Connect with us
Publicitate

Cultural

După casa regelui Charles şi biserica fortificată, satul Viscri va avea o nouă atracţie turistică: o gospodărie săsească autentică

Publicat

pe

Satul Viscri va avea o nouă atracţie turistică: o gospodărie săsească autentică. Aceasta va fi amenajată de Consiliul Judeţean Braşov, în parteneriat cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust.

Publicitate

Satul Viscri, unde deţine o proprietate şi regele Marii Britanii, Charles al III-lea, se va îmbogăţi cu o nouă atracţie turistică: o gospodărie săsească autentică. Proiectul va fi realizat cu bani accesaţi de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Braşov. De altfel, în şedinţa de plen de astăzi, 8 decembrie, a Consiliului Judeţean Braşov, aleşii vor aproba un act normativ necesar completării dosarului de finanţare, transmite bzb.ro.

Conform proiectului de hotărâre, valoarea proiectului este de 7.697.969 lei, cu tot cu TVA.

Gospodăria care face obiectul proiectului este în vecinătatea bisericii fortificate şi a fost abandonată în anii 1990, odată cu exodul saşilor. Proprietatea a aparţinut în trecut uneia dintre cele mai înstărite familii din sat, a fost recent achiziţionată de către Fundaţia Mihai Eminescu. Aceasta este formată din trei corpuri de clădire (casa, o anexă şi şura) şi din grădină, iar în urma expertizelor tehnice, specialiştii au stabilit că cele trei construcţii sunt într-un stadiu destul de avansat de degradare, unele porţiuni fiind prăbuşite.

Publicitate

Prin acest proiect, cele trei construcţii vor fi consolidate şi se vor reface porţiunile prăbuşite. Pentru toate intervenţiile se vor folosi materiale şi tehnologii tradiţionale, astfel încât gospodăria să reflecte cât mai fidel specificul săsesc. De asemenea, vor fi amenajate spaţii expoziţionale, încăperi în care se vor putea organiza diferite ateliere sau alte evenimente de socializare.

„Viscri 140 (numărul casei care face obiectul acestui proiect) poate deveni un spaţiu punte între vechea comunitate a satului a cărei îmbătrânire este o realitate ce nu poate fi ocolită şi familiile nou venite, de obicei tineri cu copii. De spaţiile aflate aici şi activităţile organizate în «Casa Noastră Viscri» vor putea beneficia atât localnicii satului cât şi vizitatorii/turiştii românii şi străini precum şi voluntarii care îşi aduc aportul la acţiunile organizate în situl rural UNESCO Viscri”, au precizat reprezentanţii fundaţiei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes