Connect with us
Publicitate

Turism

Drumurile ascunse din Sinaia. Aleea Regală, descoperită de scurt timp lângă castelul Peleş, duce într-un loc de poveste

Redactia

Publicat

pe

white and brown concrete structure

Drumurile ascunse din Sinaia. Sunt aproximativ șapte kilometri de alei pietruite de jur împrejurul domeniul regal de la Sinaia, însă abia de ceva vreme au fost descoperite iar acum urmează să fie reamenajate pentru a fi introduse într-un circuit turistic. În plus, aceste alei leagă între ele principalele construcţii aflate în jurul castelului Peleş, de la Vila Cuţitul de Argint şi până la Stâna Regală.

Publicitate

Asociaţia pentru Patrimoniu Regal Peleş cu sprijinul studenţilor şi profesorilor din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a putut să realizeze acest proiect de reabilitare.

De obicei, turiştii care ajung la Sinaia se opresc strict pentru a vizita doar Castelul Peleş, neavând idee că în jurul acestei clădiri fabuloase se află o serie de alte construcţii spectaculoase ridicate de familia regală la final de secol XIX, precum şi obiective turistice naturale care se regăseau pe lista destinaţiilor preferate de regele Carol I. Chiar din spatele Castelului Peleş, considerat punctul nodal al domeniului regal, porneşte Aleea Regală, realizată imediat după inaugurarea principalului edificiu, în 1883.

Publicitate

La început era doar o cărare de pământ. Din 1889, poteca a devenit un drum fermecător prin pădure. A fost pietruită, s-au trasat borduri, au fost umplute intervalele cu piatră din cariera de la Poiana Ţapului, iar din loc în loc, au fost aşezate balustrade din beton, lucrate astfel încât să semene cu nişte crengi împletite. În perioada comunistă, aleea a fost pavată cu piatră fasonată, iar balustradele au fost înlocuite cu unele de lemn, potrivit informaţiilor oferite de Asociaţia pentru Patrimoniu Regal.

Drumurile ascunse din Sinaia
Drumurile ascunse din Sinaia

Se pare că această alee, ce duce spre Stâna Regală, este puţin cunoscută de turişti, fiind știută doar de oamenii locului sau călătorii care află întâmplător acest lucru. Timp de mulți ani, spectacolul oferit de pădurea din spatele castelului a fost ascuns turiştilor, iar între timp traseul a fost acoperit de vegetaţie.

Publicitate

Acest drum duce până la Cota 1400, dar din acest traseu se desprinde pe partea dreaptă Aleea Regală, fiind marcată cu o linie albastră până în dreptul unui pod peste râul Peleş până se ajunge în dreptul unui izvor şi de acolo spre Poiana Stânei Regale. Din acel punct se poate observa frumusețea unei fânețe, fiind o rezervaţie natural botanică. Tot aici se află şi punctul de belvedere, fiind chiar zona preferată de regele Carol I, stâncile Franz Iosif, monument natural geomorfologic.

În septembrie 1896, Împăratul Franz Iosif a vizitat România cu prilejul inaugurării canalului de la Porţile de Fier şi a încheierii lucrărilor de regularizare a fluviului în zona Orşova. Vizitatorul imperial a poposit şi la Sinaia, de unde a făcut o excursie la Stâna Regală. De aici, Împăratul a urcat şi pe platforma amenajată pe stânca înaltă (situată la o înălţime de 1.299 de metri), pentru a admira Sinaia şi Valea Prahovei. Aşa se face că, după această vizită, Carol I a dat acestor stânci numele împăratului austro-ungar: Franz Iosif, potrivit patrimoniupeles.ro.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Turism

Invazie de turişti pe Valea Sâmbetei, în Munţii Făgăraş. Covorul de brânduşe înflorite a fost vedeta fotografiilor

Redactia Brasov

Publicat

pe

Foarte mulţi turişti au ales, în perioada Paştelui, să-şi petreacă vacanţa pe Valea Sâmbetei, în Munţii Făgăraşului. Iubitorii de drumeţii montane au urcat până la Cabana Valea Sâmbetei, la cota 1400 metri altitudine, pentru a admira covorul de brânduşe, scrie monitorfg.ro.

Publicitate

„A fost invazie de turişti. Majoritatea au urcat până la Cabana Valea Sâmbetei şi apoi au cobotât. A fost ca în sezonul de vară. De la mic la mare, turiştii au profitat de vremea frumoasă şi au ieşit din casă. Aceştia au admirat şi fotografiat frumoasele brâmduşe de pe Valea Sâmbetei, care au înflorit în unele locurile unde zăpada s-a topit. Un frumos covor de brânduşe se poate admira înainte de a ajunge la Cabana Valea Sâmbetei. În fiecare primăvară, imediat după ce se topeşte zăpada apar brânduşele care stau înflorite două săptămâni” a spus salvamontistul Tomas Bross.

„În primele zile din luna mai, sute de turişti au urcat pe Valea Sâmbetei. Pe potecă erau şiruri de turişti. La cabană s-au cazat doar nouă persoane, majoritatea turiştilor au venit să admire frumoasele brânduşe de pe Valea Sâmbetei, însă turişti au urcat şi la chilia părintelui Arsenie Boca. Iubitorii de drumeţii vor fi prezenţi pe Valea Sâmbetei şi în perioada următoare atâta timp cât brânduşele vor fi înflorite” a spus Nicolae Zdrăilă cabanier la cabana Valea Sâmbetei.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Turism

S-a aglomerat din nou DN 1. Vin turiştii la munte în vacanţa de Paşte

Redactia Brasov

Publicat

pe

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că valorile de trafic au început să se intensifice pe sensul către munte al DN 1 Ploiești – Brașov, circulându-se în coloană de la Nistorești până în centrul localității Comarnic, județul Prahova.

Publicitate

Oficial a început vacanța de Paște. Traficul rutier s-a intensificat pe DN 1, Ploiești – Brașov, în special pe Valea Prahovei, semn că turiștii se îndreaptă deja spre stațiunile montane.

Nu sunt semnalate probleme majore de fluență pe raza celorlalte stațiuni montane de pe Valea Prahovei.

Publicitate

„Recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic, să respecte indicațiile polițiștilor prezenți la fluidizare, să mărească distanța între vehicule, iar în cazul în care încheie coloane, care încetinesc brusc, să pună în funcțiune luminile de avarie, pentru a-i atenționa pe cei ce se apropie din spate să reducă viteza din timp”, recomandă Centrul Infotrafic.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

Severina Puiu, tânăra care a reuşit să pună comuna Fundata pe harta turistică a țării

Redactia Brasov

Publicat

pe

Turiştii care ajung în satul braşovean Fundata pot petrece sărbătorile de Paşte într-un cadru autentic, care păstrează tradiţia şi spiritul satului românesc. O tânără pasionată de brodat a recreat atmosfera căsuţei bunicilor, pe platoul dintre munţi.

Publicitate

Tânăra a transformat câteva căsuțe în locuri în care turistul să poată simţi că se întoarce în timp.

Pernele sunt brodate, lada cu zestre şi jilțul de pe pridvor nu lipsesc, iar peisajul caselor răsfirate peste deal în oaza de liniște îți taie răsuflarea.

Publicitate

„Povestea mea şi a cabanei începe cu mulţi ani în urmă. Eu am descoperit Fundata acum 15 ani. Lucrurile s-au aşezat de aşa natură încât am şi reuşit să construiesc chiar mai multe cabane în zonă.”, povesteşte Severina Puiu.

Severina Puiu a pus bazele afacerii prin promovarea turistică a zonei. Dacă la început erau doar câteva case, inițiativa acesteia i-a motivat și pe săteni și astfel au reușit să pună satul pe harta turistică a țării.

Publicitate

„Eu mă simt cea ajutată. Fără sprijinul comunităţii nu aş fi reuşit.”, mai spune Severina Puiu

Feţele de masă, pernele brodate cu motive tradiționale atrag atenţia tuturor celor care calcă pragul căsuţelor, pentru că aceasta este o altă pasiune a Severinei Puiu.

De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care lucrările Severinei Puiu sunt căutate peste mări și țări, de români plecați departe de casă.

Publicitate

„Un alt proiect de suflet pe care l-am început în urmă cu 5 ani de zile, am descoperit broderie. Am ajuns în toată lumea.”, spune Severina Puiu

Comunitatea a dezvoltat și o aplicație pe telefon prin care orice turist poate găsi orice pensiune sau casă de vacanță din zonă, poate face rezervări și primește confirmări în timp real.

Casa este pregătită și de Sfintele Sărbători Pascale, cu cozonac și ouă vopsite, iar peisajul de pe verandă este de vis. Parcă nicăieri nu sunt mai frumoși munții, nici aerul mai curat, scrie antena3.ro.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>