Connect with us
Publicitate

Opinii

După 5 ani de chin, pasajul Fartec a fost redeschis circulației în miez de noapte, fără tăieri de panglici

Publicat

pe

Publicitate

După 5 ani de chin, pasajul Fartec a fost redeschis circulației duminică, în miez de noapte, cu 10 minute înainte de termenul limită.

Momentul deschiderii, contrar populismului contemporan românesc, nu a fost marcat de administrație brașoveană cu o tăiere de panglică, un live pe rețele sociale sau vreo conferință de presă. Lucru de apreciat având în vedere faptul că autostrada Comarnic-Brașov, conform proiectului, are un termen de execuție similar cu cel în care muncipiul Brașov a reușit să realizeze reparații capitale la un pasaj de 250 metri lungime.

Primarul Allen Coliban a trecut pasajul la miezul nopții și atât, fără postări pe rețelele sociale, într-un moment ce arată că deschiderea circulației pe pasajul Fartec nu reprezintă o victorie pentru administrația locală, ci mai mult un semn de normalitate.

După deschiderea de ieri vor fi continuate lucrările de finisaj și vopsitorii la intradosul pasajului, finalizarea sferturilor de con la cele 2 culei, readucerea terenului la starea inițială, cu termen de finalizare 30.09.2021.

Publicitate

Istoric: Lucrările de reparatii capitale (RK) la Pasajul Fartec au început la 1 septembrie 2015, contractul fiind semnat cu asocierea dintre SC Sopmet SA și SC Consal SRL.

În anul 2016 pasajul a fost închis circulației.

Pe parcursul lucrărilor s-au constatat o serie de deficiente cu privire la structura de rezistența. Având in vedere amploarea noilor lucrări, care nu erau acoperite de contract și nu puteau fi decontate, la sfârșitul lui 2017, contractul a fost reziliat.

În 2018 a fost făcută o nouă expertiză, după care, la sfârșitul lunii septembrie 2018, s-a semnat un nou contract, cu SC Recon în asociere cu SC Prinfo.
La sfârșitul anului 2020 investiția ajunsese la 65% (din care 90% la infrastructura și 40% la suprastructură).

Valoarea totală a lucrărilor: aproximativ 17 milioane de lei, inclusiv TVA, din care, anul acesta, primarul a obținut suma de 10 milioane lei petnru finalizarea Pasajului Fartec, de la bugetul de stat.

Garanția de bună execuție este de cinci ani, dar potrivit constructorului, podul va rezista în jur de 50 de ani.

Cinci ani a durat și construirea podului de la Cernavodă

Ca o curiozitate, tot cinci (1890 – 1895) ani a durat construirea Podului Anghel Saligny, de peste Dunăre, lung de 2,5 kilometri. Podul de peste Dunăre are o deschidere centrală de 190 metri și alte 4 deschideri de 140 metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri de 60 metri. Podul se află la 30 m peste nivelul apelor mari ale Dunării pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge. Podul peste Borcea cuprinde 3 deschideri de câte 140 metri și un viaduct cu 11 deschideri a 50 metri. În Insula Borcea, care în acea vreme constituia o baltă, pe care o traversa un tronson de 14 km al căii ferate, s-a mai realizat un viaduct de 34 deschideri a 42 metri. Cu rampele de acces, cei 4087,95 metri de poduri formau, la acea vreme, cel mai lung complex de poduri construit în România și al treilea ca lungime din lume. Deschiderea centrală de 190 m era cea mai mare din Europa continentală.

Foto: Facebook / Sebastian Rusu

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes