Connect with us

Social

După ce a văzut imaginile cu ursoaica traumatizată în captivitate care acum se învârte în cerc, primarul din Piatra Neamț a decis să desființeze grădina zoologică. Ina a stat 20 de ani acolo

Redactia Brasov

Publicat

pe

Andrei Carabelea, primarul de la Piatra Neamţ, a dat verdictul după o consultare publică: grădina zoologică se desfiinţează, ea fiind situată într-un parc care datează în oraş de 117 ani, scrie Adevarul.

Publicitate

Edilul a făcut publice rezultatele unui sondaj iniţiat pe Facebook, ideea lui venindu-i după ce a văzut pe reţelele de socializare un film cu o ursoaică traumatizată, Ina, aflată acum în libertate, la Rezervaţia de urşi de la Zărneşti, care după 20 de ani petrecuţi la Zoo Piatra Neamţ, continuă să se învârtă în cerc, aşa cum o făcea când era captivă.

Chestionarul a avut trei întrebări: 1. Cum evaluaţi importanţa, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamţ? 2. Cât de des vizitaţi grădina zoologică? 3. Doriţi funcţionarea, în continuare, a grădinii zoologice?.

Publicitate

La respectivul sondaj au răspuns 3.600 de persoane, la prima întrebare  1.799 de cetăţeni, 50%, considerând că acest obiectiv nu este important, oportun sau necesar pentru oraş şi doar 840, 23,3%, îl văd necesar. La a doua întrebare, despre cât de des vizitează pietrenii grădina zoologică, 43,9% din repondenţi au răspuns că au mers niciodată să o viziteze.

Cât priveşte întrebarea cu numărul trei, cea legată de continuitatea funcţionarii parcului zoologic din municipiul de la poalele culmilor împădurite Pietricica şi Cozla răspunsuri negative au venit de la mai mult de 65% dintre pietrenii ce au completat chestionarul online, adică nu văd utilitatea acestei grădini zoologice.

Publicitate

„După desfiinţarea grădinii zoologice, spaţiul va fi pus cât mai autentic pus în valoare. Va fi o reinterpretare modernă a destinaţiei iniţiale pe care primarul Nicu Albu, cel mai bun primar al municipiului Piatra Neamţ, a oferit-o acestui spaţiu. Vom acorda valoarea istorică cuvenită şi meritată acestui parc. Şi nici un suflet nu va mai fi chinuit aici. Va fi o expresie a bucuriei şi libertăţii pentru toţi cei care îl vor vizita. Pentru a pregăti cum se cuvine acest proiect vom apela la studenţi şi arhitecţi dispuşi să ofere comunităţii noastre o mostră din creativitatea şi imaginaţia lor. Vreau să asigur pe fiecare pietrean în parte că domeniul public va rămâne intact”, a transmis primarul Carabelea.

După ce rezultatul consultării a fost făcut public, au apărut şi reactii care contrazic ideea desfiinţării parcului, spunându-se că la sondaj au participat foarte puţine persoane, deci este irelevant, că o astfel de decizie ar fi trebuit luată în consiliul local.

A fost lansată şi ipoteza că se pregăteşte un tun imobiliar, parcul fiind situat pe strada Ştefan cel Mare, în fapt un cartier numai de case şi vile, ridicate ridicate o zonă liniştită situată în imediata apropiere a pădurii de pe culmea Cozla, un alt reper al oraşului alături de mai cunoscuta culme Pietricica. Printre cei care au reacţionar se află şi fostul primar, Dragoş Chitic:

Publicitate

„Primarul Nicu Albu a scris istorie pentru oraşul Piatra Neamţ, în urmă cu mai bine de 100 de ani, prin realizările din timpul mandatului său. Una dintre investiţiile emblematice este Parcul Zoo, inaugurat în 1904. Actualul primar vrea să rămână în istorie prin desfiinţarea Grădinii Zoo, motivând că aproape 2.000 de pietreni, adică sub 2% din populaţia oraşului, au răspuns pe internet că nu este utilă. Sau or fi adevărate acuzaţiile de interese ascunse pentru un «tun imobiliar»“.

Parcul Cozla, fotografie din perioada interbelica FOTO Sergiu Găbureac

O opinie comică dar şi sarcastică despre decizia edilului Carabelea a venit şi de la un cunoscut actor din Piatra Neamţ, Victor Giurescu, care îi sugerează să ia atitudine şi pentru închiderea grădinilor zoo din Bucureşti, Barcelona, Viena, Roma şi Madrid, pentru că „acolo sunt hectare întregi care pot fi «reinterpretate»“:

„Dacă se desfiinţează Grădina Zoo din Piatra cum o să mai ştie copiii despre ce e vorba când o să le spună mămica sau tăticu’: Măi, animalule! Spală-te, miroşi ca un urs. Ce şarpe am crescut la sân. Măgarule! Ai o memorie de elefant. Eşti fricos ca un iepure. ş.a.m.d. Hai să nu fim meschini. Toţi iubim animalele şi nu vrem să fie chinuite. Poate dacă ursoaica ar fi avut loc, aşa cum cer standardele şi n-ar fi stat în 2 mp, poate că nu mai era traumatizată acum. (…) Se poate reloca parcul zoo în afara oraşului, cu spaţiu mare, reglementat prin lege, la standarde europene“.

Parcul Cozla, în cadrul căruia avea să fie amenajată peste mulţi ani grădina zoo, a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, decizia de amenajare survenind unui fenomen meteo. În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case.

Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, deputat, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc. Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

VIDEO EMOŢIONANT / Libertatea nu a scăpat de traume o ursoaică de la sanctuarul din Zărneşti. Chiar dacă are zeci de hectare de pădure la dispoziţie, încă se învâte „ca limbile unui ceas” pe 2 metri pătraţi. Doar asta a făcut 20 de ani la grădina zoo de unde a fost adusă

Sursa: Adevarul

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

„S-a modernizat DN 73”, la Râşnov. Drumul nu are trotuare, trecerile de pietoni nu sunt marcate iar şanţurile sunt neprotejate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Problemele de trafic de pe DN 73 par să nu se mai rezolve. După ce ani de zile drumul în interiorul oraşului Râşnov a fost o ruşine, asta pentru că firma care s-a ocupat de asfaltare a lucrat foarte încet, acum când lucrările par a fi gata, de fapt pietonii au mari probleme de a merge prin zonă. 

Publicitate

Pentru că pietonii abia circulă pe marginea drumului, Primăria Râşnov a făcut o nouă sesizare la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a remedia situaţia.

Printre problemele cu care se confruntă râşnovenii sunt treceri de pietoni marcate greşit, lipsa trotuarelor care face ca oamenii să fie nevoiţi să meargă pe marginea drumului naţional sau mai rău, lucrări neterminate.

Publicitate

„Având în vedere situația lucrărilor de modernizare a tronsonului din DN73 care traversează orașul nostru, Primăria Râșnov a trimis o nouă adresă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov în vederea rezolvării problemelor existente. În adresa trimisă în data de 01.03.2021 sunt specificate mai multe probleme identificate pe tronsonul respectiv, și anume:

  • Pe șoseaua Branului, sistemul de colectare a apelor pluviale s-a realizat în sistem deschis prin șanțuri neprotejate și podețele de acces la intrările în curți reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației. Solicitarea autorităților locale este aceea ca sistemul de colectare al apelor pluviale să se realizeze în sistem închis, cu rigole carosabile
  • La intersecția DN 73 cu DN 1 E din orașul Râșnov, lucrările de modernizare a intersecției printr-un sens giratoriu nu au fost terminate, iar circulația în această intersecție se desfășoară cu foarte mare dificultate
  • Trecerile de pietoni de pe teritoriul administrativ al orașului Râșnov nu sunt marcate corespunzător și nu sunt semnalizate prin indicatoare rutiere, stațiile de autobuz aferente DN 73 nu sunt amenajate și marcate corespunzător
  • Trotuarele aferente DN73 nu au fost refăcute în totalitate, pietonii fiind obligați să circule pe partea carosabilă
  • Trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată corespunzător formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri de circulație
  • În urma lucrărilor de asfaltare pe DN73, căminele de vizitare, gurile de scurgere a retelelor de canalizare menajeră, pluvială și distribuție apă apă au fost astupate
  • Prin turnarea stratului de asfalt necorspunzător pe carosabil și pe trotuarul din zona Cartierului Toamnei și intrarea în stația de Carburant MOL, în perioadele ploioase, apele pluviale nu se scurg așa cum trebuie
  • În zona stației de carburant LUKOIL au fost montate capacele căminelor de canalizare la cota finală a străzii dar nu s-a mai turnat și ultimul strat de asfalt

Lista deficiențelor constatate este mult mai lungă. Toate problemele se regăsesc în adresa înaintată DRDP Brașov, prin care se solicită remedierea acestora. Adresa de față nu este singura de acest gen care a fost trimisă către cei care administrează DN73, porțiunea care tranzitează orașul nostru, ultima fiind în data de 11.12.2020.” au transmis reprezentanții Primăriei Râșnov.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Gabriella

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,82 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Luni, 01 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,16, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 4,75 la mie.

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 85 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 64 au fost din Municipiul Brașov.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult

Social

Avertismentul medicilor – Valul trei al pandemiei va afecta tinerii

Avatar

Publicat

pe

Toată lumea se pregătește pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că de această dată cei mai expuși vor fi tinerii, pentru că aceștia nu sunt încă vaccinați, scrie digi24.ro.

Publicitate

Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București: „Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.

Publicitate

Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.

Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe.”

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>