Connect with us
Publicitate

Economic

După 14 ani în diaspora, o brașoveancă s-a întors acasă și a creat trei locuri de muncă într-un start-up de amenajări interioare în judeţul Braşov

Publicat

pe

Adina Blaga, 35 de ani, zugrav decorator, a urmat cursurile unei scoli de meserii din Franţa la 16 ani, când a ales să se specializeze în decora­ţiuni interioare şi zugrăveli, a lucrat apoi în Franţa şi în Belgia, iar în 2019 a revenit în ţară şi a înfiinţat o firmă de finisări şi ame­na­jări în judeţul Braşov. Ea a locuit 7 ani în Fran­ţa, la bunici, şi mai bine de 7 ani în Belgia, însă dorinţa sa a fost de „a practica meseria de zugrav în România“, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate
video

„În 2019 m-am înscris în proiectul «An­tre­prenor acasă». Am fost mulţi candidaţi şi numai 56 am câştigat. (…) Ideea o am în minte de zece ani, dar abia în februarie 2019 am pus pe picioare această firmă. Finanţarea a fost o bază, ne-a ajutat să achiziţionăm uneltele necesare. Suma primită a fost de 33.000 de euro, dar am investit şi noi bani, însă mai puţin“, povesteşte Adina Blaga, fondatoarea AB4Art.

Ea menţionează că soţul său era sceptic privind mutarea în România, gândindu-se că le va fi greu să se acomodeze într-o mică localitate din Braşov. Totuşi, în primul an de activitate cererea a fost destul de mare, iar la finalul anului 2019 au avut un profit de aproape 10.000 de euro.

În Belgia, antreprenoarea câştiga în jur de 1.800 de euro pe lună pentru 32 de ore lu­cra­te pe săptămână şi se ocupa de admi­nis­tra­rea unui showroom şi de formarea an­tre­prenorilor din domeniu sau a persoanelor care voiau să practice o altă meserie şi se orientau spre zugrăvit.

Publicitate

„Primul proiect în România a constat într-o reîmprospătare totală a aparta­men­tului unor pensionari, în Braşov. Până acum am avut în jur de 30 de lucrări, un număr foarte bun. (…) Am lucrat şi la exterior, dar mai puţin, pentru că suntem o echipă mică, iar acum ne concentrăm doar pe interior“.

Preţul pentru finisarea sau amenajarea unui apartament depinde de suprafaţa sa şi de cerinţele clientului. Adina Blaga pre­ci­zează că deşi găseşte tot ce are nevoie în Ro­mânia, a fost nevoită să cumpere multe pro­duse pentru a le testa, pe când în străinătate fur­nizorii de materiale de construcţii ofereau mostre. „În plus, am cheltuit mult anul acesta cu salariile, având în vedere că lucrările au fost mai puţine şi mai rare.“

„Ideea cu care aş fi plecat de la început, dar pentru care finanţarea era prea mică, era să înfiinţez un centru de formare pentru tineri în domeniul finisărilor interioare, cu internat şi cantină pentru cei din zonele subdezvoltate. Poate în următorii trei ani să îl pun pe picioare. Am întâlnit persoane care ar fi interesate să înveţe, în general fete, care au înclinaţie spre decoraţiuni şi sunt mai meticuloase“, afirmă Adina Blaga.

Ea spune că practică acestă meserie din pasiune şi îşi doreşte să se formeze continuu, dar şi să dea mai departe. Soţul său se ocupă de instalaţii şi de sudură, ea de finisări şi de decoraţii, iar tatăl său ajută cu orice este nevoie.

„Este greu să fii antreprenor, dar când eşti făcut pentru asta, te descurci“, subliniază fondatoarea AB4Art.

Publicitate

Sursa: ZF.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes