Connect with us
Publicitate

Social

După ce s-a întors în proprietatea statului, Cetățuia Brașovului poate trece la Ministerul de Interne. MAI vrea să facă acolo un centru de pregătire a polițiștilor

Publicat

pe

Cetățuia Brașovului, monument medieval vechi de 500 de ani, le face cu ochiul celor din Ministerul de Interne, care vor să facă acolo un centru de pregătire a polițiștilor, potrivit stirileprotv.ro.

Publicitate

Ideea le-a venit după ce imobilul s-a întors în proprietatea statului, în urma unui proces care a durat 7 ani. Ministerul de Interne are, însă, concurență serioasă: Universitatea Transilvania și Primăria din Brașov, care s-a judecat ca să dobândească monumentul.

Ultima destinație pe care a avut-o cetățuia de pe dealul Straja, care domină centrul istoric al Brașovului, a fost de restaurant cu terasă. În anii 2000, monumentul găzduia petreceri.

Cetățuia aparținea la acea vreme companiei Aro Palace, care moștenise imobilul de la fostul ONT, oficiul de turism din perioada comunistă. Societatea a anunțat că vinde monumentul, pe care nu mai putea să-l întrețină. Doar Primăria Brașov s-a arătat interesată de achiziție, însă prețul cerut – 5 milioane de euro – i-a făcut pe edili să recurgă la o altă strategie. Au demarat un proces pentru a demonstra că cetatea, veche de 500 de ani, este bun public.

Publicitate

„Primăria a dat în judecată Aro Palace și SIF Transilvania pentru că este important ca acest simbol al orașului – Cetățuia Brasovului – să redevină a brasovenilor. În primul rând, trebuie să stopăm degradarea care este vizibilă și, din păcate, este accelerată.”, spune Allen Coliban, primarul Brașovului.

Șapte ani a durat până când Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că monumentul se cuvine, de fapt, statului român, care a primit-o, după Marea Unire, de la Trezoreria Regală Ungară.

Istoricul Cetățuii Brașovului

Proprietari ai Cetățuii Brașovului

  • 1927 – Statul Român (decret regal)
  • 1932 – Municipiul Brașov (schimb cu o altă cazarmă)
  • 1938 – Statul Român (expropriere)
  • 1940 – Ministerul Forțelor Armate

Drept de folosință asupra Cetățuii Brașovului

Publicitate
  • 1952 – Ministerul Afacerilor Interne (închisoare militară, depozit)
  • 1974 – Ministerul Turismului (restaurant)

Cetatea, construită în decursul mai multor secole, a fost – pe rând – garnizoană, închisoare militară și depozit. Ultimul care a avut-o în folosința – Ministerul de Interne – a cedat-o către ONT. Acum o vrea înapoi. Ar deveni un centru de pregătire a polițiștilor, susțin surse din MAI.

„Ar fi împotriva tuturor principiilor ca, după ce ne-am judecat cu Ministerul de Interne ca să desființăm principalul act – un ordin din 1974 prin care o cetate s-a transformat în restaurant, să ajungem înapoi. Ministerul de Interne nu justifică față de rolul său în organigrama statului, nu poate justifica niciun interes pentru care ar utiliza un monument istoric de factura unei cetăți medievale.”, spune Adrian Rusu, avocat Primăria Brașov.

Și Ministerul Educației a anunțat că Universitatea Transilvania a devenit interesată de imobil. Instituția se plânge că baza sa materială s-a diminuat în timp, prin retrocedarea altor imobile.

În plus, universitatea ar avea capacitatea administrării eficiente a cetății, prin experții de la facultățile de construcții, ingineria lemnului și turism, susține conducerea. Nu a precizat însă care ar fi sursele de finanțare pentru reabilitarea monumentului, aflat în stare avansată de degradare.

Viitorul administrator va fi desemnat, însă, prin hotarâre de Guvern.

Un reportaj video pe acest subiect puteţi vedea pe stirileprotv.ro

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes