Connect with us
Publicitate

Administrație

După 15 ani de discuții, se schimbă din nou traseul autostrăzii Comarnic-Brașov. Noua variantă prevede patru tuneluri de 8 kilometri prin munți

Publicat

pe

După 15 ani de discuții despre autostrada A3 București-Brașov, autoritățile schimba din nou traseul care va traversa Valea Prahovei, pe tronsonul Sinaia-Azuga. Vor fi patru tuneluri care vor străpunge munții Baiului, aflați pe partea dreapta a sensului de urcare, pe o lungime de 8,5 kilometri în total. Varianta tunelurilor, singura agreată de primarii stațiunilor de pe Valea Prahovei, a fost acceptată de reprezentanții CNAIR și de ministrul Transporturilor.

Publicitate

Potrivit noului proiect, autostrada, în zona montană din județul Prahova, va avea în componență patru tuneluri, două în Sinaia, unul în Bușteni și unul în Azuga. Până acum nu era în discuție ca A3 să aibă în componență un tunel la limita județului Prahova, dar s-a ajuns la aceasta variantă după ce autoritățile au realizat că vechiul proiect ar fi afectat un cartier din Azuga, unde mai multe case și blocuri ar fi trebuit demolate.

„Chiar zilele acestea reprezentanți CNAIR ne-au cerut punctul de vedere cu privire la construcția autostrăzii. După discuții a rămas că vor prinde în proiect varianta pe care am propus-o eu”, a declarat într-un interviu pentru ziare.com Vlad Oprea, primarul stațiunii Sinaia.
Potrivit edilului, la Sinaia sunt necesare două tuneluri, fiecare cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, care vor străpunge munții Baiului.

„Ar fi trebuit dărâmate case și câteva blocuri”

Publicitate

„La Sinaia A3 va intra în tunel din dreptul primului pod de la DN1, merge în munții Baiului pe o lungime de 2 kilometri și iese din munte pe o porțiune scurtă, în cartierul Clăbucet, pentru ca apoi să intre din nou în munte pentru alți doi kilometri”, a explicat Vlad Oprea Tunelul de la Bușteni va avea o lungime de patru kilometri și va fi cel mai lung dintre cele patru propuse. Va intra în munte din dreptul cartierului Piatra Arsă și vă ieși în imediata apropiere a castelului Cantacuzino din Bușteni.

„Și la Azuga vă fi un tunel mic, dar acolo încă nu este definit proiectul foarte clar. Este necesar acest tunel și la Azuga pentru că va ocoli un cartier din zona gării. În varianta clasică ar fi trebuit să se demoleze câteva case și chiar câteva blocuri. În plus autostrada trecea foarte aproape de oraș. La Azuga se face un tunel mai mic, probabil de 500 de metri, cel mult un kilometru, dar nu este bătuta în cuie soluția, este o chestiune total nouă, încă nu a fost studiată”, a explicat Vlad Oprea.

În vechea variantă, aprobată în 2006, era ncesară construirea unor drumuri de acces secundare către A3 care să facă legătură între DN, stațiune și autostradă. În zona, care este arie protejată, nu există drumuri forestiere, astfel că pădurea ar fi fost mult afectată de construirea autostrăzii la suprafață, așa cum se punea problema în urma cu 15 ani.

Proiectul clasic „rupea” Bușteniul în două

La fel, proiectele vechi ale tronsonului de autostradă din zona montană a Văii Prahova ar fi rupt stațiunea Bușteni în două, pentru că A3 trecea pur și simplu prin mijlocul localității, începând din dreptul fostei fabrici de hârtie și până la ieșire, paralel cu firul apei.

Publicitate

Mircea Corbu, primarul stațiunii Bușteni susține că mai exista încă un inconvenient. Tronsonul de autostradă coincidea cu traseul centurii ocolitoare a Bușteniului, un proiect aflat în custodia Consiliului Județean Prahova și el la faza de studii de fezabilitate de ani buni.
Conform noii variante de proiect, autostrada „nu se vedea în Bușteni”, spune edilul, aceasta vă străpunge muntele pe o lungime de patru kilometri și vă ieși la Azuga, în spatele Spitalului de Ortopedie.

„Această este variantă din 2006. Într-o prima etapa, proiectanții au susținut-o pe aceasta, dar eu am insistat pentru noua variantă, iar ministrul a fost total de acord cu ea”, a declarat Vlad Oprea.

Stadiul de SF și proiectare

Edilul din Sinaia a precizat că în prezent A3 pe tronsonul Comarnic-Brașov este încă la faza de studiu de fezabilitate și proiectare (noua varianta), licitația pentru execuția lucrării fiind programată pentru anul 2024 cu termen de finalizare a proiectului „la cheie” timp de doi ani „dacă lucrurile merg bine”, a concluzionat Vlad Oprea.

Varianta celor patru tuneluri este agreata de toți primarii din stațiunile montante de pe Valea Prahovei. „Deși este mai costisitoare, autostrada prin munte are o serie de avantaje. Execuția se poate întinde pe întreg anul, spre deosebire de varianta autostrăzii de la suprafață unde nu s-ar fi putut lucra decât cinci, șase luni pe an din cauza vremii, se poate întreține mult mai ușor pe timpul iernii, și nu produce poluare masivă”, a mai spus primarul din Sinaia.

Modificare de traseu și pe tronsonul Ploiești-Comarnic

Publicitate

La Predeal, autostrada nu vă pătrunde în munte, traseul sau, deocamdată, este prin Valea Râşnoavei. În Brașov se lucrează în prezent la un tronson scurt de doar 5 kilometri în zona Cristian.

În ceea ce privește tronsonul Ploiești-Comarnic, despre care s-a vorbit mai puțin în ultimii ani, exista și aici, mai nou, o problemă care implică o modificare a traseului vechi. Din cauza unui parc industrial construit de Consiliul Județean Prahova, autostrada vă fi deviata pentru a nu se mai recurge la exproprieri, apoi vă urma cursul răului Prahova până la Comarnic, paralel cu DN1.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes