Connect with us
Publicitate

Turism

Drumurile ascunse din Sinaia. Aleea Regală, descoperită de scurt timp lângă castelul Peleş, duce într-un loc de poveste

Publicitate

Publicat

pe

white and brown concrete structure

Drumurile ascunse din Sinaia. Sunt aproximativ șapte kilometri de alei pietruite de jur împrejurul domeniul regal de la Sinaia, însă abia de ceva vreme au fost descoperite iar acum urmează să fie reamenajate pentru a fi introduse într-un circuit turistic. În plus, aceste alei leagă între ele principalele construcţii aflate în jurul castelului Peleş, de la Vila Cuţitul de Argint şi până la Stâna Regală.

Publicitate

Asociaţia pentru Patrimoniu Regal Peleş cu sprijinul studenţilor şi profesorilor din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a putut să realizeze acest proiect de reabilitare.

De obicei, turiştii care ajung la Sinaia se opresc strict pentru a vizita doar Castelul Peleş, neavând idee că în jurul acestei clădiri fabuloase se află o serie de alte construcţii spectaculoase ridicate de familia regală la final de secol XIX, precum şi obiective turistice naturale care se regăseau pe lista destinaţiilor preferate de regele Carol I. Chiar din spatele Castelului Peleş, considerat punctul nodal al domeniului regal, porneşte Aleea Regală, realizată imediat după inaugurarea principalului edificiu, în 1883.

La început era doar o cărare de pământ. Din 1889, poteca a devenit un drum fermecător prin pădure. A fost pietruită, s-au trasat borduri, au fost umplute intervalele cu piatră din cariera de la Poiana Ţapului, iar din loc în loc, au fost aşezate balustrade din beton, lucrate astfel încât să semene cu nişte crengi împletite. În perioada comunistă, aleea a fost pavată cu piatră fasonată, iar balustradele au fost înlocuite cu unele de lemn, potrivit informaţiilor oferite de Asociaţia pentru Patrimoniu Regal.

Publicitate
Drumurile ascunse din Sinaia
Drumurile ascunse din Sinaia

Se pare că această alee, ce duce spre Stâna Regală, este puţin cunoscută de turişti, fiind știută doar de oamenii locului sau călătorii care află întâmplător acest lucru. Timp de mulți ani, spectacolul oferit de pădurea din spatele castelului a fost ascuns turiştilor, iar între timp traseul a fost acoperit de vegetaţie.

Acest drum duce până la Cota 1400, dar din acest traseu se desprinde pe partea dreaptă Aleea Regală, fiind marcată cu o linie albastră până în dreptul unui pod peste râul Peleş până se ajunge în dreptul unui izvor şi de acolo spre Poiana Stânei Regale. Din acel punct se poate observa frumusețea unei fânețe, fiind o rezervaţie natural botanică. Tot aici se află şi punctul de belvedere, fiind chiar zona preferată de regele Carol I, stâncile Franz Iosif, monument natural geomorfologic.

În septembrie 1896, Împăratul Franz Iosif a vizitat România cu prilejul inaugurării canalului de la Porţile de Fier şi a încheierii lucrărilor de regularizare a fluviului în zona Orşova. Vizitatorul imperial a poposit şi la Sinaia, de unde a făcut o excursie la Stâna Regală. De aici, Împăratul a urcat şi pe platforma amenajată pe stânca înaltă (situată la o înălţime de 1.299 de metri), pentru a admira Sinaia şi Valea Prahovei. Aşa se face că, după această vizită, Carol I a dat acestor stânci numele împăratului austro-ungar: Franz Iosif, potrivit patrimoniupeles.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes