorul PNL Mircea Vlad Pufu şi ministrului Transporturilor într-o interpelare făcută imediat după producerea incidentului de la Siriu.

Mircea Vlad Pufu, senator PNL, a cerut: „Ultimul accident din seria celor de pe Drumul Naţional 10, Buzău-Braşov, produs săptămâna trecută, putea duce la o tragedie având în vedere dimensiunea blocurilor de stâncă desprinse de pe versant. Pe data de 18 martie 2020, ora 00.30, circulaţia rutieră a fost înschisă. După cinci zile în care a fost închis, cel mai circulat drum dintre Buzău şi Braşov a fost redat traficului, alternativ, pe o singură bandă. Dar reluarea traficului nu înseamnă şi rezolvarea problemelor grave ale acestui traseu intens circulat inclusiv de turişti. Problema siguranţei pe acest drum naţional rămâne totuşi în grija Ministerului Transporturilor. Este motivul pentru care vă rog să precizaţi ce soluţii pentru protejarea participanţilor la traficul din zonă se au în vedere în viitor?”.

Publicitate

În urmă cu câteva zile, a venit şi răspunsul ministrului Transportului care a anunţat că a fost făcută o expertiză tehnică în zonă şi că după avizarea documentului se va trece la procedura de achiziţie pentru proiectare.

Răspunsul semnat de ministrul Cătălin Drulă interpelării făcute de senatorul Mircea Vlad Pufu este: „Documentaţia pentru Servicii de Expertiză tehnică «Punere în siguranţă drum naţional DN 10, sector km 79+650 – 80+150 dreapta si km 80+891-80+962 dreapta pentru diminuarea riscului de blocare a acestuia ca urmare a caderii stancilor de pe versantii adiacenţi» a fost predată de către contractant, urmând a fi analizată şi avizată în Consiliul Tehnico-Economic. După avizarea în Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti se va demara procedura de achiziţie pentru Proiectare. În cadrul expertizei de mai sus a fost cuprins un sector mai lung cuprins între km 73+100 – km 94+800 care include şi zona afectată în data zilei de 18 martie 2021 de la km 87+200”.

Expertiza despre care vorbeşte Cătălin Drulă a fost cerută de CNAIR din 17 februarie 2021 şi a avut ca termen de finalizare 27 martie.

Publicitate

„Soluţia în principiu va fi amplasarea de plase ancorate şi bariere împotriva căderilor de roci (blocuri de piatră) pe zona afectată . Suprafaţa fiind de aproximativ 16.000 metri pătraţi”, au anunţat oficialii CNAIR.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Proiect privind extinderea terenului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Braşov, depus de parlamentarii USR PLUS din judeţ

Redactia

Publicat

pe

Parlamentarii USR PLUS din Braşov au depus, vineri, o iniţiativă legislativă care să permită construcţia Spitalului Regional de Urgenţă din Braşov la o dimensiune şi complexitate care să răspundă nevoilor. Astfel, proiectul prevede extinderea terenului pentru spital cu peste 6 hectare.

Publicitate

Proiectul USR PLUS, depus la Senat, propune extinderea terenului pentru spital cu o suprafaţă de teren de 6,45 hectare care să permită construirea tuturor pavilioanelor şi celor necesare pentru buna funcţionare. Dacă iniţiativa USR PLUS va fi adoptată, noul spital şi structurile conexe vor avea la dispoziţie un teren de 26,10 hectare, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de USR PLUS.

„Pandemia ne-a arătat necesitatea investiţiilor în sistemul sanitar mai mult ca oricând. Spitalul nou pentru Braşov a fost o temă cu care am mers în faţa cetăţenilor în campaniile din 2020. Am promis, am început să facem. Asta înseamnă administraţie USR PLUS”, a susţinut deputatul Victor Ilie, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Publicitate

La rândul său, senatorul Irineu Darău a arătat că actualul primar al Braşovului, Allen Coliban, a militat încă din timpul mandatului său de parlamentar pentru extinderea planurilor de creştere a capacităţii de spitalizare din Braşov.

„A fost co-iniţiatorul unei legi similare din legislatura anterioară. Ne bucurăm că am reuşit să colaborăm cu Primăria Braşov pentru a face posibile planurile de extindere ale acestei investiţii cruciale pentru viitorul zonei”, a adăugat Darău.

Publicitate

Lucrările Spitalului Regional Braşov, care ar urma să aibă o capacitate de aproape 1.000 de paturi, dintre care peste 900 de paturi pentru serviciile de urgenţă, ar putea fi finanţate prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR).

„Este încurajator că, prin acest proiect, reuşim să ducem la îndeplinire o parte din menirea primordială a parlamentarilor – facilitarea colaborării instituţionale, pentru a servi intereselor cetăţenilor. Cât timp vom reuşi să ne concentrăm în jurul intereselor cetăţenilor, sunt sigur că vom putea repeta şi în viitor colaborarea excelentă pe care am avut-o, indiferent de culoarea politică, în depunerea acestui proiect”, a conchis deputatul Andrei Miftode.

Iniţiativa USR PLUS este susţinută de către toţi parlamentarii din Braşov, de la toate partidele politice, mai scrie în comunicat.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Administrație

VIDEO / De Ziua Europei e liber la vaccinare în centrul Braşovului

Redactia Brasov

Publicat

pe

Duminică, 9 mai, în Piața Sf. Ioan (în spatele Hotelului Aro), între orele 8.00 și 20.00, se desfășoară cel de al doilea eveniment din cadrul maratonului de vaccinare „Liber la vaccinare, liber la viață!“. Aceste eveniment, care poartă titlul de ,,Liber în Europa!”, este dedicat iubitorilor de călătorii și angajaților din agențiile de turism din Brașov.

Publicitate

Pe lângă centrul mobil de vaccinare, în Piața Sf. Ioan va fi organizat și un târg de turism, în care mai multe agenții turistice își vor prezenta ofertele pentru vacanțe, iar reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism vor face o informare legată de călătoria în siguranță în vremuri de pandemie.

La acest eveniment orice brașovean se poate vaccina fără programare, vaccinul utilizat în această campanie fiind Pfizer.

Publicitate

„Continuăm campania «Liber la vaccinare, liber la viață!» cu evenimentul «Liber în Europa», pe care îl organizăm duminică, 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. În Piața Sfântul Ioan vom avea amplasat un centru de vaccinare unde brașovenii pot veni să se vaccineze, fără programare, cu serul Pfizer, între orele 8.00 și 20.00. De asemenea, deoarece ne este dor să călătorim, de Ziua Europei sărbătorim acest eveniment și cu un târg de turism în Piața Sfântul Ioan, unde cei care vin să se vaccineze pot vedea și care sunt ofertele de vacanță pentru această vară“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

,,Liber în Europa!” este al doilea eveniment din cadrul Maratonului ,,Liber la vaccinare! Liber la viață!”, demarat de Primăria Brașov în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică.

Publicitate

Primul eveniment din cadrul acestei campanii s-a derulat la Teatrul Sică Alexandrescu sub titlu ,,Liber la cultură!” și a fost dedicat artiștilor, care vor să se întoarcă pe scenă, și iubitorilor de cultură, care își doresc să vadă evoluția artiștilor în sălile de teatru și de concert.

Următoarele evenimente ale campaniei ,,Liber la vaccinare! Liber la viață!” sunt următoarele, cu precizarea că evenimentele outdoor pot fi mutate în locații de interior, dacă vremea va face necesar acest lucru:

Luna mai

16 maiLiber la restaurante – campania de vaccinare îi vizează pe angajații din domeniul HoReCa și pe cei care își doresc să aibă din nou acces în restaurante și cafenele.

Publicitate

23 mai Liber în tribune – se va desfășura la Patinoarul Olimpic și este un eveniment dedicat sportivilor și suporterilor care vor să se întoarcă în tribune.

30 maiLiber la piscine – este un eveniment dedicat tuturor celor care iubesc natația și se va desfășura la Bazinul Olimpic.

Luna iunie

Publicitate

1 iunie Liber la joacă – este un eveniment dedicat brașovenilor care vor să își vadă copiii la locurile de joacă să interacționeze cu alți părinți, fără frica de a se îmbolnăvi. Evenimentul se va desfășura la locul de joacă cu specific aeronautic, din centrul civic .

6 iunie Liber la cinema – un eveniment dedicat cinefililor, dar și angajaților de la sălile de cinema și celor din mall-uri. Intenția Municipalității este de a organiza o campanie de vaccinare în sistem drive-thru.

13 iunieLiber la concerte – pentru toți cei care duc dorul concertelor și pentru cei care organizează astfel de evenimente. Vaccinarea se va desfășura într-o sală de concerte.

Publicitate

21 iunie Liber în biserici – un eveniment dedicat atât enoriașilor, cât și personalului ecumenic. Evenimentul este propus a se desfășura în curtea sau în clădirea unei biserici.

Eveniment final Liber în Brașov – la sfârșitul campaniei, în Piața Sfatului se va desfășura un eveniment dedicat turiștilor și tuturor brașovenilor, care să marcheze intrarea într-o nouă etapă în lupta cu pandemia.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

VIDEO / Directorul Direcției Tehnice CNAIR, pe tema autostrăzii Brașov – Ploiești: A fost prezentată o primă alternativă pentru traseu

Redactia

Publicat

pe

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că a avut loc o nouă întâlnire tehnică pe tema proiectului autostrăzii Ploiești – Brașov. Adrian Udeanu, directorul Direcției Tehnice CNAIR, într-un interviu postat pe pagina de Facebook a CNAIR, a precizat că a fost prezentată alternativa de traseu.
Adrian Udeanu, director la Direcția Tehnică CNAIR, a invocat necesitatea unei bune colaborări între CNAIR, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Valea Prahovei și autoritățile publice locale pentru a duce la bun sfârșit mult așteptatul proiect de infrastructură: Ploiești – Brașov.

Publicitate

„Am fost la o primă întâlnire cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Valea Prahovei și cu prestatorul care realizează studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pe care o apreciem drept constructivă.

Prestatorul a prezentat alternativa de traseu studiată în Studiul de Fezabilitate din 2006 și împreună cu primarii localităților am identificat constrângerile și ne-au fost aduse la cunoștință solicitările lor cu privire la amenajarea traseului. E foarte important să funcționăm compact de la început”, a explicat Adrian Udeanu.

Publicitate

Conform ultimelor informații, autostrada Ploiești – Brașov ar urma să unifice cele trei puncte obligatorii, respectiv pasajul peste DN1, de la Bărcănești, varianta de ocolire de la Comarnic și, ultimul punct urmând să fie la Cristian (județul Brașov), acesta fiind dat în folosință de curând.

Analiza actuală vizează și potențialele puncte critice, printre acestea figurând liniile de înaltă tensiune, dar fiind identificată și necesitatea relocării utilităților pe întregul traseu al viitoarei autostrăzi.

Publicitate

Analiza generală care va fi elaborată urmează să includă toate detaliile tehnice și economice.

video
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>